Reklama

Reklama

Dynia na stół

Po dynię powinni sięgnąć i dorośli, i dzieci. Dlaczego? Jej właściwości prozdrowotne nie mają sobie równych.

Kluczowe przeciwutleniacze obecne w dyni to: beta-karoten, witamina C i E to najsilniejsza broń do walki z wolnymi rodnikami. Antyoksydanty dbają o narząd wzroku, jakość skóry, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu komórek.

Reklama

Są również najlepszą profilaktyką chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Dynia ma w swojej ofercie ciekawy pakiet składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu, jako całości.

Znajdziemy w niej między innymi: żelazo, magnez, wapń, potas i fosfor. Obecna w jadłospisie zadba o stan kości i zębów. Jak większość warzyw i owoców, również dynia ma działanie odkwaszające.

Zalecana jest dla rekonwalescentów - po długotrwałych chorobach. Pozytywnie wpływa na krążenie krwi, potrafi nawet obniżyć ciśnienie. Na jesienny chłód najlepszym wyborem może okazać się zupa krem albo dynia pieczona. Jej działanie rozgrzewające jest kolejnym atutem.


Czytaj więcej

Dowiedz się więcej na temat: dynia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje