Reklama

Reklama

Domowe kuracje na odporność

Twój smyk jest osłabiony, bo ostatnio dużo chorował? Oto, w jaki sposób możesz skutecznie wzmocnić jego organizm.

Małe dziecko nie ma tak sprawnego układu odpornościowego jak osoba dorosła. Między 3. a 24. miesiącem życia maluszek znajduje się bowiem w okresie tzw. luki odpornościowej i dlatego zwykle nie potrafi samodzielnie oprzeć się atakowi wirusów oraz bakterii.

Reklama

Brzdąc łapie infekcję i... spirala chorób zaczyna się nakręcać. Maluch dostaje antybiotyk. Wraca do zdrowia, ale jego układ odpornościowy jest bardzo osłabiony i nie potrafi obronić się przed kolejnym atakiem drobnoustrojów.

Efekt to następna choroba i... znowu antybiotyk. Aby przerwać serię zachorowań, warto w naturalny sposób próbować wzmocnić odporność maluszka. Jest na to kilka sprawdzonych i skutecznych sposobów. Sprawdź, jakie kuracje poleca nasz redakcyjny ekspert - dr Barbara Gierowska-Bogusz, pediatra z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.

Czosnkowa mikstura

Czosnek to znany od pokoleń specyfik wspomagający organizm w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Dzięki zawartości bakteriobójczej allicyny jest uznawany za naturalny antybiotyk. Od lat stosuje się go również do walki z przeziębieniem i grypą.

Domową miksturę można podawać dziecku już w 2. roku życia - pod warunkiem jednak, że smyk nie jest uczulony na miód oraz cytrusy.

Jak to zrobić?

Obierz główkę czosnku. Rozgnieć 12 ząbków czosnku, zalej je sokiem z dwóch cytryn i 0,5 litra przegotowanej, lekko przestudzonej wody. Odstaw w ciepłe miejsce na jedną dobę. Następnie przecedź, dodaj 3-4 łyżki stołowe miodu i dokładnie wymieszaj.

Czosnkową miksturę przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętej butelce. Aby wzmocnić smyka, podawaj mu ją dwa razy dziennie po jednej łyżce - najlepiej rób to po śniadaniu oraz po kolacji.

Syrop z cebuli

Cebula zawiera olejki eteryczne o silnym działaniu bakteriobójczym oraz witaminę C, która wzmacnia odporność. Z uwagi na wzdymające działanie syropu można go podawać dzieciom dopiero po skończeniu 1. roku życia.

Jak to zrobić?

Aby przygotować syrop, dwie duże cebule obierz, pokrój w cienkie plasterki, ułóż warstwami w słoiku, przesypując cukrem lub miodem. Do cebuli możesz też dodać kilka posiekanych ząbków czosnku (jeśli maluszek go toleruje). Po kilku godzinach zlej syrop. Podawaj smykowi dwa razy dziennie po łyżeczce przez 1-2 tygodnie.

Woda z miodem

Miód ma działanie bakteriobójcze, więc taki napój wzmocni dziecko, które nie lubi czosnku i/lub cebuli.

Jak to zrobić?

Do pół szklanki przegotowanej, lekko przestudzonej wody dodaj 2 łyżki miodu oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj. Smykowi, który skończył rok, podawaj napój dwa razy dziennie po łyżeczce. Starszakowi możesz też serwować mleko z miodem lub herbatkę z cytryną i łyżką miodu.

Tradycyjne bańki

Ten znany od lat sposób na pobudzenie do pracy układu odpornościowego sprawdzi się u 4-5-latków.

Jak to zrobić?

Bańki stawia się na suchej skórze pleców, wzdłuż kręgosłupa i po bokach tułowia (4-8 sztuk, w zależności od wieku dziecka). Po 10-15 min należy je delikatnie zdjąć, przyciskając skórę obok krawędzi każdej z nich.

Potem trzeba położyć malca do łóżka i okryć go ciepło. Po zabiegu dziecko nie może wychodzić na dwór przez 2-3 dni.

Herbatka z pokrzywy

Nie tylko wzmacnia odporność, ale też zapobiega stanom zapalnym dróg moczowych i anemii.

Jak to zrobić?

Aby ją przygotować, należy zalać torebkę herbatki wrzątkiem i zaparzać przez 5 minut. Malec powinien pić ok. 1/2 szklanki naparu 3-4 razy dziennie przez 1-2 tygodnie.


Konsultacja: lek. med. Barbara Gierowska-Bogusz, pediatra z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Tekst: Magdalena Kowalska-Sokołowska

Dowiedz się więcej na temat: kuracje na odporność

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje