Herbata z pokrzywy: Właściwości lecznicze. Kto powinien ją pić?
Pokrzywa to zmora ogrodników oraz każdego, kto choć raz miał nieprzyjemność bliskiego spotkania z tą rośliną. Uczucie pieczenia i bąble na skórze to niezbyt miłe wspomnienie, lecz pokrzywa ma wiele atutów, dzięki którym można zapomnieć o jej mroczniejszej stronie. Lecznicze właściwości rośliny były chwalone już w starożytności. Współcześnie chętnie wracamy do korzeni i na nowo odkrywamy potencjał naturalnych medykamentów. Herbata z pokrzywy okaże się bardzo pomocna przy problemach z wątrobą i trawieniem. A to dopiero początek!
Z jednej strony zwyczajowo roślina uznawana jest za chwast, a z drugiej nie można odmówić jej bardzo bogatego składu i cennych właściwości odżywczych. Herbatę z pokrzywy warto pić przez cały rok. W jesiennych i zimowych miesiącach docenimy jej wzmacniające działanie. Łatwiej będzie uchronić się przed niepożądanymi infekcjami. Gdy zacznie robić się cieplej, napar z pokrzywy pomoże nam uporać się z wiosennym przesileniem, które wielu z nas odbiera całą przyjemność z końca zimy.
W składzie rośliny dominują witaminy: A, B2, C oraz K. Jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, fosforu, potasu, krzemu, wapnia, a także jodu i sodu. Z racji bogactwa aktywnych związków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego ciała, często bywa nazywana naturalnym antybiotykiem.
W sklepach i aptekach dostępne są gotowe mieszanki, które wystarczy zalać gorącą wodą. Ogólnie rzecz ujmując, herbatę z pokrzywy można przygotować też od podstaw samodzielnie, używając świeżych lub suszonych liści.
Do szklanki lub kubka wsyp jedną czubatą łyżeczkę liści. Zalej wrzątkiem i odczekaj około pięciu minut, jeśli stosujesz suszoną pokrzywę. Błyskawiczny w przygotowaniu jest napar ze świeżych liści pokrzywy, który można spożywać już po minucie. Uważaj, na pewno będzie gorący!
O tym pamiętaj: Im dłużej potrwa proces parzenia, tym napój będzie bardziej intensywny, a kolor ciemniejszy. Ponieważ nie każdy jest smakoszem smaku pokrzywy, warto urozmaicić go miętą, melisą albo sokiem owocowym (np. cytrynowym lub malinowym - najlepiej domowej roboty).
Czasem jest wam ciężko i czujecie się napuchnięci jak balon? Herbata z pokrzywy jest na to doskonałym remedium. Dodatkowo wspiera trawienie, więc warto zaparzyć sobie filiżankę po obfitym posiłku. Miejcie to na uwadze w perspektywie zbliżających się świąt lub jakiegokolwiek uroczystego spotkania przy stole. Przyspiesza przemianę materii i działa detoksykująco. Pomoże w łagodny sposób uporać się z biegunką. Wykazuje również korzystny wpływ na wątrobę i trzustkę.
Zbyt wysoki poziom cholesterolu i glukozy to bardzo niepokojący sygnał, a z tym problemem zmaga się coraz więcej osób. Napar z pokrzywy jest tu jak najbardziej wskazany, choć trzeba pamiętać, by jego regularne spożywanie skonsultować z lekarzem. Pamiętać o tym muszą zwłaszcza diabetycy.
Wzmacniające działanie pokrzywy jest ważne nie tylko w kontekście zwalczania przeziębienia. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, okazuje się nieoceniona podczas walki z anemią. Wykazuje korzystny wpływ na produkcję czerwonych krwinek.
W drogeriach znaleźć można wiele kosmetyków do włosów i skóry, które zawierają wyciąg z pokrzywy. Działanie zewnętrzne to jedno, ale picie herbaty z pokrzywy także pomoże nam w pozbyciu się trądziku. Wzmocni włosy, ograniczając ich wypadanie.
Polecamy:
Dieta w menopauzie: Co jeść, czego unikać?
Dlaczego tracimy włosy i jak temu przeciwdziałać?