Groźna salmonella

Salmonella jest niebezpieczna, ale na szczęście nie jest łatwo się nią zarazić. Wystarczy przestrzegać sześć zasad.

Gotowane jajka są bezpieczne i gotowe do spożycia
Gotowane jajka są bezpieczne i gotowe do spożycia 123RF/PICSEL

1. Surowe jajka przed rozbiciem umyjmy gorącą wodą i zanurzmy na ok. 10 sekund we wrzątku.

2. Nie należy przechowywać w temperaturze pokojowej wyrobów garmażeryjnych, np. past rybnych, jajecznych, mięsnych, sałatek.

3. Wszystkie produkty, które powinny być trzymane w lodówce, umieszczajmy tam natychmiast po przyniesieniu ich ze sklepu.

4. Na surowy drób, mięso i jaja wydzielmy w lodówce specjalne miejsce. Produkty te nie powinny stykać się z innymi.

5. Nigdy nie rozmrażajmy, a następnie nie zamrażajmy mięsa, ryb, lodów, owoców i warzyw. Jeśli rozmrażasz drób, mięso albo ryby, rób to bezpośrednio przed smażeniem, pieczeniem lub też gotowaniem.

6. Deski do krojenia oraz noże, których używaliśmy do przygotowywania mięsa, umyjmy bardzo starannie a najlepiej wyparzmy je we wrzątku.

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas