Reklama

Reklama

Egzotyczne warzywo: Korzeń kurkumy

Ta pochodząca z Indii przyprawa jest spokrewniona z imbirem. Przypomina go także z wyglądu, ale jest dużo mniejsza i bardziej pomarańczowa.

Korzeń kurkumy to kłącze ostryżu długiego. Sproszkowaną kurkumę znamy, ale korzeń można kupić w marketach dopiero od niedawna (6 zł/100 g). Jest bardziej intensywny w smaku niż kurkuma w proszku.

Reklama

Jak kupować i przechowywać

Korzeń o pomarańczowobrązowej skórce powinien być jędrny. Po potarciu ma pikantny zapach, przypominający imbir (zwłaszcza czuć to po rozkrojeniu). Przechowujemy go w lodówce do 3 tygodni. To, że kurkuma przestaje być świeża, poznamy po tym, że korzeń zacznie się marszczyć i wysychać. Traci wtedy wiele aromatu. Po przekrojeniu korzeń powinien być ciemnopomarańczowy i wyraźnie wilgotny.

Jak jeść

Korzeń kurkumy trzeba obrać. Najlepiej robić to w rękawiczkach, bo intensywnie farbuje na żółto. Dodajemy go w niewielkiej ilości (1/2 łyżeczki startego wystarcza na 4 porcje potrawy). Nadaje daniu korzenny posmak, ale lepiej stosować go z umiarem, bo jest nieco gorzkawy. Pasuje do drobiu, ryb, ryżu, past warzywnych i warzyw korzeniowych - pieczonych lub duszonych. Nawet mała ilość barwi potrawy na ciemnożółty kolor.

Nasza rada: 1/4 łyżeczki startej kurkumy na 2 l rosołu, wzmocni jego aromat i nada mu piękny kolor. Możesz też odrobinę dodać do ciasta, np. placka drożdżowego czy kopytek, domowego masła, a nawet budyniu.

Właściwości zdrowotne

Jedz 1/2 cm korzenia dziennie (lub 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy). Zawiera kurkuminę, która ma działanie przeciwzapalne. Dlatego jej spożywanie jest szczególnie polecane osobom, które cierpią na artretyzm. Kurkumina w połączeniu z tumeronem, który kurkuma również zawiera, wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyspiesza trawienie i obniża poziom cholesterolu, pobudzając wydzielanie enzymów trzustkowych. Spowalnia odkładanie się beta-amyloidu, substancji odpowiedzialnej za rozwój choroby Alzheimera.

Jedz z czarnym pieprzem

Wątroba przetwarza kurkumę na związki rozpuszczalne w wodzie i wydala ją z moczem. Przez to nie mogą być one w pełni wchłaniane i wykorzystywane przez nasz organizm. Piperyna, którą ma czarny pieprz, blokuje ten proces. Dlatego jedzenie kurkumy w połączeniu z czarnym pieprzem zwiększa jej przyswajalność ponad dwa razy.

Na niedzielny obiad

Risotto z indykiem

Składniki

  • 2/3 szkl. ryżu
  • 20 dag filetu z indyka
  • 3 cm korzenia kurkumy
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 litra bulionu
  • pieprz

Na 1/2 oleju usmaż pokrojonego indyka. Odłóż. Na oleju i maśle zeszklij cebule. Dodaj ryż i mieszaj, aż wchłonie tłuszcz. Dodaj pokrojone pomidory i starty korzeń kurkumy. Podlewaj bulionem, mieszając. Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj indyka, wymieszaj.

Kurkumowa zupa

Składniki

  • łyżka oleju
  • 3 cm korzenia kurkumy
  • 3 cm korzenia imbiru
  • ząbek czosnku
  • puszka cieciorki
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • puszka mleka kokosowego (200 ml)
  • olej
  • 1,5 l bulionu
  • pieprz

Na oleju zeszklij cebulę i starte korzenie oraz czosnek. Zalej 1,5 l bulionu. Dodaj pokrojone ziemniaki i osączoną cieciorkę. Gotuj 20 min. Zmiksuj. Dodaj mleko, zagotuj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje