Reklama

Enzym zawarty w kiwi ułatwia trawienie

Jadanie kiwi powoduje, że nie tylko lepiej trawimy białko (np. dania mięsne), ale też lepiej wchłaniamy cenne składniki. Enzym będący składnikiem tych owoców rozbija fragmenty białek na maleńkie, lepiej przyswajalne cząsteczki – aminokwasy.

Aby zrozumieć, jak cenne jest działanie enzymu z owoców kiwi, trzeba przypomnieć sobie, jak ważne dla naszego organizmu są aminokwasy. 

Są cegiełkami, z których zbudowana jest każda komórka naszego ciała. 

Biorą udział w produkcji hemoglobiny (czerwonego barwnika krwi), transportującej tlen po całym organizmie. 

Z czym warto jeść kiwi?

Możemy użyć kiwi do marynowania mięsa - obłóż je plasterkami owocu i wstaw do lodówki na 5 godzin. Stanie się miękkie, a my unikniemy problemów trawiennych. 

Dodawaj je do dań z mięsem, np. sałatki z kurczakiem (białko zostanie wówczas dobrze wykorzystane przez organizm i łatwo strawione). Owsianka z kiwi też będzie lżej strawna. 

Reklama


100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy