Doskonały owoc sezonowy
W sklepach pojawiły się już czereśnie. Co prawda trzeba wydać na nie majątek, ale pachną już nadchodzącym latem. Mają też szereg dobrych właściwości i są po prostu pyszne.
Czereśnie są owocami sezonowymi. Dojrzewają od końca maja do początku sierpnia. Niektóre górskie odmiany trafiają się jeszcze pod koniec tego miesiąca. Podzielone są na trzy odmiany według czasu dojrzewania - wczesne, średnie i późne. W ich obrębie występuje kilkadziesiąt pododmian, różniących się kolorem i rozmiarem.
Nazwa czereśnia pochodzi od starożytnego miasta Cerasus, skąd sadzonki rośliny wraz z rzymskimi legionami trafiły do Europy.
Do najpopularniejszych wczesnych czereśni należą Burlat (owoce często pękają po silnych deszczach), Karesova, Rivan czy jasnoczerwona Vega. W połowie sezonu najczęściej spotkamy się z odmianami Hedelfińską, Lapins i Sam. Charakteryzują się dużymi owocami i są bardziej trwałe od wcześniejszych krewniaków. Narażone są jednak na ataki larw much, czyli nielubiane przez wszystkich "robaki".
W późnym okresie pojawiają się odmiany Kordia czy Regina, które mają charakterystyczny sercowaty kształt i duże owoce.
Czereśnie można podawać już ośmiomiesięcznemu dziecku. Jak zawsze trzeba znaleźć złoty środek i podawać miąższ owoców w małych dawkach, sprawdzając czy nie wystąpi reakcja alergiczna. Warto pamiętać, że w większych ilościach mogą powodować wzdęcia u malucha.
Odmiany czereśni dojrzewających w lipcu upodobały sobie larwy muchy nasionnicy trześniówki. Pozbycie się tej "wkładki mięsnej" jest na szczęście dość łatwe. Owoce należy umieścić w garnku lub zlewie i zalać zimną wodą, a następnie zostawić na kilka minut. "Robaki" opuszczą czereśnie i opadną na dno. Dzięki temu można się rozkoszować smakiem czereśni bez dalszych obaw.
Czereśnie składają się w 80 proc. z wody. Jednak pozostałe 20 proc. rekompensuje to z nadwyżką. W 100 gramach owoców można znaleźć ponad 250 mg potasu, który odpowiada za usuwanie nadmiaru soli z organizmu. Zawarte w owocach witaminy A i C wpływają pozytywnie na cerę, a także wspomagają działania odtruwające i oczyszczające.
Zawarta w tych pysznych owocach witamina B5 jest ceniona przez osoby cierpiące na artretyzm i schorzenia stawów. Czereśnie szybko uzupełniają niedobory tej cennej witaminy. Zawierają również jod, przez co wspierają działanie tarczycy. Uważa się je też za doskonałe przeciwutleniacze.
Czereśnie tradycyjnie stosowane są do produkcji nalewek i kompotów. Wraz z rosnącą liczbą odmian zaczęto robić z nich też przetwory zimowe. Eksperci wskazują, że najlepiej nadają się do tego jasne i twarde owoce.
Czereśnie mogą być szkodliwe dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego. Zaleca się wtedy lekkie podgotowanie owoców, które będą łatwiejsze do strawienia. Jest też dużo mądrości w tradycyjnym zaleceniu, aby nie popijać czereśni zimną wodą. Takie zestawienie to prosta droga do biegunki.
***Zobacz materiały o podobnej tematyce***