Reklama

Dobroczynny wpływ buraków na pracę mózgu i zdrowie

Buraki wykazują wiele pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia. Chronią organizm przed stanami zapalnymi, zapobiegają miażdżycy i nadciśnieniu, oczyszczają krew, a ponadto doskonale wpływają na pracę mózgu. To niedocenione warzywo powinno być stałym elementem naszej diety, ze względu na cenne wartości odżywcze i pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne zawierają buraki oraz w jaki sposób możesz poprawić pracę swojego mózgu.

Właściwości prozdrowotne buraków

Burak to dość niedocenione warzywo w Polsce, choć coraz częściej sięgamy po nie, choćby ze względu na jego właściwości prozdrowotne. Spożywamy go najczęściej w formie zup: barszczu lub botwinki, a także jako dodatek do potraw. Jednak najwięcej cennych właściwości posiada świeży sok z buraka!

Buraki wykazują pozytywny wpływ na wiele narządów i funkcji naszego organizmu. Poniżej przedstawiamy tylko niektóre z nich:

• Zawarta w burakach betanina reguluje funkcje wątroby, przewodów żółciowych i woreczka żółciowego;

• Występujący w burakach potas i magnez zmniejszają nadciśnienie tętnicze;

Reklama

• Buraki, dzięki dużej zawartości żelaza, doskonale wspomagają leczenie anemii - zwiększają ilość produkcji czerwonych krwinek;

• Ze względu na zawartość dużej ilości błonnika wspomagają odchudzanie i walkę z otyłością;

• Wartości odżywcze zawarte w burakach łagodzą objawy przeziębienia i grypy;

• Obecna z w burakach betanina nie tylko poprawia pracę wątroby, ale również uspokaja i wycisza umysł. Buraki hamują zatem rozwój depresji i innych schorzeń na tle psychicznym;

• Bor zawarty w burakach zwiększa produkcję hormonów odpowiedzialnych za libido i popęd seksualny;

• Buraki są doskonałym preparatem detoksykującym organizm o oczyszczającym krew ze szkodliwych substancji.

Buraki jako warzywo wspomagające pracę mózgu

Okazuje się, że buraki wspomagają również pracę naszego mózgu. Wystarczą jedynie dwie szklanki soku z buraków dziennie, by nasz mózg odpowiednio się dotlenił i lepiej pracował. To wszystko dzięki dużej ilości cennych substancji, zwanych azotanami, które występują również w selerze, szpinaku czy kapuście. Azotany rozszerzają naczynia krwionośne przez co ułatwiają dopływ krwi i tlenu do mózgu. W konsekwencji mózg lepiej pracuje. Badania wykazały, że spożywanie dużej ilości buraków może zapobiec również rozwojowi demencji starczej, a także poprawić sprawność intelektualną. Można powiedzieć, że buraki odmładzają mózg i dostarczają mu paliwa do pracy.

Przepis na świeży sok z buraków

Najzdrowszą formą spożywania buraków jest picie świeżo wyciśniętego soku. Ważne, by nie zawierał on cukru i innych substancji poprawiających smak.

Do jego przygotowania potrzebujesz:

• cztery świeże buraki;

• dwie marchewki;

• jedno jabłko;

• dwie szklanki wody.

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie umyj wszystkie składniki.

2. Obierz buraki, marchewki i jabłko.

3. Pokrój składniki w małe kostki.

4. Wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

5. Odstaw na kilka minut do lodówki w celu schłodzenia.

Sok z buraka jest gotowy. Zaleca się go pić małymi porcjami przez cały dzień. Dla uzyskania pozytywnych efektów spożywaj go minimum trzy razy w tygodniu przez kilka miesięcy.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy