Reklama

Goździki - lek ze spożywczaka

Znana każdemu przyprawa - goździki - ma właściwości znieczulające i odświeżające. Ich żucie lub ssanie to sprawdzony i znany w medycynie ludowej sposób na walkę z infekcją, bólem zęba czy nieświeżym oddechem. Goździki są także wykorzystywane w stomatologii.

Goździki są znane jako jeden z najlepszych produktów o właściwościach antybakteryjnych i przeciwutleniających. Mogą być stosowane zewnętrznie i miejscowo, np. jako uśmierzający ból zęba antyseptyk.

Swe lekko znieczulające właściwości goździki zawdzięczają zawartemu w nich eugenolowi. Jest on nawet, dzięki silnemu działaniu przeciwbakteryjnemu, wykorzystywany w stomatologii (np. przy leczeniu kanałowym zęba).

Można również z goździków przygotować domowy lek na ból głowy. Z 1/4 łyżeczki goździkowego proszku i jednej łyżeczki olejku cynamonowego sporządzamy pastę, którą smarujemy czoło.

Przy bólu zęba pomoże żucie goździka, choć oczywiście, nie należy przy tym odkładać wizyty u dentysty.

Reklama

Gdy potrzebujemy wykorzystać goździki właśnie w postaci sproszkowanej, można zmielić pąki w młynku do kawy. Podczas zakupu goździków, należy ścisnąć pąki paznokciami. Powinien ulotnić się silny, aromatyczny zapach, a pąki powinny być lekko oleiste w dotyku.

Z wykorzystaniem goździków można też sporządzić coś w rodzaju domowego antybiotyku na infekcje bakteryjne czy przeziębienie. Potrzebujemy pół szklanki miodu, 3-4 goździki i płaską łyżkę masła. Te składniki należy ze sobą zagotować i zdjąć z ognia. Do gorącego miodu z goździkami wlewamy 100 ml czystej wódki. Postępujemy ostrożnie, bo płyn mocno zabuzuje. Wypijamy, w miarę możliwości, dobrze ciepły płyn i... idziemy spać. Rano po przeziębieniu nie będzie śladu.

Uwaga, nie wolno spożywać tego napoju, jeśli przyjmujemy antybiotyki, gdyż zniweluje on działanie leku.

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: goździki | ból
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy