Herbata i kawa: Kiedy pomagają, kiedy szkodzą?
Herbatę i kawę pijemy codziennie, bo pobudzają mózg i układ krwionośny. Ale czasami lepiej je ograniczyć lub zrezygnować
Zawiera wyciąg roślinny zwany teiną. Zaleca się ją pić 2-3 filiżanki dziennie.
Zalety: poprawia koncentrację, usuwa senność i dodaje energii. Działa łagodnie moczopędnie i pobudza nerki do pracy. Spowalnia starzenie i zmniejsza cholesterol. Chroni przed miażdżycą, zawałem i próchnicą. Pomaga w przeziębieniu.
Wady: powoduje nadpobudliwość, niepokój, przyspiesza rytm serca, zwiększa potliwość. Hamuje wchłanianie żelaza, wapnia i magnezu.
Ma w składzie kofeinę pochodzącą z nasion kakaowca. Działa silniej niż herbata, więc wystarczą 1-2 filiżanki dziennie.
Zalety: pobudza, polepsza koncentrację, pamięć i nastrój. Przyspiesza trawienie, przemianę materii i krążenie. Zapobiega chorobom wątroby (marskości) i nerek (kamicy).
Wady: nadmiar powoduje nerwowość, przyspiesza tętno. Podrażnia żołądek. Wypłukuje magnez i witaminy z grupy B. Utrudnia zasypianie.