Reklama

Geranium (anginka): Wzmacnia odporność, obniża ciśnienie i odstrasza komary

Pelargonia o pachnących liściach, często określana również anginką, anginowcem, cytrynką bądź geranium, jeszcze nie tak dawno cieszyła się ogromną popularnością i była prawdziwą gwiazdą wśród domowych upraw. Dziś, choć nieco zapomniana, wraca do łask i coraz więcej uwagi poświęca się jej nietuzinkowym właściwościom. Przyrządzane na bazie liści geranium napary, nalewki czy herbatki wykazują zdolności przeciwwirusowe czy przeciwzapalne i skutecznie wzmacniają odporność. Niwelują także rozmaite bóle towarzyszące infekcjom sezonowym czy chorobom górnych dróg oddechowych oraz obniżają ciśnienie krwi. Co ciekawe, intensywnego aromatu wydzielanego przez anginkę nienawidzą komary czy mole. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o tej interesującej i łatwej w uprawie roślinie? Podpowiadamy.

Anginka: Jak działa i w czym pomoże?

Geranium - zwane też pieszczotliwie anginką czy cytrynką - wydziela charakterystyczny i bardzo intensywny aromat, który stanowi kombinację zapachu róży, cytryny czy gałki muszkatołowej i jest efektem obecności olejków eterycznych. Kwitnie bardzo rzadko, ale najcenniejszą częścią rośliny są liście, które zawierają cenne składniki aktywnie chemiczne, takie jak geraniol, cytroelol, pinen, garbniki, flawonoidy, alkaloidy oraz witaminę C. To właśnie im anginka zawdzięcza swoje przeciwwirusowe i antybakteryjne zdolności. Działa też przeciwbólowo, łagodzi obrzęki, wzmacnia odporność, obniża ciśnienie krwi oraz koi i łagodzi nerwy. Wykorzystywana jest także w formie środka odstraszającego na natrętne komary i chroni ubrania przed molami. (W tym drugim przypadku wystarczy umieścić woreczki z suszonymi liśćmi anginki w szafie).

Reklama

Jak działa napar z anginki?

Napar na bazie anginki reguluje i obniża ciśnienie oraz łagodzi dolegliwości towarzyszące infekcjom czy grypie. Bardzo pomaga przy zapaleniu gardła i krtani oraz w stanach lękowych i napięcia nerwowego czy problemach ze snem. Warto go też wykorzystać do płukania jamy ustnej przy bólach zęba albo przemywać nim chorą skórę i przykładać na odleżyny, czyraki lub egzemę.

Sposób przyrządzania naparu

Trzy świeże liście anginki albo łyżeczkę suszonych liści rośliny trzeba zalać szklanką gorącej wody i parzyć pod przykryciem ok. 10-15 minut. Zalecana dawka to 1-2 szklanki naparu dziennie.

Jak działa nalewka z anginki?

Liście anginki mogą także stanowić bazę nalewki. Dodana do herbaty działa wzmacniająco i przeciwzapalnie przy infekcjach. Można ją też wcierać w bolące stawy, wcześniej rozcierając ją w dłoniach.

Sposób przyrządzania nalewki

4 łyżki drobno pokrojonych listków anginki (wraz z łodyżkami) trzeba włożyć do butelki z ciemnego szkła. Zalać 0,5 l wódki i odstawić w ciemnie miejsce na 10 dni. (Butelką z nalewką trzeba codziennie wstrząsać).

Anginka ma małe wymagania

Pelargonia wiecznie kwitnąca jest bardzo wdzięczna w uprawie. Szybko rośnie i ma minimalne wymagania. Preferuje słoneczne stanowiska i powinna mieć nieskrępowany dostęp do światła. Dobrym rozwiązaniem jest parapet południowy. Latem bardzo dobrze rośnie w ogrodach, na tarasach i balkonach. Potrzebuje regularnego podlewania miękką wodą. W okresie letnim zabieg nawadniania trzeba powtarzać częściej, a zimą nieco go ograniczyć. By anginka rosła bujnie, w okresie spoczynku trzeba zapewnić jej odpowiednią temperaturę, oscylującą między 10 a 15 stopniami Celsjusza i chronić ją od przeciągów, a wiosną przeprowadzić zabieg starannego przycinania.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Geranium | anginka | geranium zastosowanie | geranium właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy