Reklama

Reklama

Dobry cholesterol: warto mieć go więcej!

Cholesterol jest nam niezbędny do życia, zarówno ten "dobry" – frakcji HDL, jak i "zły" – frakcji LDL. Ważne, aby zachować właściwy poziom jednego i drugiego. Dzięki temu zadbamy o zdrowy układ krążenia, zmniejszymy ryzyko zawałów oraz udaru mózgu.

1. Usuwa złogi z tętnic

Cholesterol HDL jest frakcją cholesterolu i odpowiada za usuwanie ze ścian naczyń cholesterolu (przez te złogi tętnice stają się mniej elastyczne) oraz innych frakcji lipidowych, np. chylomikronów. Dzięki temu zapobiega miażdżycy.

Reklama

Podwyższony poziom cholesterolu HDL może zahamować jej rozwój, a nawet zredukować wielkość samej blaszki miażdżycowej. Poziom HDL powinien wynosić powyżej 40 mg/dl (panowie) i 45 mg/dl (panie).

2. Zapobiega nadciśnieniu

Komórki zapalne oraz cholesterol frakcji LDL pochodzący z krwi gromadzą się w ścianie naczynia, tworząc złogi. Naczynie staje się twarde, mało elastyczne. Serce musi ciężej pracować, aby w takie sztywne naczynie wtłoczyć taką samą ilość krwi jak w naczynie bez złogów, wzrasta ciśnienie skurczowe. A potem, gdy serce się rozkurcza, to krew nie odpływa, bo mało elastyczna tętnica nie pomaga jej odprowadzić. Ciśnienie podczas rozkurczu jest mniejsze. Tak powstaje nadciśnienie.

Aby naczynia pozostały elastyczne, trzeba zapobiec tworzeniu się złogów. Pomaga w tym dobry cholesterol. Jego poziom zwiększymy, jedząc produkty zawierające niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3: dwa razy w tygodniu tłuste ryby morskie (np. łosoś, dorsz, śledzie, halibut, makrela czy sardynki), co drugi dzień pół awokado, codziennie 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (na surowo). 

O nadciśnieniu tętniczym mówimy wówczas, gdy ciśnienie osiąga wartości powyżej 140/90 mmHg w co najmniej dwóch kolejnych pomiarach albo 180/110 mmHg lub więcej w pojedynczym pomiarze.

3. Pomaga przy cukrzycy

U chorych na cukrzycę cholesterol LDL zmienia się  w bardziej lepki, co zwiększa ryzyko powikłań, takich jak np. retinopatia cukrzycowa czy choroby sercowo-naczyniowe. Wyższy poziom HDL pomaga utrzymać cholesterol LDL  na odpowiednim poziomie i zapobiega powikłaniom.  Prawidłowe stężenie glukozy we krwi wynosi 70-99 mg/dL.

4. Zmniejsza ryzyko raka jelita

Zespół naukowców pod kierownictwem Franzela van Duijnhovena z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska w Bilthoven w Holandii badali związek między poziomem różnych HDL a zachorowaniem na raka jelita grubego. Okazało się, że wyższy poziom dobrego cholesterolu zmniejsza ryzyko tego raka, ponieważ przeciwdziała stanom zapalnym w organizmie, które przyczyniają się do rozwoju procesów nowotworowych. Lekarze zalecają, aby po 50. roku życia raz na 10 lat wykonywać kolonoskopię.

Zobacz również:

Dowiedz się więcej na temat: cholesterol | dobry cholesterol

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje