Kozieradka pospolita: Więcej niż przyprawa
Kuchnia i medycyna azjatycka korzysta z walorów kozieradki pospolitej od wieków. Roślina występuje też pod nazwami: boża trawka, greckie siano i koniczyna grecka. Ma niezliczone zasługi dla procesów metabolicznych, jest rekomendowana diabetykom. Komu opłaca się korzystać z niepospolitych walorów tej przyprawy?
Dla procesów metabolicznych
Surowcem wykorzystywanym do celów leczniczych są nasiona kozieradki. Mają niezwykle cenny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Są polecane zwłaszcza:
- dla usprawnienia procesów trawiennych. Zarówno suche nasiona, jak i powstały na ich bazie kleik, zwiększają wydzielanie śliny, soku żołądkowego i trzustkowego. Są wskazane dla pobudzenia apetytu, przy zapaleniu błony śluzowej żołądka oraz wzdęciach.
- osobom borykającym się z wrzodami żołądka. Nasiona kozieradki obfitują w polisacharydy (jedna z frakcji błonnika pokarmowego), które po dostaniu się do żołądka pokrywają jego zmienioną zapalnie błonę śluzową tworząc warstwę ochronną. Zabezpieczają w ten sposób delikatne ścianki żołądka przed działaniem szczególnie agresywnych czynników (zwłaszcza przed kwasem solnym). Zmniejszając obrzęk i przekrwienie błony śluzowej przyspieszają proces gojenia zmian wrzodowych.
- przy kłopotach z zaparciami. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika pobudzają perystaltykę jelit, usprawniają pasaż jelitowy i oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii.
- dla ochrony przewodu pokarmowego. Nasiona kozieradki mają zdolność ochrony komórek wątroby porównywalną z powszechnie stosowaną w jej schorzeniach sylimaryną. Działają więc przeciwzapalnie, hamują włóknienie komórek wątroby i chronią je przed toksynami.
- jako antidotum na pasożyty przewodu pokarmowego.
Dla diabetyków
Nasiona kozieradki mają szereg właściwości, z których powinni korzystać diabetycy, pacjenci, u których stwierdza się stan przedcukrzycowy i wszyscy genetycznie obciążeni cukrzycą. Zawarty w nasionach zespół polifenoli zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, jednocześnie aktywizując trzustkę do produkcji insuliny. Obecne w nasionach kozieradki substancje śluzowe opóźniają opróżnianie żołądka i spłaszczają wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku. Dodatkowo hamują aktywność enzymów rozkładających węglowodany. Obniżają też poziom glukozy w moczu, zapobiegając tym samym cukromoczowi.
Profilaktyka miażdżycy
Nasiona kozieradki są pomocne w obniżaniu stężenia całkowitego cholesterolu, jego frakcji LDL i trójglicerydów. Opóźniają też wchłanianie związków tłuszczowych. W efekcie pozwalają zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.
Kozieradka w kuchni
Sproszkowane nasiona kozieradki są doskonałą przyprawą o niemal uniwersalnym zastosowaniu. Sprawdzają się jako składnik sałatek, sosów, zup, mięs, ryb, makaronu, ryżu czy zapiekanek. Można podawać je także z miodem czy konfiturami. Przyprawa ma charakterystyczną nutę goryczki, której pozbędziemy się poprzez delikatne podprażenie nasion.
Ewa Koza, mamsmak.com