Reklama

Dobre nawyki, które ulżą sercu

Zapewne już wiesz, że aby uchronić się przed nadciśnieniem, miażdżycą czy zawałem, powinnaś zmienić dietę i zacząć się ruszać. Ale to nie wszystko! Swoje serce możesz też wzmocnić, wykorzystując inne naturalne metody. Oto te najskuteczniejsze!

Utrzymujemy cholesterol na właściwym poziomie

Choć jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, jego nadmiar to jeden z głównych czynników powodujących choroby układu krążenia. Aby utrzymać go w ryzach:

1. Jedz pomarańcze... nie usuwaj białej skórki! Zawiera pektyny i wit. P, które obniżają poziom złego cholesterolu.

2. Śpij co najmniej 5, ale nie więcej niż 8 godzin dziennie - zarówno zbyt mała, jaki i zbyt duża liczba przespanych godzin powoduje wzrost złego i spadek dobrego cholesterolu.

3. Codziennie pij filiżankę herbaty earl grey - zawiera regulujący poziom cholesterolu ekstrakt z bergamotki.

Reklama

4. Do napojów i potraw dodawaj cynamon. Aby obniżyć cholesterol, codziennie spożywaj 1/2 łyżeczki przyprawy.

5. Jedz siemię lniane - obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik. Składniki te wpływają na unormowanie poziomu cholesterolu we krwi.

6. Pij wytrawne czerwone wino - 70 ml trunku dziennie poprawia poziom dobrego cholesterolu i zapobiega miażdżycy.

Dbamy o to, by ciśnienie było prawidłowe

1. Pij sok z granatu - ma właściwości blokujące enzym konwertazy angiotensyny (ACE) oraz substancję podnoszącą zawartość tlenku azotu - to dwa znane i skuteczne sposoby obniżenia ciśnienia.

2. Wypróbuj herbatkę z głogu - owoce zawierają składniki rozkurczające i uelastyczniające ściany naczyń. Dzięki temu obniża ciśnienie i poprawia efektywność pracy serca.

3. Jedz gazpacho - zbadano, że zupa na bazie pomidorów z ogórkami, czosnkiem i oliwą z oliwek zmniejsza ryzyko nadciśnienia aż o 27%.

4. Codziennie wypijaj szklankę soku z buraków - warzywa te podwyższają we krwi poziom tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i w rezultacie obniża ciśnienie tętnicze.

Wielka czwórka, czyli minerały i pierwiastki ważne dla serca

Potas pobudza serce do pracy. Jego norma to 3,5-5,0 mmol/l. Zbyt wysoki poziom osłabia mięśnie i zaburza pracę serca. Zbyt niski poziom może powodować kołatanie serca, bolesne kurcze mięśni i wzrost ciśnienia. Najlepsze źródła: suszone morele, awokado, jabłka, figi, śliwki.

Magnez odpowiada m.in. za skurcz mięśnia sercowego. Jego norma to 0,65-1,2 mmol/l. Zbyt wysoki poziom powoduje obniżenie ciśnienia. Zbyt niski poziom objawia się kołataniem serca, nadciśnieniem i drżeniem kończyn. Najlepsze źródła: kakao, kasza gryczana, orzechy, strączki.

Wapń bierze udział m.in. w skurczu mięśni. Jego norma to 2,1-2,6 mmol/l. Zbyt wysoki poziom powoduje nadciśnienie. Zbyt niski poziom objawia się drętwieniem mięśni. Najlepsze źródła: mleko i jego przetwory oraz sardynki.

Sód utrzymuje prawidłowe ciśnienie. Norma to 140 mmol/l. Zbyt wysoki poziom powoduje nadpobudliwość, napięcie mięśni, obrzęki nóg, omamy. Zbyt niski poziom bywa przyczyną bólu głowy, kurczy mięśni. Najlepszym źródłem jest sól.

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***


Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy