Gdy dokucza rozpieranie w brzuchu

Bolesny ucisk i uczucie pełności w żołądku nawet po małym posiłku to typowe objawy kłopotów z trawieniem. Domowe metody skutecznie je złagodzą.

Wesprą działanie wątroby

Reklama

Bolesne rozpieranie, szczególnie pod prawym żebrem, może świadczyć o przeciążeniu wątroby (np. z powodu leków lub tłustej i ciężkostrawnej diety). Warto wtedy sięgnąć po roślinne wyciągi, które wspomogą jej pracę i pozwolą się jej zregenerować.

● Ostropest plamisty. To roślina z rodziny astrowatych, której liście i fioletowe kwiaty przypominają oset. Zawiera leczniczą sylimarynę, która zapobiega uszkodzeniom komórek wątroby, nie dopuszczając do łączenia się toksyn z ich powierzchnią. Ostropest dostępny jest w wielu postaciach: w całych lub zmielonych ziarnach, w tabletkach lub jako składnik mieszanek ziołowych na wątrobę. Gotowe preparaty zażywamy zgodnie z zaleceniami producenta. Nasiona ostropestu stosujemy w ilości do 3 łyżeczek na dobę (w wyższych dawkach może mieć działanie przeczyszczające). Nie mają charakterystycznego smaku, dlatego można dodawać je do każdej potrawy, np koktajli owocowo-warzywnych, zup, jogurtu, sosów, sałat, wypieków (zwłaszcza chleba).

● Napój z kurkumy. Ta słynna indyjska przyprawa zawiera kurkuminę, która ułatwia trawienie tłuszczów, wspomaga pracę nie tylko wątroby, ale też trzustki. Łyżeczkę żółtego proszku zaparzamy 15 min z dwoma plasterkami świeżego imbiru. Pijemy po szklance, po posiłkach.

Ukoją żołądek i dwunastnicę

Przyczyną zbyt szybkiego uczucia sytości po posiłku mogą być podrażnienie i nadżerki błony śluzowej układu pokarmowego. W tym wypadku ulgę przyniosą wyciągi z roślin o działaniu przeciwzapalnym, rozkurczowym, łagodzącym i powlekającym.

● Siemię lniane i prawoślaz. Zawierają duże ilości dobroczynnych substancji śluzowych. Mają podobne działanie, można więc stosować je zamiennie. Łyżkę stołową nasion siemienia lub suszonego prawoślazu zalewamy na noc szklanką wody. Następnie lekko podgrzewamy (nie gotujemy) i przecedzamy. Pijemy po pół szklanki przed jedzeniem. Uwaga! Picie mikstury z prawoślazu poleca się również jako skuteczny sposób łagodzenia objawów refluksu żołądkowego. ●Odwar z lukrecji. Pół łyżki korzeni zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 5-7 minut. Odstawiamy do przestudzenia, przecedzamy. Pijemy 2 razy dziennie. Uwaga! Nie stosujemy dłużej niż 4 tygodnie (może powodować zatrzymywanie wody w organizmie). 

● Napar z rumianku. 2 łyżki stołowe ziół zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy, najlepiej w termosie, 15 minut. Pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki przed jedzeniem.

● Mielony kminek i majeranek. Przygotowujemy w słoiczku mieszankę, łącząc przyprawy w równych proporcjach. Jemy po pół łyżeczki po posiłku, popijając wodą.

Złagodzą objawy refluksu

✔ Olej z rokitnika. Jest niezwykle bogaty w składniki, które działają odkwaszająco, wzmacniająco i regenerująco na układ pokarmowy. Olej stosujemy zapobiegawczo, po pół łyżeczki przed posiłkiem.

✔ Ocet jabłkowy, najlepiej własnej roboty, bo zawiera więcej leczniczych substancji. Łyżkę octu dodajemy do szklanki wody i pijemy, gdy tylko pojawią się pierwsze oznaki zgagi.

✔ Sok z aloesu. Działa kojąco na przewód pokarmowy. 30 ml soku rozcieńczamy w 60 ml wody - pijemy w razie dolegliwości.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje