Gorzka czekolada dobra dla serca

Jedzenie umiarkowanej ilości gorzkiej czekolady zamiast innych słodkich przekąsek pomaga obniżyć ryzyko chorób serca.

Gorzka czekolada pomaga obniżyć ryzyko chorób serca
© Panthermedia

Jak zauważa autor badań dr Joshua Lewis ze Szpitala Sir Charlesa Gairdnera w Australii, korzystny wpływ był zauważalny już przy niewielkiej ilości spożywanego smakołyku.

Zdrowa tylko gorzka

"Otrzegamy jednak przed regularnym konsumowaniem produktów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Nasze wyniki są związane raczej z umiarkowanym niż częstym spożywaniem czekolady" - mówi Lewis.

Wraz ze swoim zespołem Lewis zebrał dane na temat spożycia czekolady wśród 1216 starszych kobiet. Około połowa z nich jadła mniej niż jedną porcję czekolady tygodniowo (równowartość kubka gorącego kakao). W tej grupie prawie 90 proc. kobiet w ciągu 10 lat trwania obserwacji było hospitalizowanych lub zmarło z powodu chorób serca, a 35 proc. z powodu niewydolności serca. Wśród kobiet, które jadły czekoladę częściej niż raz w tygodniu było to odpowiednio 65 i 18 proc.

Z umiarem

Inne badania wykazały, że produkty zawierające flawonoidy (związki pełniące funkcję przeciwutleniaczy), jak m.in. gorzka czekolada, jabłka i czerwone wino, mogą chronić kobiety po menopauzie przed chorobami serca i epizodami sercowo-naczyniowymi.

Naukowcy podkreślają jednak, że o korzyściach dla zdrowia można mówić jedynie wtedy, gdy czekolada spożywana jest w rozsądnych ilościach i zamiast innych wysokokalorycznych przekąsek.

O wynikach badań informują naukowcy na łamach pisma "Archives of Internal Medicine".