Reklama

Domowy majonez

Skład majonezu ze sklepowej półki często pozostawia wiele do życzenia. To niedobrze, zwłaszcza że bywa on częstą ciążową zachcianką, a także przysmakiem najmłodszych. Z tego względu, a także w trosce o własne zdrowie, warto przygotować własny, domowy.

Pamiętajmy, że domowy majonez nie zawiera konserwantów, dlatego nie róbmy dużych zapasów, przechowujmy go w lodówce i zjedzmy jak najszybciej. Najwygodniej przygotować go z wykorzystaniem blendera i wysokiego, dość wąskiego naczynia.

Siłą swojskiego przepisu jest prostota i minimalizm. Potrzebne będzie jedno żółtko jajka, dwie łyżeczki musztardy, 1,5 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego lub rzepakowego), szczypta soli, pieprzu i cukru.

Składniki (poza olejem) umieszczamy w naczyniu i blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji, powoli dolewamy olej i miksujemy wszystko razem. Gotowe!

Reklama

Konsystencja majonezu będzie zależała od ilości oleju, im więcej go dodamy, tym gęstszy stanie się nasz wyrób.


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy