Dynia na stół
Po dynię powinni sięgnąć i dorośli, i dzieci. Dlaczego? Jej właściwości prozdrowotne nie mają sobie równych.
Kluczowe przeciwutleniacze obecne w dyni to: beta-karoten, witamina C i E to najsilniejsza broń do walki z wolnymi rodnikami. Antyoksydanty dbają o narząd wzroku, jakość skóry, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu komórek.
Są również najlepszą profilaktyką chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Dynia ma w swojej ofercie ciekawy pakiet składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu, jako całości.
Znajdziemy w niej między innymi: żelazo, magnez, wapń, potas i fosfor. Obecna w jadłospisie zadba o stan kości i zębów. Jak większość warzyw i owoców, również dynia ma działanie odkwaszające.
Zalecana jest dla rekonwalescentów - po długotrwałych chorobach. Pozytywnie wpływa na krążenie krwi, potrafi nawet obniżyć ciśnienie. Na jesienny chłód najlepszym wyborem może okazać się zupa krem albo dynia pieczona. Jej działanie rozgrzewające jest kolejnym atutem.