Gryczana – kasza idealna
Nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny, jest źródłem aminokwasów egzogennych. Kasza gryczana to tani i wartościowy produkt, po który powinniśmy sięgać zdecydowanie częściej.
Kasza gryczana jest źródłem szeregu witamin z grupy B, które mają nieocenione zasługi dla prawidłowej pracy naszego systemu nerwowego i procesów poznawczych. Obfituje również w składniki mineralne, w szczególności: wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk oraz niezwykle rzadko występujący w produktach spożywczych jod, niezbędny dla zdrowia tarczycy. Ogromnym atutem gryki jest zawartość rutyny, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Z tego powodu roślina jest często wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Cenne źródło białka
Kasza gryczana ma silną pozycję w kuchni wegetariańskiej. Powinni się nią zainteresować wszyscy, którzy nie przepadają za daniami mięsnymi. Jest bowiem cennym źródłem białka roślinnego, które ma wysoką przyswajalność i wartość zbliżoną do białka roślin strączkowych. Dla nikogo nie jest tajemnicą, że żadna roślina nie dostarczy nam kompletu niezbędnych aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm sam nie wytwarza, a są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Specjaliści Instytutu Żywności i Żywienia rekomendują serwowanie kaszy gryczanej w duecie z ciecierzycą. Te dwie rośliny doskonale się uzupełniają i pozwalają dostarczyć komplet potrzebnych aminokwasów.
Nie zawiera glutenu
Kasza gryczana nie zawiera glutenu, co jest jej ogromnym atutem. Jest zatem bezpieczna dla osób, które go nie tolerują i borykających się z celiakią. Celiakia dotyczy około jednego procenta populacji. Jest poważną chorobą związaną z wytwarzaniem przez organizm przeciwciał skierowanych przeciw glutenowi. Konsekwencją niewłaściwej diety może być trwałe uszkodzenie kosmków jelitowych i poważne zaburzenia metaboliczne.
Korzystna dla jelit
Kasza gryczana obfituje w błonnik pokarmowy, w obu jego frakcjach: zarówno rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej. Dzięki ich obecności kasza pobudza perystaltykę jelit i ułatwia usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Wiąże też wtórne kwasy żółciowe i wodę. Wymienione mechanizmy usprawniają procesy metaboliczne i pracę całego przewodu pokarmowego.
Obniża cholesterol i cukier we krwi
Błonnik pokarmowy, a zwłaszcza jego frakcja rozpuszczalna, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. Kasza gryczana ma niski indeks glikemiczny i jest zalecana diabetykom oraz wszystkim genetyczne obciążonym cukrzycą.
Jak ją serwować?
Kasza gryczana ma rzeszę fanów, którzy podają ją do rozlicznych dań mięsnych czy ryb. Z uwagi na bogactwo aminokwasów egzogennych (z naciskiem na lizynę), ma też silną pozycję w kuchni wegetariańskiej. Są i tacy, którzy nie przepadają za kaszą gryczaną, uskarżając się na jej goryczkowy posmak. Aby się go pozbyć wystarczy kaszę przed ugotowaniem obficie przelać wodą. Może to być strumień wody z kranu, ale jeśli taki zabieg okaże się niewystarczający, przepłuczmy ziarna wrzątkiem i dopiero wtedy gotujmy. Nie szczędźmy też przypraw. Smak kaszy gryczanej doskonale dopełni lubczyk albo czosnek niedźwiedzi.
Palona czy niepalona?
Warto zaznaczyć, że w sprzedaży dostępna jest kasza palona i niepalona (jaśniejsza). Która jest lepsza? Jeśli tylko mamy wybór, sięgnijmy po niepaloną, jest cenniejsza odżywczo. Palona gubi część witamin w trakcie obróbki termicznej.
Ewa Koza, mamsmak.com