Herbata z prażonego jęczmienia poprawia trawienie i podnosi odporność

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
2
Udostępnij
Herbata z prażonego jęczmienia bije na głowę tę klasyczną
Herbata z prażonego jęczmienia bije na głowę tę klasyczną123RF/PICSEL
Herbata z prażonego jęczmienia działa przeciwzapalnie
Herbata z prażonego jęczmienia działa przeciwzapalnie123RF/PICSEL

Genialne triki na podkręcenie smaku potraw

Placki ziemniaczane. Trudno znaleźć w kuchni prostszą, a zarazem bardziej uniwersalną potrawę. Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów – z gulaszem, kleksem śmietany, solo, a nawet… z cukrem! Co zrobić, by były doskonałe w smaku? Kluczem jest wybór dobrej jakości ziemniaków (nie mogą być zbytnio przejrzałe, zielony odcień pod ich skórką zupełnie dyskwalifikuje je do użycia!). Do ziemniaczanej masy warto dodać ubite na sztywno białka, co doda im puszystości i delikatności. Aby ziemniaki po smażeniu zachowały piękny, złocisty kolor, warto przelać je wcześniej gorącym mlekiem. Tak przygotowaną potrawę można jeść oczami!
Placki ziemniaczane. Trudno znaleźć w kuchni prostszą, a zarazem bardziej uniwersalną potrawę. Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów – z gulaszem, kleksem śmietany, solo, a nawet… z cukrem! Co zrobić, by były doskonałe w smaku? Kluczem jest wybór dobrej jakości ziemniaków (nie mogą być zbytnio przejrzałe, zielony odcień pod ich skórką zupełnie dyskwalifikuje je do użycia!). Do ziemniaczanej masy warto dodać ubite na sztywno białka, co doda im puszystości i delikatności. Aby ziemniaki po smażeniu zachowały piękny, złocisty kolor, warto przelać je wcześniej gorącym mlekiem. Tak przygotowaną potrawę można jeść oczami!
Udany biszkopt to podstawa wielu deserów. Powodzenie w jego wypiekaniu zapewni nam kilka prostych wskazówek. Przede wszystkim warto zainwestować w jaja dobrej jakości – dzięki temu będzie miał idealny smak i aromat. Do ubijanych białek nie zapomnijmy dodać szczypty soli (przyspieszy i utrwali proces sztywnienia). Ważną radą jest, aby wszystkie składniki przeznaczone na biszkopt miały temperaturę pokojową. Na koniec zadbajmy o porządne nagrzanie piekarnika i nigdy nie otwierajmy go podczas pieczenia – dzięki temu nasz wypiek „nie opadnie”.
Udany biszkopt to podstawa wielu deserów. Powodzenie w jego wypiekaniu zapewni nam kilka prostych wskazówek. Przede wszystkim warto zainwestować w jaja dobrej jakości – dzięki temu będzie miał idealny smak i aromat. Do ubijanych białek nie zapomnijmy dodać szczypty soli (przyspieszy i utrwali proces sztywnienia). Ważną radą jest, aby wszystkie składniki przeznaczone na biszkopt miały temperaturę pokojową. Na koniec zadbajmy o porządne nagrzanie piekarnika i nigdy nie otwierajmy go podczas pieczenia – dzięki temu nasz wypiek „nie opadnie”. 123RF/PICSEL
Bigos. Król rodzinnych imprez i świetny pomysł na danie na zapas. Ciężko o potrawę prostszą i bardziej ekonomiczną od poczciwego bigosu. Czym podrasować jego smak? Ciekawym dodatkiem będzie m.in. karmelizowana cebula (uwalniająca lekko słodkawy posmak, można zastąpić nią suszoną śliwkę) lub miód, jeśli chcemy nieco złagodzić ostrość kiszonej kapusty. Jeśli jednak gustujemy w kwaśnych smakach, warto dodać do gotującej się kapusty przecieru lub suszonych pomidorów ze słoiczka. Zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać kieliszek mocnego alkoholu – śliwowicy lub żubrówki. Danie nie tylko nabierze wspaniałego aromatu, ale też zmieni się nieco konsystencja samej kapusty.
Bigos. Król rodzinnych imprez i świetny pomysł na danie na zapas. Ciężko o potrawę prostszą i bardziej ekonomiczną od poczciwego bigosu. Czym podrasować jego smak? Ciekawym dodatkiem będzie m.in. karmelizowana cebula (uwalniająca lekko słodkawy posmak, można zastąpić nią suszoną śliwkę) lub miód, jeśli chcemy nieco złagodzić ostrość kiszonej kapusty. Jeśli jednak gustujemy w kwaśnych smakach, warto dodać do gotującej się kapusty przecieru lub suszonych pomidorów ze słoiczka. Zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać kieliszek mocnego alkoholu – śliwowicy lub żubrówki. Danie nie tylko nabierze wspaniałego aromatu, ale też zmieni się nieco konsystencja samej kapusty.
Smakowita szarlotka. Prawdziwy specjał, jeśli chodzi o słodkości na polskich stołach. Jak dojść do mistrzostwa w przygotowywaniu szarlotki? Aby uzyskać idealną konsystencję masy jabłkowej warto dodać do niej kilka łyżek mąki ziemniaczanej lub kisielu. Dzięki temu jabłka będą bardziej zwarte, ciasto nie rozpadnie się od nadmiaru „wilgoci”. Ciasto na szarlotkę należy przygotować ręcznie i zadbać o to, by nie „wyrabiać” go zbyt długo. Jeśli jednak okaże się zbyt twarde, można zmiękczyć je nieco odrobiną śmietany lub żółtkiem. Chcesz, aby goście „jedli” szarlotkę oczami? Udekoruj jej wierzch różyczkami z płatków jabłek lub kruchym ciastem w kształcie kratki.
Smakowita szarlotka. Prawdziwy specjał, jeśli chodzi o słodkości na polskich stołach. Jak dojść do mistrzostwa w przygotowywaniu szarlotki? Aby uzyskać idealną konsystencję masy jabłkowej warto dodać do niej kilka łyżek mąki ziemniaczanej lub kisielu. Dzięki temu jabłka będą bardziej zwarte, ciasto nie rozpadnie się od nadmiaru „wilgoci”. Ciasto na szarlotkę należy przygotować ręcznie i zadbać o to, by nie „wyrabiać” go zbyt długo. Jeśli jednak okaże się zbyt twarde, można zmiękczyć je nieco odrobiną śmietany lub żółtkiem. Chcesz, aby goście „jedli” szarlotkę oczami? Udekoruj jej wierzch różyczkami z płatków jabłek lub kruchym ciastem w kształcie kratki.
Obłędne schabowe. Chrupiąca, aromatyczna panierka, a w środku soczyste i rozpływające się w ustach mięso? Nic prostszego! Wystarczy bułkę tartą wymieszać z garścią drobno zmielonych płatków kukurydzianych lub łyżeczką zmielonej czerwonej papryki (dzięki tej przyprawie uzyskamy również piękny złocisty kolor panierki). Doświadczeni kucharze często moczą płaty mięsa w mleku z dodatkiem cebuli, dzięki czemu kotlety po usmażeniu nie wysychają na wiór i są bardzo miękkie. W misce z mlekiem najlepiej moczyć schabowe przez całą noc przed przyrządzeniem.
Obłędne schabowe. Chrupiąca, aromatyczna panierka, a w środku soczyste i rozpływające się w ustach mięso? Nic prostszego! Wystarczy bułkę tartą wymieszać z garścią drobno zmielonych płatków kukurydzianych lub łyżeczką zmielonej czerwonej papryki (dzięki tej przyprawie uzyskamy również piękny złocisty kolor panierki). Doświadczeni kucharze często moczą płaty mięsa w mleku z dodatkiem cebuli, dzięki czemu kotlety po usmażeniu nie wysychają na wiór i są bardzo miękkie. W misce z mlekiem najlepiej moczyć schabowe przez całą noc przed przyrządzeniem.
Puszyste naleśniki. Danie idealne na każdą porę – śniadanie, obiad lub kolację. Lubi je chyba każdy, bez wyjątku. Jak urozmaicić ich smak? Woda gazowana (zamiast tej bez bąbelków) to klasyka, jeśli chodzi o poprawienie ich konsystencji. Jest jeszcze inny pomysł! Do przygotowanego ciasta, zamiast całych jajek, warto dodać kilka łyżek ubitej na sztywno piany z białek. Dzięki temu będą puszyste, jak nigdy wcześniej! Pamiętaj, by ciasto przed wylądowaniem na rozgrzanym tłuszczu chwilę „odpoczęło”. Najlepiej włożyć je na kilkanaście minut do lodówki.
Puszyste naleśniki. Danie idealne na każdą porę – śniadanie, obiad lub kolację. Lubi je chyba każdy, bez wyjątku. Jak urozmaicić ich smak? Woda gazowana (zamiast tej bez bąbelków) to klasyka, jeśli chodzi o poprawienie ich konsystencji. Jest jeszcze inny pomysł! Do przygotowanego ciasta, zamiast całych jajek, warto dodać kilka łyżek ubitej na sztywno piany z białek. Dzięki temu będą puszyste, jak nigdy wcześniej! Pamiętaj, by ciasto przed wylądowaniem na rozgrzanym tłuszczu chwilę „odpoczęło”. Najlepiej włożyć je na kilkanaście minut do lodówki.
Herbata z jęczmienia ułatwia zasypianie
Herbata z jęczmienia ułatwia zasypianie123RF/PICSEL
zdjęcie
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
2
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
2
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na