Domowy majonez
Skład majonezu ze sklepowej półki często pozostawia wiele do życzenia. To niedobrze, zwłaszcza że bywa on częstą ciążową zachcianką, a także przysmakiem najmłodszych. Z tego względu, a także w trosce o własne zdrowie, warto przygotować własny, domowy.
Pamiętajmy, że domowy majonez nie zawiera konserwantów, dlatego nie róbmy dużych zapasów, przechowujmy go w lodówce i zjedzmy jak najszybciej. Najwygodniej przygotować go z wykorzystaniem blendera i wysokiego, dość wąskiego naczynia.
Siłą swojskiego przepisu jest prostota i minimalizm. Potrzebne będzie jedno żółtko jajka, dwie łyżeczki musztardy, 1,5 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego lub rzepakowego), szczypta soli, pieprzu i cukru.
Składniki (poza olejem) umieszczamy w naczyniu i blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji, powoli dolewamy olej i miksujemy wszystko razem. Gotowe!
Konsystencja majonezu będzie zależała od ilości oleju, im więcej go dodamy, tym gęstszy stanie się nasz wyrób.