Dynia i cynamon - symbole jesiennej kuchni
Jednym z elementów zbilansowanej diety jest spożywanie produktów sezonowych - przyznają dietetycy. Dlatego w jesiennej kuchni nie może zabraknąć dyni, warto też sięgnąć po cynamon. Te jesienne symbole to nieocenione źródła witamin i składników odżywczych.
Symbolem jesiennej kuchni jest bez wątpienia dynia. Ciasta dyniowe, zupy krem czy placuszki z jej dodatkiem, to tylko kilka propozycji kulinarnych. Po dynię warto sięgać nie tylko za sprawą jej kulinarnej uniwersalności, ale również ze względu na walory zdrowotne.
Dynia jest bogatym źródłem witamin, w szczególności witaminy A, zawiera również beta karoten, potas, wapń. Ze względu na swoje właściwości odkwaszające, wysoką zawartość błonnika, ale również niską kaloryczność (26 kcal w 100 g) jest doskonałym produktem dietetycznym.
- Dynia ceniona jest głównie ze względu na niezwykle wysoką zawartość witaminy A. Jest również bogata w błonnik, co daje poczucie sytości na dłużej. Oczywiście, nie można zapomnieć o nasionach dyni, które są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych - wyjaśnia w rozmowie z "Daily Mail" dr Sally Norton.
Innym symbolem jesiennej kuchni jest cynamon. Idealnie wzbogaci smak jesiennej kawy, doskonale podkreśli smak zapiekanych jabłek, a jego aromat uspokoi skołatane nerwy.
Cynamon wykazuje silne działanie dezynfekujące. Ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek. Co sprzyja oczyszczeniu organizmu i obniżaniu masy ciała.