Reklama

Reklama

Figi to superfood. Wesprą serce, pomogą na zaparcia

W drodze ewolucji owocostany fig odwróciły się i ukryły owoc w swoim wnętrzu. Dojrzewając, zmieniają kolor z jasnozielonego na fiołkowobrunatny. Roztaczają wtedy pełen słodyczy aromat, któremu nie sposób się oprzeć. To z nich, prawdopodobnie już w neolicie, wytwarzane było najstarsze wino na świecie. Być może był to jeden z powodów, dla którego Talmud karał śmiercią za ścięcie figowego drzewa.

Owoce bogate w witaminy i... cukry

Figi dojrzałe, mięsiste, słodkie i soczyste potrafią przyprawić o zawrót głowy. W sezonie zbiorów nie sposób minąć plantację fig, nie zatrzymując się na zerwanie kilku prosto z drzewa. Słodyczy fig nie umieli oprzeć się również mieszkańcy mezolitycznej Portugalii, którzy borykali się z próchnicą zębów. Świeże owoce zawierają do 25% glukozy i fruktozy. Co poza cukrami znajdziemy w fidze?

W figach znajduje się aż 80 proc. wody, ale także pektyny, witaminy z grupy B, witaminę C oraz karoten. Figi są bardzo dobrym źródłem potasu, wapnia, magnezu, fosforu oraz kwasów organicznych: jabłkowego, cytrynowego i oksalowego.

Reklama

Właściwości zdrowotne fig

Mleko z jeszcze niedojrzałych owoców fig ma działanie oczyszczające i odtruwające. Jest stosowane w leczeniu wyprysków skórnych i czyraków. Nakładane dwa razy dziennie bezpośrednio na brodawki, pomaga w ich usunięciu.

Figa jest jednym z najbardziej alkalizujących produktów. Równoważy zakwaszenie organizmu, dlatego polecana jest w diecie bogatej w mięso i rafinowaną żywność. Nadmierne spożywanie alkoholu, soli, cukru i wysoce przetworzonego pożywienia, zakłóca równowagę potasowo-sodową organizmu. Wprowadzenie fig do jadłospisu przywraca prawidłowy poziom potasu i pozwala kontrolować nasze późniejsze zapotrzebowanie na sól.   

Wysoka zawartość mucyny sprawia, że figi mają łagodne działanie przeczyszczające, dzięki czemu pomagają przy zaparciach. Ich spożywanie korzystnie wpływa na pracę żołądka, śledziony i trzustki. Figi poradzą sobie również z bólami brzucha, bólami menstruacyjnymi oraz w dolegliwościach nerek i pęcherza moczowego.

Figa na przeziębienie

Figi korzystnie wpływają na układ oddechowy - łagodzą objawy astmy i zapalenia gardła. Na przeziębienia, ból gardła, przy katarze czy suchym kaszlu pomoże picie wywaru z fig, jak i zjedzenie kilku owoców z przygotowanego figowego kompotu. W medycynie chińskiej figi stosowane są jako neutralizatory toksyn.

W jakiej postaci jeść figi?

Figuette, czyli aromatyczny napój przygotowywany na ich bazie z dodatkiem owoców jałowca, to świetny sposób na włączenie fig do jadłospisu. Dżemy i konfitury z tych owoców będą również idealnym dodatkiem do diety. Świeże bądź suszone figi świetnie sprawdzą się jako przekąska. Podjadając suszone należy mieć na uwadze, że mają cztery razy więcej kalorii Wartym uwagi przysmakiem są figi z makiem z pasternakiem. To nie tylko staropolskie porzekadło, ale także pyszny wigilijny deser. 

Elżbieta Sawerska

CZYTAJ TAKŻE:

Ogórek z pomidorem - czy to dobre połączenie?

Najlepsza herbata dla mózgu, serca i odporności

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: figi właściwości | figi zalety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy