Eliksiry młodości na naszym talerzu
Wakacje to dobra pora, by zmienić swój jadłospis w… regenerującą kurację dla urody. Produkty, które odejmują lat, są teraz pyszne, niedrogie i… w zasięgu ręki.
Kosmetolodzy i dietetycy są zgodni, że dbanie o wygląd powinno zaczynać się na talerzu. Doświadczony specjalista oceniając stan naszej skóry, włosów czy paznokci potrafi bezbłędnie zgadnąć, czego brakuje w naszych jadłospisie. Likwidując niedobory najcenniejszych składników, możemy zredukować pojawiające się z wiekiem zmarszczki, przywrócić skórze jędrność, wzmocnić włosy. Taka kuracja zyskała już nawet swoją nazwę - to dieta przeciwstarzeniowa (z ang. antiageing). Jej podstawą są odpowiednie warzywa, owoce, oleje oraz inne produkty bogate w dobrze przyswajalne białko roślinne i zwierzęce. Warto sięgnąć po nie już dziś i potraktować jako uzupełnienie zabiegów kosmetycznych.
Co wspomoże odnowę cery
W jaki sposób dochodzi do starzenia się skóry? Oto główni winowajcy:
✔ Nadmiar wolnych rodników, które uszkadzają komórki skóry i nie pozwalają im się zregenerować (działają jeszcze silniej, np. gdy oddychamy zanieczyszczonym powietrzem, palimy).
✔ Osłabienie wierzchniej wodnotłuszczowej warstwy skóry, która odpowiada za jej zdrowy wygląd i stanowi barierę ochronną m.in. przed wysychaniem i promieniowaniem.
✔ Coraz mniejsza ilość elastyny i kolagenu, czyli włókien będących rusztowaniem skóry. Z wiekiem nasz organizm wytwarza je coraz bardziej leniwie, co skutkuje utratą jędrności.
Tym bardziej warto wypróbować dietę, która pomoże skórze się zregenerować.
Nasi sprzymierzeńcy
Polifenole to związki, które działają niwelują wpływ wolnych rodników, a w efekcie zmniejszają głębokość zmarszczek, usprawniają też odnowę skóry. Tu je znajdziemy: zielona herbata, orzechy, czekolada, ciemne owoce (m.in. jagody, porzeczki, winogrona).
Witaminy z grupy B są niezwykle ważne dla wyglądu skóry, a każda z nich ma szczególne właściwości. Np. wit. B1 leczy łojotok, B3 działa m.in. jak filtr UV, a B9 i B12 wspomagają produkcję kolagenu i elastyny. Tu je znajdziemy: warzywa zielone i strączkowe, kasze, ziarna, ryby.
Witamina C to silny przeciwutleniacz, który zabezpiecza skórę przed wolnymi rodnikami oraz przed promieniowaniem UV. Witaminie C szkodzą temperatura i światło. Dlatego dania gotujmy jak najkrócej, a surówki róbmy tuż przed jedzeniem. Tu ją znajdziemy: owoce jagodowe, kiwi, papryka, natka, zielone warzywa.
Witamina E, zwana supereliksirem młodości, chroni skórę przed uszkodzeniami i hamuje proces starzenia. Tu ją znajdziemy: oleje, warzywa liściaste, zioła.
Białko jest podstawowym budulcem tkanki mięśniowej, która decyduje o napięciu skóry. Białko jest również niezbędne, aby włosy oraz paznokcie były w dobrej kondycji. Tu je znajdziemy: warzywa strączkowe, ryby, nabiał.
Karotenoidy to związki i barwniki (np. beta-karoten, likopen), które pomagają skórze przyswoić wit. A. To ona odpowiada za jej gładkość i elastyczność. Tu je znajdziemy: pomarańczowe, czerwone oraz żółte owoce i warzywa (np. marchewka, pomidory, morele, brzoskwinie), żółtka jaj, owoce dzikiej róży.
