Reklama

Dziesięć pokarmów, które szkodzą cukrzykom

Sprawdzaj zawartość cukru w kupowanym jedzeniu, ale pamiętaj, że niekorzystne dla diabetyków jest nie tylko to, co słodkie.

Dla osób z cukrzycą niewskazane są wszystkie produkty zwiększające poziom cukru. Nawet jeśli nie są ani trochę słodkie! Sprawdź, czego dla własnego dobra powinnaś unikać. 

Wyroby z białej mąki

To duża dawka węglowodanów, w dodatku rafinowanych. Są bardzo szybko rozkładane przez organizm do cukru - jego poziom szaleje! 

Biały ryż

Ma wysoki indeks glikemiczny. I błyskawicznie podnosi poziom cukru. Jeśli chcesz jeść ryż, wybieraj brązowy. 

Owocowe jogurty

Jogurt jest zdrowy dla cukrzyka  - ale tylko naturalny, zwłaszcza grecki. Każdy owocowy jest dosładzany. I to mocno. 

Reklama

Płatki śniadaniowe

Mają 2 wady: zwykle są dosładzane i zawierają węglowodany, które szybko podnoszą cukier. Wyjątek: naturalne owsiane, bez cukru, za to np. z orzechami. 


Kawy smakowe

To te z dodatkiem syropów, zamieniające je w płynne desery. Cukier po nich szybuje w górę! 

Suszone owoce

Mają znacznie więcej cukru niż świeże. Spośród tych drugich wybieraj mniej słodkie (np. jabłka, jagodowe). 

Tłuszcze trans

Są w margarynach, maśle orzechowym, gotowych daniach, ciastach i ciastkach. Nie podnoszą cukru, ale podwyższają cholesterol, co sprzyja chorobom serca i naczyń, a te grożą cukrzykom bardziej niż innym. 


Słone przekąski

Paluszki, czipsy, krakersy - niby słone, a cukier podnoszą błyskawicznie! To dlatego, że są z białej mąki - patrz: punkt 1. 

Frytki

Ziemniaki to duża dawka węglowodanów. W postaci frytek podnoszą poziom cukru bardzo szybko, zwiększają ryzyko chorób układu krążenia. 

Napoje gazowane

Nic nie zawiera więcej cukru niż one. Unikaj tych typu ice tea, oranżada, cola czy lemoniada. Pij wodę, może być również gazowana.


Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy