GIS alarmuje: Salmonella w popularnym produkcie. Wycofano go ze sklepów
W jednej z partii produkcyjnych produktu Hamburger drobiowy classic marki Morliny wykryto bakterię Salmonella Enteritidis. Jego spożycie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. W związku z tym produkt został wycofany ze sprzedaży.
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterię Salmonella Enteritidis w jednej z partii produkcyjnych produktu Hamburger drobiowy classic marki Morliny. Chodzi o serię o numerze 6350221255. Wspomniana bakteria może wywołać zatrucie pokarmowe.
O sprawie została poinformowana Inspekcja Weterynaryjna w Opolu, która nadzoruje postępowanie wyjaśniające w zakładzie produkcyjnym. Ustalono, że na stanie magazynu nie znajduje się już feralna partia produktu.
W związku ze wszystkimi ustaleniami podjęto decyzję o wycofaniu produktu ze sprzedaży. Producent zapewnił, że sklepy, w których hamburgery są dystrybuowane, zostały już powiadomione o zagrożeniu i konieczności wycofania partii z obrotu.
Spożycie żywności zatrutej bakterią salmonelli grozi zatruciem pokarmowym. Dlatego też konsumentom, którzy zakupili już produkt z feralnej partii produkcyjnej, zaleca się jego niespożywanie. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia, należ udać się do lekarza.
***
Zobacz również:
Pasta migdałowa wycofana ze sprzedaży. Znajdowało się w niej ciało obce
Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. Od 1 marca bezwzględny zakaz
Handel detaliczny masowo rezygnuje z rosyjskich produktów. To symboliczny gest poparcia dla Ukrainy