Dwa filary polskiej kuchni

article cover
123RF/PICSEL

Dwa filary polskiej kuchni

Marchew zwyczajna Warzywo, które cieszy się dużym zaufaniem, jest jednym z pierwszych w diecie dziecka. Pomarańczowy korzeń jest skarbnicą przeciwutleniaczy – karotenoidów, które są jednocześnie odpowiedzialne za kolor marchwi. Zawiera niemal pełen pakiet witaminy, począwszy od trzech sztandarowych przeciwutleniaczy: witamin: A, C i E, przez witaminy z grupy B, po witaminę K. Marchew obfituje w cenne dla zdrowia oczu przeciwutleniacze: beta-karoten, likopen, luteinę i zeaksantynę oraz bogaty zestaw składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Indeks glikemiczny gotowanej marchwi wzrasta niemal trzykrotnie, dlatego diabetykom rekomendowane jest spożywanie surowej. Dla każdego z nas w tej wersji będzie cenniejsza odżywczo. Jakie korzyści przyniesie regularne spożywanie marchwi? Jest ich naprawdę dużo, wymieńmy najważniejsze: - zawarte w marchwi pektyny (rodzaj błonnika pokarmowego) stymulują metabolizm i budzą leniwe jelita, sprzyjają też regulowaniu poziomu insuliny i cholesterolu we krwi, dzięki czemu marchew hamuje zmiany miażdżycowe i rozwój cukrzycy; - warzywo ma bardzo bogaty pakiet wartości odżywczych wspierających oczy, znajdziemy w nim szereg przeciwutleniaczy: luteinę, zeaksantynę, beta-karoten, trzy silne witaminy: A, C, E, których rola w profilaktyce narządu wzroku jest nie do przecenienia; pomoże zatrzymać rozwój jaskry, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej; - obecna na stałe w jadłospisie pomoże wesprzeć system immunologiczny do obrony przed drobnoustrojami chorobotwórczymi;
Marchew zwyczajna Warzywo, które cieszy się dużym zaufaniem, jest jednym z pierwszych w diecie dziecka. Pomarańczowy korzeń jest skarbnicą przeciwutleniaczy – karotenoidów, które są jednocześnie odpowiedzialne za kolor marchwi. Zawiera niemal pełen pakiet witaminy, począwszy od trzech sztandarowych przeciwutleniaczy: witamin: A, C i E, przez witaminy z grupy B, po witaminę K. Marchew obfituje w cenne dla zdrowia oczu przeciwutleniacze: beta-karoten, likopen, luteinę i zeaksantynę oraz bogaty zestaw składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Indeks glikemiczny gotowanej marchwi wzrasta niemal trzykrotnie, dlatego diabetykom rekomendowane jest spożywanie surowej. Dla każdego z nas w tej wersji będzie cenniejsza odżywczo. Jakie korzyści przyniesie regularne spożywanie marchwi? Jest ich naprawdę dużo, wymieńmy najważniejsze: - zawarte w marchwi pektyny (rodzaj błonnika pokarmowego) stymulują metabolizm i budzą leniwe jelita, sprzyjają też regulowaniu poziomu insuliny i cholesterolu we krwi, dzięki czemu marchew hamuje zmiany miażdżycowe i rozwój cukrzycy; - warzywo ma bardzo bogaty pakiet wartości odżywczych wspierających oczy, znajdziemy w nim szereg przeciwutleniaczy: luteinę, zeaksantynę, beta-karoten, trzy silne witaminy: A, C, E, których rola w profilaktyce narządu wzroku jest nie do przecenienia; pomoże zatrzymać rozwój jaskry, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej; - obecna na stałe w jadłospisie pomoże wesprzeć system immunologiczny do obrony przed drobnoustrojami chorobotwórczymi; 123RF/PICSEL
Seler korzeniowy Choć, go o to nie podejrzewamy, zawiera więcej witaminy C, królowej odporności, niż owoce cytrusowe. Jest też skarbnicą witamin z grupy B, witaminy młodości – E i beta-karotenu (głównie łodyga). Obfituje w szereg składników mineralnych, w tym: wapń, magnez, fosfor, potas, cynk i żelazo.
Seler korzeniowy Choć, go o to nie podejrzewamy, zawiera więcej witaminy C, królowej odporności, niż owoce cytrusowe. Jest też skarbnicą witamin z grupy B, witaminy młodości – E i beta-karotenu (głównie łodyga). Obfituje w szereg składników mineralnych, w tym: wapń, magnez, fosfor, potas, cynk i żelazo. 123RF/PICSEL
Włączenie go do jadłospisu, nie tylko jako banalnego dodatku do rosołu, ale przede wszystkim w postaci surowej (surówki, soki i sałatki) przyniesie szereg korzyści dla zdrowia. Seler korzeniowy: - pobudza metabolizm, ruchy perystaltyczne jelit, niweluje zaparcia i sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn; - stymuluje trawienie tłuszczów; - działa moczopędnie i wspiera pracę nerek; - dobrze wpływa na pracę serca i sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi; - ma korzystny wpływ na pracę systemu nerwowego.
Włączenie go do jadłospisu, nie tylko jako banalnego dodatku do rosołu, ale przede wszystkim w postaci surowej (surówki, soki i sałatki) przyniesie szereg korzyści dla zdrowia. Seler korzeniowy: - pobudza metabolizm, ruchy perystaltyczne jelit, niweluje zaparcia i sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn; - stymuluje trawienie tłuszczów; - działa moczopędnie i wspiera pracę nerek; - dobrze wpływa na pracę serca i sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi; - ma korzystny wpływ na pracę systemu nerwowego. 123RF/PICSEL
- ma właściwości antynowotworowe, szczególnie względem raka jamy ustnej, krtani, przełyku, prostaty i pęcherza moczowego; - korzystnie wpływa na naturalną florę bakteryjną jelit, dzięki czemu zwiększa odporność. Ewa Koza, mamsmak.com
- ma właściwości antynowotworowe, szczególnie względem raka jamy ustnej, krtani, przełyku, prostaty i pęcherza moczowego; - korzystnie wpływa na naturalną florę bakteryjną jelit, dzięki czemu zwiększa odporność. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?