Nienasycone kwasy tłuszczowe (np. omega -3) działają na skórę nawilżająco i ujędrniająco oraz regulują wydzielanie łoju. Tu je znajdziemy: oleje roślinne, tłuste ryby morskie.
Wyglądać i zgrabnie, i młodo
Chyba każda z nas słyszała powiedzenie, że panie dojrzałe mogą albo cieszyć się zgrabną figurą, albo gładką cerą. Wiele z nas, by nie przytyć, unika produktów tłuszczowych. Tymczasem zarówno dla cery, jak i figury najbardziej zdradliwy jest cukier. Tłuszcze, ale te zdrowe, pochodzące m.in. z tłustych ryb i olejów roślinnych, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przede wszystkim dlatego, że wspomagają prawidłowe przyswajanie witamin i minerałów. Dlatego do sałatek i surówek zawsze dodawajmy łyżeczkę dobrego oleju, np. rzepakowego lub lnianego. Unikajmy natomiast smażenia w głębokim tłuszczu.
10 skutecznych produktów, które odejmują lat
Soczewica
Doskonale ujędrnia. Jest źródłem białka o wysokiej, 85 proc. przyswajalności, które pozwala utrzymać w dobrej kondycji mięśnie i skórę. Ziarenka są także bogate w żelazo, korzystnie wpływające na ukrwienie skóry. Dzięki zawartości wit. E soczewica spowalnia procesy starzenia i doskonale wygładza nierówności, dzięki czemu cera staje się jędrniejsza i bardziej napięta. Dobre zamienniki: podobnie jak soczewica działają inne warzywa strączkowe, np. fasolka, ciecierzyca, bób.
Owoce jagodowe
Chronią przed starzeniem. Truskawki, maliny, jeżyny, aronia... są prawdziwą skarbnicą wit. C oraz polifenoli, które skutecznie chronią skórę przed wpływem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem. Dodatek m.in. krzemu w owocach jagodowych zapobiega kłopotom skórnym wieku dojrzałego, takim jak trądzik różowaty. Pyszna odmiana: dodawajmy do dań (np. muesli, sałatek) również, tak obecnie modne, egzotyczne owoce jagodowe, np. acai lub goji.
Natka pietruszki
Przyspiesza regenerację. Zawiera wiele cennych składników, takich jak przeciwutleniacze, witaminy: A, B9, C oraz minerały (m.in. wapń i żelazo), które wszechstronnie i aktywnie przyczyniają się do odnawiania komórek skóry. Nasza rada: natkę możemy jeść niemal w nieograniczonej ilości. Na długo zachowa świeżość, gdy będziemy ją przechowywać w lodówce - umytą, lekko wilgotną i zamkniętą w szczelnym woreczku. Ostrożność powinny zachować panie w ciąży oraz osoby cierpiące na choroby nerek.
Marchewka
Poprawia koloryt. Ma największą spośród warzyw zawartość beta-karotenu (prowitaminy A). Dzięki niemu skóra jest bardziej odporna na promieniowanie i wytwarza więcej barwnika (melaniny). A wtedy możemy zachwycać zdrową, brzoskwiniową karnacją bez udziału słońca. Inne cenne marchewkowe substancje to witaminy z grupy B i minerały, m.in. cynk, zapobiegający wielu dolegliwościom - od trądziku po stany zapalne. Więcej korzyści: wybierajmy marchewki o intensywnej barwie i ładnym połysku. Zawsze jedzmy ją z odrobinką ulubionego oleju spożywczego.
Pomidor
Wygładza zmarszczki. Jak żaden inny owoc potrafi przywróci skórze młodość! Zawiera bowiem cenny likopen, który stymuluje odnowę zawartego w skórze kolagenu. Poza tym dzięki wit. C zwiększa dotlenienie skóry, doskonale ją odżywia i wzmacnia naczynka krwionośne. Pomidory są także bogate w wit. A i E - chroniące przed zmarszczkami, także mimicznymi. Poza sezonem: gdy zabraknie świeżych pomidorów, jedzmy te z kartonu i słoiczka. Nasz organizm dobrze przyswaja likopen z owoców przetworzonych.
