Domowe sposoby na niestrawność: Galaretka
Zjadłeś ciężki posiłek i żołądek, jednoznacznie informuje Cię, że ma kłopoty z jego strawieniem? Borykasz się ze wzdęciami, zaparciami czy zgagą, ale nie chcesz sięgać po apteczne preparaty? Warto zatem poznać domowe sposoby na niestrawność. Jednym z ciekawych i smaczniejszych jest galaretka na niestrawność.
Domowe sposoby na niestrawność od wieków jako jeden z elementów kuracji wykorzystują rumianek. Jego właściwości łagodzące dolegliwości ze strony układu pokarmowego potwierdzają także badania. Zawarte w jego kwiatach związki hamują wydzielanie histaminy, serotoniny i bradykininy — substancji wywołujących stany zapalne. Flawonoidy i pochodne kumaryny mają działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie w jelitach i przewodach żółciowych. W efekcie rumianek wpływa korzystnie na wątrobę, przewód pokarmowy, woreczek żółciowy oraz łagodzi stany zapalne błony śluzowej żołądka i dolegliwości wynikające z choroby wrzodowej.
Galaretka na niestrawność z rumianku powstanie, jeśli przygotujesz następujące składniki:
Aby przygotować tą zdrową i smaczną galaretkę na niestrawność należy:
- Wlać wodę do garnka i wsypać żelatynę. Naczynie postawić na gazie i ciągle mieszając rozpuścić żelatynę.
- Do gorącej mieszanki wsypać koszyczki rumianku i całość zagotować.
- Zdjąć garnek z gazu i pozostawić, aby napar nieco przestygł.
- Ciepłą galaretkę przelać do słoika, zakręcić i odstawić z chłodne miejsce. Po pewnym czasie rumiankowa masa opadnie na dno, a galaretka zgęstnieje.
Galaretkę należy przyjmować dwa — cztery razy dziennie po jednej — dwóch łyżeczkach. Specyfik bywa pomocny przy niestrawności, wrzodach żołądka i jelit, nadkwasocie, biegunkach, zaparciach i wzdęciach.
Choć pomyślana jako domowy sposób na niestrawność, taka galaretka bywa wykorzystywane także w kuchni. Może w ciekawy sposób przełamać słodycz tarty czekoladowej, czy zapewnić lepsze trawienie podana jako deser po obiedzie.
***
Zobacz także:
Jak rozpoznać problemy z woreczkiem żółciowym?
Jak stosować żelatynę?
Rumianek na trawienie