Grzyby: pyszne, zdrowe, a przy odrobinie dobrych chęci – zupełnie za darmo

Sierpień to żniwa dla grzybiarzy
Sierpień to żniwa dla grzybiarzyGrzegorz KozakiewiczAgencja FORUM

Grzyby - po pierwsze bezpieczeństwo

Malwa z babcinego ogrodu. Kwiaty pomogą na ból gardła i brzuchaInteria.tv

Jadalne grzyby w polskich lasach

  • borowik szlachetny (w wielu rejonach Polski nazywany prawdziwkiem),
  • koźlarz babka (nazywany też stojakiem),
  • koźlarz czerwony (nazywany czerwonym łebkiem),
  • maślak - w wielu odmianach, z których najpopularniejszy jest zwyczajny, żółty i ziarnisty,
  • powszechnie nazywany kurką, pieprznik jadalny,
  • podgrzybek,
  • rydz,
  • kania, według oficjalnej nomenklatury - czubajka kania,
  • gąska zielona,
  • opieńki.

Grzyby w polskiej kuchni

Zebrane grzyby warto ususzyć lub zamarynować
Zebrane grzyby warto ususzyć lub zamarynować123RF/PICSEL

Grzyby i mięso? Niekoniecznie!

Grzyby i mięso to klasyczne połączenie
Grzyby i mięso to klasyczne połączenie123RF/PICSEL

Z czym łączyć grzyby?

Wartości odżywcze grzybów

Grzyby obfitują w białko
Grzyby obfitują w białkoDaniel DmitriewAgencja FORUM

Dlaczego warto jeść grzyby?