GIS alarmuje: Salmonella w popularnym produkcie. Wycofano go ze sklepów
W jednej z partii produkcyjnych produktu Hamburger drobiowy classic marki Morliny wykryto bakterię Salmonella Enteritidis. Jego spożycie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. W związku z tym produkt został wycofany ze sprzedaży.
Bakteria salmonelli w hamburgerach
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterię Salmonella Enteritidis w jednej z partii produkcyjnych produktu Hamburger drobiowy classic marki Morliny. Chodzi o serię o numerze 6350221255. Wspomniana bakteria może wywołać zatrucie pokarmowe.
O sprawie została poinformowana Inspekcja Weterynaryjna w Opolu, która nadzoruje postępowanie wyjaśniające w zakładzie produkcyjnym. Ustalono, że na stanie magazynu nie znajduje się już feralna partia produktu.
Partia produktu wycofana ze sprzedaży
W związku ze wszystkimi ustaleniami podjęto decyzję o wycofaniu produktu ze sprzedaży. Producent zapewnił, że sklepy, w których hamburgery są dystrybuowane, zostały już powiadomione o zagrożeniu i konieczności wycofania partii z obrotu.
Spożycie żywności zatrutej bakterią salmonelli grozi zatruciem pokarmowym. Dlatego też konsumentom, którzy zakupili już produkt z feralnej partii produkcyjnej, zaleca się jego niespożywanie. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia, należ udać się do lekarza.
***
Zobacz również: