Herbata z prażonego jęczmienia poprawia trawienie i podnosi odporność
Lubię to
Lubię to
0
Super
0
Hahaha
0
Szok
0
Smutny
0
Zły
0
Lubię to
2
Udostępnij
Chińczycy chętnie sięgają po matchę, Koreańczycy popijają borichę, mieszkańcy Japonii zaś delektują się mugichą. Wszystkie te obco brzmiące nazwy dotyczą tego samego, aromatycznego napoju, który skryje w sobie wiele cennych składników.
Herbata z prażonego jęczmienia bije na głowę tę klasyczną123RF/PICSEL
Herbata z prażonego jęczmienia nie tylko ochroni cię przed infekcjami, ale także poprawi krążenie krwi, polepszy trawienie oraz pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie serca i mózgu.
W krajach azjatyckich herbata jęczmienna cieszy się dużą popularnością. Nic w tym dziwnego - ów napój o specyficznym, wędzonym aromacie i intensywnym smaku wyróżnia się wieloma prozdrowotnymi właściwościami.
Jak dowiodło badanie z 2015 roku, którego rezultaty opublikowano na łamach czasopisma medycznego "Journal of Food Science", herbata na bazie prażonego jęczmienia jest bogatym źródłem antyoksydantów.
Herbata z prażonego jęczmienia działa przeciwzapalnie123RF/PICSEL
Pomagają one zapobiegać uszkodzeniom komórek i stanom zapalnym wywoływanym przez wolne rodniki. Obecność silnego przeciwutleniacza, jakim jest kwercetyna, sprawia, że regularne popijanie herbaty jęczmiennej polepsza funkcjonowanie serca i mózgu, a także reguluje ciśnienie oraz poprawia krążenie krwi.
Napój ten może być również doskonałym uzupełnieniem diety osób dbających o linię. Zawiera on bowiem kwasy chlorogenowy i wanilinowy, które, jak wykazali autorzy badania z 2018 roku, mogą wspomagać utratę wagi poprzez stymulowanie organizm do zwiększonego spalania tłuszczu.
Genialne triki na podkręcenie smaku potraw
Czasem wystarczy drobna zmiana lub nietypowy dodatek, by odmienić i podkręcić smak tradycyjnych potraw. Oto kilka sprawdzonych trików!
Placki ziemniaczane. Trudno znaleźć w kuchni prostszą, a zarazem bardziej uniwersalną potrawę. Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów – z gulaszem, kleksem śmietany, solo, a nawet… z cukrem! Co zrobić, by były doskonałe w smaku? Kluczem jest wybór dobrej jakości ziemniaków (nie mogą być zbytnio przejrzałe, zielony odcień pod ich skórką zupełnie dyskwalifikuje je do użycia!). Do ziemniaczanej masy warto dodać ubite na sztywno białka, co doda im puszystości i delikatności. Aby ziemniaki po smażeniu zachowały piękny, złocisty kolor, warto przelać je wcześniej gorącym mlekiem. Tak przygotowaną potrawę można jeść oczami!
Udany biszkopt to podstawa wielu deserów. Powodzenie w jego wypiekaniu zapewni nam kilka prostych wskazówek. Przede wszystkim warto zainwestować w jaja dobrej jakości – dzięki temu będzie miał idealny smak i aromat. Do ubijanych białek nie zapomnijmy dodać szczypty soli (przyspieszy i utrwali proces sztywnienia). Ważną radą jest, aby wszystkie składniki przeznaczone na biszkopt miały temperaturę pokojową. Na koniec zadbajmy o porządne nagrzanie piekarnika i nigdy nie otwierajmy go podczas pieczenia – dzięki temu nasz wypiek „nie opadnie”. 123RF/PICSEL
Bigos. Król rodzinnych imprez i świetny pomysł na danie na zapas. Ciężko o potrawę prostszą i bardziej ekonomiczną od poczciwego bigosu. Czym podrasować jego smak? Ciekawym dodatkiem będzie m.in. karmelizowana cebula (uwalniająca lekko słodkawy posmak, można zastąpić nią suszoną śliwkę) lub miód, jeśli chcemy nieco złagodzić ostrość kiszonej kapusty. Jeśli jednak gustujemy w kwaśnych smakach, warto dodać do gotującej się kapusty przecieru lub suszonych pomidorów ze słoiczka. Zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać kieliszek mocnego alkoholu – śliwowicy lub żubrówki. Danie nie tylko nabierze wspaniałego aromatu, ale też zmieni się nieco konsystencja samej kapusty.
Smakowita szarlotka. Prawdziwy specjał, jeśli chodzi o słodkości na polskich stołach. Jak dojść do mistrzostwa w przygotowywaniu szarlotki? Aby uzyskać idealną konsystencję masy jabłkowej warto dodać do niej kilka łyżek mąki ziemniaczanej lub kisielu. Dzięki temu jabłka będą bardziej zwarte, ciasto nie rozpadnie się od nadmiaru „wilgoci”. Ciasto na szarlotkę należy przygotować ręcznie i zadbać o to, by nie „wyrabiać” go zbyt długo. Jeśli jednak okaże się zbyt twarde, można zmiękczyć je nieco odrobiną śmietany lub żółtkiem. Chcesz, aby goście „jedli” szarlotkę oczami? Udekoruj jej wierzch różyczkami z płatków jabłek lub kruchym ciastem w kształcie kratki.
Obłędne schabowe. Chrupiąca, aromatyczna panierka, a w środku soczyste i rozpływające się w ustach mięso? Nic prostszego! Wystarczy bułkę tartą wymieszać z garścią drobno zmielonych płatków kukurydzianych lub łyżeczką zmielonej czerwonej papryki (dzięki tej przyprawie uzyskamy również piękny złocisty kolor panierki). Doświadczeni kucharze często moczą płaty mięsa w mleku z dodatkiem cebuli, dzięki czemu kotlety po usmażeniu nie wysychają na wiór i są bardzo miękkie. W misce z mlekiem najlepiej moczyć schabowe przez całą noc przed przyrządzeniem.
Puszyste naleśniki. Danie idealne na każdą porę – śniadanie, obiad lub kolację. Lubi je chyba każdy, bez wyjątku. Jak urozmaicić ich smak? Woda gazowana (zamiast tej bez bąbelków) to klasyka, jeśli chodzi o poprawienie ich konsystencji. Jest jeszcze inny pomysł! Do przygotowanego ciasta, zamiast całych jajek, warto dodać kilka łyżek ubitej na sztywno piany z białek. Dzięki temu będą puszyste, jak nigdy wcześniej! Pamiętaj, by ciasto przed wylądowaniem na rozgrzanym tłuszczu chwilę „odpoczęło”. Najlepiej włożyć je na kilkanaście minut do lodówki.
Obecny w jęczmieniu błonnik poprawia z kolei pracę żołądka i jelit, pomagając pozbyć się problemu zaparć, niestrawności i zgagi. Ponadto herbata jęczmienna kryje w sobie duże ilości witaminy C, która bywa pomocna we wzmacnianiu układu odpornościowego i tym samym zapobieganiu infekcjom. Ma ona także właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu może być stosowana jako domowy środek na przeziębienie i ból gardła.
Japończycy zaliczają jęczmień do żywności "yin", czyli grupy pokarmów wykazujących zdolność chłodzenia organizmu. Herbata na bazie jęczmienia uznawana jest przez mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni za naturalne remedium na przegrzanie i zmęczenie.
Herbata z jęczmienia ułatwia zasypianie123RF/PICSEL
Szklanka tego aromatycznego napoju skutecznie gasi pragnienie, dlatego sprawdzi się zwłaszcza w gorący dzień, będąc zdrowszym zamiennikiem mrożonej kawy czy słodzonych gazowanych napojów.
Co istotne, herbata jęczmienna w przeciwieństwie do tej czarnej nie zawiera kofeiny, dlatego bez obaw możemy sięgać po nią wieczorami - tym bardziej, że stanowi ona bogate źródło tryptofanu, aminokwasu ułatwiającego zasypianie.
Choć w sklepach dostępne są gotowe jęczmienne herbaty, możemy również przyrządzić takową samodzielnie. W tym celu wystarczy 3 szklanki przepłukanych ziaren jęczmienia wsypać na rozgrzaną patelnię i uprażyć na ciemnobrązowy kolor, nie zapominając o częstym mieszaniu. Następnie należy przesypać jęczmień do szklanego naczynia i pozostawić do ostygnięcia, po czym zalać gorącą wodą.
Jeśli chcemy wzbogacić nieco smak napoju, możemy dodać łyżeczkę miodu lub plasterek cytryny. Smacznego!