Dziewięć zdrowotnych korzyści z odstawienia cukru
Chodzi nie tylko o cukier do słodzenia! Jest on też w wielu produktach. Czytaj więc etykiety, bo mniej cukru to zdrowsze życie!
Nadmiar cukrów w diecie sprawia, że komórki stają się oporne na insulinę, więc trzustka wydziela jej więcej, a jej nadmiar oznacza odkładanie się tłuszczu!
Gdy organizm staje się odporny na insulinę, wtedy komórki beta w trzustce tracą zdolność wytwarzania wystarczającej ilości insuliny. To prosta droga do cukrzycy.
Bo często są one spowodowane raptownym podniesieniem się i spadkiem poziomu glukozy we krwi. A tak się dzieje po zjedzeniu czegoś słodkiego.
Wątroba jest jedynym organem, który może metabolizować fruktozę. Jednak kiedy wątroba wciąż dostaje nowe "dawki" cukru, pełna jest już glikogenu i większość fruktozy zostaje zamieniona w tkankę tłuszczową.
To prawda! Bo nie tylko tłuszcze wpływają na podwyższanie "złego" cholesterolu, ale też nadmiar cukrów w diecie.
Te kłopoty są często spowodowane przez fermentowanie cukrów w jelicie grubym.
Zastąpienie słodkich przekąsek (batoników, drożdżówek itp.) owocami i warzywami pomoże odbudować niedobory cennych składników.
Zbyt duża ilość cukru może powodować, że skóra staje się matowa i ma więcej zmarszczek (bo cukier w krwiobiegu łączy się z białkami, tworząc produkty uszkadzające kolagen i elastynę, które odpowiadają za jędrność skóry).
Spożywanie dużej ilości cukru sprawia, że mieszki włosowe stają się osłabione, łamliwe i skłonne do wypadania. Mniej cukru to mocniejsze włosy!
Najlepsze zamienniki
Stewia:
- jest wytwarzana z łodyg rośliny o tej samej nazwie;
- nie dostarcza kalorii;
- nie wywołuje wahań glukozy we krwi (dobra dla cukrzyków);
- nie powoduje próchnicy.
Rada: nadaje się też do słodzenia przetworów; do pieczenia lepszy ksylitol.
Ksylitol:
- to cukier brzozowy;
- ma o połowę mniej kalorii niż cukier oraz niski indeks glikemiczny;
- wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit.
Rada: wprowadzamy go do diety stopniowo, zalecane są 3 łyżeczki dziennie.
Konsultacja: M. Magiera, dietetyk BCC