Gryczana – kasza idealna

Nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny, jest źródłem aminokwasów egzogennych. Kasza gryczana to tani i wartościowy produkt, po który powinniśmy sięgać zdecydowanie częściej.

Jeśli tylko mamy wybór, sięgnijmy po niepaloną kaszę gryczaną, jest cenniejsza odżywczo
Jeśli tylko mamy wybór, sięgnijmy po niepaloną kaszę gryczaną, jest cenniejsza odżywczo123RF/PICSEL

Kasza gryczana jest źródłem szeregu witamin z grupy B, które mają nieocenione zasługi dla prawidłowej pracy naszego systemu nerwowego i procesów poznawczych. Obfituje również w składniki mineralne, w szczególności: wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk oraz niezwykle rzadko występujący w produktach spożywczych jod, niezbędny dla zdrowia tarczycy. Ogromnym atutem gryki jest zawartość rutyny, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Z tego powodu roślina jest często wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Cenne źródło białka

Kasza gryczana ma silną pozycję w kuchni wegetariańskiej. Powinni się nią zainteresować wszyscy, którzy nie przepadają za daniami mięsnymi. Jest bowiem cennym źródłem białka roślinnego, które ma wysoką przyswajalność i wartość zbliżoną do białka roślin strączkowych. Dla nikogo nie jest tajemnicą, że żadna roślina nie dostarczy nam kompletu niezbędnych aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm sam nie wytwarza, a są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Specjaliści Instytutu Żywności i Żywienia rekomendują serwowanie kaszy gryczanej w duecie z ciecierzycą. Te dwie rośliny doskonale się uzupełniają i pozwalają dostarczyć komplet potrzebnych aminokwasów.

Nie zawiera glutenu 

Kasza gryczana nie zawiera glutenu, co jest jej ogromnym atutem. Jest zatem bezpieczna dla osób, które go nie tolerują i borykających się z celiakią. Celiakia dotyczy około jednego procenta populacji. Jest poważną chorobą związaną z wytwarzaniem przez organizm przeciwciał skierowanych przeciw glutenowi. Konsekwencją niewłaściwej diety może być trwałe uszkodzenie kosmków jelitowych i poważne zaburzenia metaboliczne.

Korzystna dla jelit 

Kasza gryczana obfituje w błonnik pokarmowy, w obu jego frakcjach: zarówno rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej. Dzięki ich obecności kasza pobudza perystaltykę jelit i ułatwia usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Wiąże też wtórne kwasy żółciowe i wodę. Wymienione mechanizmy usprawniają procesy metaboliczne i pracę całego przewodu pokarmowego. 

Przepis na brownie z kaszy jaglanejInteria Kulinaria
Idealnie komponuje się z mięsem
Idealnie komponuje się z mięsem 123RF/PICSEL

Obniża cholesterol i cukier we krwi  

Błonnik pokarmowy, a zwłaszcza jego frakcja rozpuszczalna, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. Kasza gryczana ma niski indeks glikemiczny i jest zalecana diabetykom oraz wszystkim genetyczne obciążonym cukrzycą.  

Jak ją serwować?

Kasza gryczana ma rzeszę fanów, którzy podają ją do rozlicznych dań mięsnych czy ryb. Z uwagi na bogactwo aminokwasów egzogennych (z naciskiem na lizynę), ma też silną pozycję w kuchni wegetariańskiej. Są i tacy, którzy nie przepadają za kaszą gryczaną, uskarżając się na jej goryczkowy posmak. Aby się go pozbyć wystarczy kaszę przed ugotowaniem obficie przelać wodą. Może to być strumień wody z kranu, ale jeśli taki zabieg okaże się niewystarczający, przepłuczmy ziarna wrzątkiem i dopiero wtedy gotujmy. Nie szczędźmy też przypraw. Smak kaszy gryczanej doskonale dopełni lubczyk albo czosnek niedźwiedzi.

Palona czy niepalona?

Warto zaznaczyć, że w sprzedaży dostępna jest kasza palona i niepalona (jaśniejsza). Która jest lepsza? Jeśli tylko mamy wybór, sięgnijmy po niepaloną, jest cenniejsza odżywczo. Palona gubi część witamin w trakcie obróbki termicznej.

Ewa Koza, mamsmak.com

Jak zrobić sałatkę z kaszą kuskus i tuńczykiemInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?