Dwa super pokarmy, które chronią oczy przed szkodliwymi czynnikami
Problem ze wzrokiem to może być sygnał choroby. Warto wyrobić sobie nawyk codziennego oglądania oczu i wprowadzić do diety pokarmy, które działają na nie korzystnie.
Wystarczą trzy dziennie, żeby uniknąć większości problemów z oczami.
Zawierają beta-karoten (prowitamina A). Zapobiega wielu chorobom oczu: wysychaniu i pieczeniu spojówek, krótkowzroczności, kurzej ślepocie czy zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD) - najczęstszej przyczynie pogorszenia wzroku po 50-tce.
Jakie wybierać?
Najzdrowsze są ciemnobrązowe. Pomarańczowe zostały zakonserwowane dwutlenkiem siarki, który może powodować bóle głowy i wymioty. Czytaj skład na opakowaniu (dwutlenek siarki to E 220). Suszone morele mogą jeść cukrzycy bez obawy o wzrost poziomu cukru.
Codzienne jedzenie ok. 80 g (1 szt.) zmniejsza ryzyko AMD oraz zaćmy. Zawiera dużo luteiny. To żółty barwnik, który gromadzi się w plamce żółtej oka odpowiedzialnej za możliwość widzenia. Chroni ona też oczy przed promieniami UVA i UVB.
Jak przyrządzać?
Najlepiej ugotuj, upiecz, usmaż albo uduś (z odrobiną tłuszczu). Obróbka termiczna i tłuszcz powodują lepszą przyswajalność luteiny. Kalarepa zawiera też zeaksantynę. To drugi barwnik chroniący oczy. Zapobiega negatywnemu wpływowi fal niebieskich, które emitują nowoczesne telewizory i komórki (smartfony).
***
#POMAGAMINTERIA
Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im spotkania przy misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal docierać do potrzebujących. Wesprzyj zbiórkę, przekaż produkty, albo namów współpracowników, żebyście pomogli wspólnie. Sprawdź szczegóły >>