Dziesięć pokarmów, które szkodzą cukrzykom
Sprawdzaj zawartość cukru w kupowanym jedzeniu, ale pamiętaj, że niekorzystne dla diabetyków jest nie tylko to, co słodkie.
Dla osób z cukrzycą niewskazane są wszystkie produkty zwiększające poziom cukru. Nawet jeśli nie są ani trochę słodkie! Sprawdź, czego dla własnego dobra powinnaś unikać.
Wyroby z białej mąki
To duża dawka węglowodanów, w dodatku rafinowanych. Są bardzo szybko rozkładane przez organizm do cukru - jego poziom szaleje!
Biały ryż
Ma wysoki indeks glikemiczny. I błyskawicznie podnosi poziom cukru. Jeśli chcesz jeść ryż, wybieraj brązowy.
Owocowe jogurty
Jogurt jest zdrowy dla cukrzyka - ale tylko naturalny, zwłaszcza grecki. Każdy owocowy jest dosładzany. I to mocno.
Płatki śniadaniowe
Mają 2 wady: zwykle są dosładzane i zawierają węglowodany, które szybko podnoszą cukier. Wyjątek: naturalne owsiane, bez cukru, za to np. z orzechami.
Kawy smakowe
To te z dodatkiem syropów, zamieniające je w płynne desery. Cukier po nich szybuje w górę!
Suszone owoce
Mają znacznie więcej cukru niż świeże. Spośród tych drugich wybieraj mniej słodkie (np. jabłka, jagodowe).
Tłuszcze trans
Są w margarynach, maśle orzechowym, gotowych daniach, ciastach i ciastkach. Nie podnoszą cukru, ale podwyższają cholesterol, co sprzyja chorobom serca i naczyń, a te grożą cukrzykom bardziej niż innym.
Słone przekąski
Paluszki, czipsy, krakersy - niby słone, a cukier podnoszą błyskawicznie! To dlatego, że są z białej mąki - patrz: punkt 1.
Frytki
Ziemniaki to duża dawka węglowodanów. W postaci frytek podnoszą poziom cukru bardzo szybko, zwiększają ryzyko chorób układu krążenia.
Napoje gazowane
Nic nie zawiera więcej cukru niż one. Unikaj tych typu ice tea, oranżada, cola czy lemoniada. Pij wodę, może być również gazowana.