Eksperci przekonują - białko roślinne lepsze dla zdrowia
Zastąpienie białka zwierzęcego białkiem roślinnym zmniejsza ryzyko zgonu - wskazują badania opublikowane w JAMA Internal Medicine. Duże spożycie czerwonego mięsa naukowcy wiążą z szerokim spektrum chorób przewlekłych, takich jak rak, cukrzyca i choroby serca.
- Należy wiedzieć, ile białka należy konsumować każdego dnia, aby osiągnąć optymalne korzyści zdrowotne. Jednak w szerszej perspektywie, to, jakie źródła białka wybieramy, jest równie ważne. Nasze badania mająistotne znaczenie dla zdrowia publicznego. Mogą one pomóc udoskonalić aktualne zalecenia dietetyczne dotyczące spożycia białka - wyjaśnia główny autor badania dr Mingyang Song, z Massachusetts General Hospital i Harvard T.H Chan School of Public Health.
Badacze wskazali, że większe spożycia białka zwierzęcego, powodowało wzrost śmiertelności. Natomiast zwiększenie ilości spożywanego białka roślinnego wiązało się z obniżeniem tego ryzyka.
- Wyniki badań może tłumaczyć m.in. fakt, że przetwarzane czerwone mięso ma wysoką zawartość sodu, azotynów i azotanów, które zostały powiązane z gorszym stanem zdrowia - wyjaśnia dr Song.
Docent Kim Robien z George Washington University Milken Institute School of Public Health, która współpracowała przy badaniu, przyznaje, że jego wyniki potwierdzają to, co naukowcy obserwują już od dawna.
- Osobom, które spożywają głównie białko roślinne łatwiej utrzymać jest zdrową wagę, wykazują również niższe ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca czy raka - wyjaśnia Robien. (PAP Life)