Brokuł
Dodaje blasku. Dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy i wit. C wspaniale dotlenia skórę, zapewniając jej naturalny połysk. Ostatnio odkryto w brokułach składnik o nazwie sulforafan. Zwiększa on zdolność komórek skóry do samoregeneracji i produkcji kolagenu. Sprytne gotowanie: brokuły najlepiej gotować na parze 2-4 minuty, a nie stracą cennych właściwości.
Olej lniany
Działa nawilżająco. Jest niedoceniany, a szkoda! Zawiera bowiem dwa razy więcej kwasów omega-3 niż olej z wątroby rekina, a poza tym kwasy omega-6 i 9. To dzięki nim uszczelnia wierzchnią warstwę skóry i chroni ją np. przed wysuszeniem. Pomaga też (dzięki witaminom z grupy B) wyregulować wydzielanie łoju, co zapobiega przetłuszczaniu i trądzikowi. Taniej i zdrowiej: 1-2 łyżeczki oleju dietetycy radzą wypijać codziennie rano i traktować jak... suplement diety.
Tłuste ryby
Odżywiają i chronią. Łosoś, pstrąg, makrela, śledzie powinny choć trzy razy w tygodniu gościć na naszych talerzach. Oprócz zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych ryby są bogate np. w magnez (m.in. działa przeciwzapalnie), fosfor (przyspiesza proces regeneracji komórek), krzem (m.in. odpowiada za elastyczność skóry). Prosty przepis: ryby najlepiej gotować na parze albo upiec zawinięte w pergamin.
Płatki owsiane
Dbają o naczynka. Ze względu na bogactwo witamin (głównie z grupy B) i minerałów (m.in. potasu, magnezu, fosforu) m.in. zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych. Wspomagają też produkcję kolagenu (dzięki dużej zawartości cynku). Ale przekąska: płatki namoczone w wodzie z dodatkiem owoców i orzechów to pomysł na domowe muesli.
Czekolada
Odstresowuje skórę. Po zjedzeniu nawet odrobiny rośnie poziom hormonów szczęścia, poprawia się nastrój i łagodzi stres (on też przyspiesza starzenie!). Zawarte w czekoladzie polifenole i kwasy tłuszczowe nadają cerze wypoczęty i promienny wygląd.
Menu dobre dla włosów
Gdy włosom brakuje składników odżywczych, od razu dają to po sobie poznać. Stają się suche jak siano, pozbawione blasku, a przede wszystkim są osłabione i tracimy ich więcej niż 100 dziennie (to dopuszczalna norma utraty włosów). Podpowiadamy, w jakie składniki wzbogacić codzienną dietę, aby odzyskały zdrowy połysk i sprężystość.
Białka zwierzęce i roślinne
Białko to budulec włosów, który m.in. przeciwdziała ich łamliwości i osłabieniu cebulek. Tu je znajdziemy: jaja, ryby, mięso drobiowe, nabiał, orzechy, migdały.
Krzem i cynk
Przyspieszają odrost włosów, zapobiegają ich kruchości i rozdwajaniu się końcówek. Tu je znajdziemy: produkty z pełnego ziarna, warzywa korzeniowe (np. seler) i strączkowe, płatki owsiane, skrzyp i pokrzywa (krzem).
Witaminy z grupy B
Zapobiegają nadmiernej utracie pasm (np. pod wpływem stresu, leków) oraz leczą łojotok skóry głowy. Tu je znajdziemy: drożdże, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, kasze, warzywa strączkowe.
Żelazo
Dzięki minerałowi włosy są odporniejsze na uszkodzenia i pozostają grube, mocne. Tu je znajdziemy: nasiona dyni i słonecznika, kakao, czekolada, zielone warzywa, maliny, porzeczki, winogrona, miód. czerwone mięso.
Hanna Wojciechowska-Schwarz