Reklama

Herbaty mało znane, a tak zdrowe!

Na co dzień pijemy najczęściej napar z czarnych listków. Sprawdź, dlaczego warto spróbować także innych odmian.

Egzotyczne herbaty zawierają składniki, które mogą mieć bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Dostarczają witamin i minerałów, substancji poprawiających pracę ważnych narządów, a także chroniących przed groźnymi chorobami. Według niektórych doniesień mogą nawet uzdrawiać!

Sprawdź, która odmiana najbardziej odpowiada twoim potrzebom. Zapoznaj się też z regułami parzenia wybranej przez siebie herbaty. Pamiętaj, by ich przestrzegać, gdyż gwarantuje to uwolnienie dobroczynnych składników i leczniczy efekt. Zatem, miłego dnia z... filiżanką herbatki w dłoni!

Reklama

Japońska matcha

Może dodać ci sił witalnych i zwiększyć twoją odporność na infekcje oraz stresy. To zasługa m.in. dużej ilości antyoksydantów oraz chlorofilu i wit. C. Ma postać intensywnie zielonego, drobnego proszku.

Zasady parzenia

Płaską łyżeczkę (ok. 3 g) wsyp do specjalnej ceramicznej miseczki (tzw. chawan) lub filiżanki i zalej 150 ml wody o temp. 70-80° C. Ubijaj bambusową miotełką lub widelcem do ciasta albo spieniaczem do mleka, aż pojawi się pianka.

Lapacho z Ameryki Płd.

Jest pogromcą bakterii i wirusów oraz komórek nowotworowych. Takie właściwości zapewniają jej dwa silnie działające składniki: lapachol i beta-lapachon. Może być pomocna, gdy masz skłonność do opryszczki lub anginy albo obawiasz się raka (np. ze względu na rodzinne występowanie).

Ale uwaga! W nadmiarze może być toksyczna. Nie powinny jej pić osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Występuje w postaci kory.

Zasady parzenia

Łyżeczkę zalej szklanką wody i gotuj 5-15 minut. Odstaw na 10 minut. Przecedź. Pij 1-2 razy dziennie (ale zrezygnuj z tego jeśli masz nudności lub wymioty).

Turkusowa, inaczej oolong

Reguluje przemianę materii, obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Idealna dla osób zagrożonych otyłością, nadciśnieniem lub cukrzycą. Listki mogą być turkusowe, zielone, niebieskawe.

Zasady parzenia

Łyżeczkę herbaty zalej filiżanką wody o temp. 90° C. Zaparzaj 1-5 min (w zależności od informacji na opak.); odcedź. Te same listki możesz zalewać wodą wielokrotnie (za każdym razem wydłużaj czas parzenia o 30-60 sek.).

Yerba mate

Znosi zmęczenie i odżywia. Zawiera sporo kofeiny, równocześnie jest zasobna w witaminy i minerały. Jest ratunkiem dla wszystkich kawoszy, którzy potrzebują doładować się w ciągu dnia, a nie chcą wypłukiwać z organizmu składników odżywczych. Ma postać jasnozielonej "sieczki".

Zasady parzenia

Specjalne drewniane lub ceramiczne naczynie (kupisz je w sklepie z herbatami) wypełnij w 1/2 objętości yerba mate. Zakryj je dłonią, odwróć do góry dnem i energicznie nim wstrząśnij. Przekręć na bok i łagodnie nim potrząśnij. Dzięki temu listki odpowiednio się ułożą i nie będą zapychały rurki (tzw. bombili). Ustaw naczynie normalnie, włóż bombilę, zalej gorącą (ale nie wrzącą) wodą. Nie odcedzaj.

Chińska żółta junsan yinzhen

Działa tonizująco i odświeżająco. Nie pobudza przy tym i nie nasila krążenia krwi, a w następstwie np. pocenia się. Odpowiednia, gdy chcesz się orzeźwić i odzyskać nadwątlone siły, nie narażając równocześnie na zbyt nagły przypływ energii, zwiększoną potliwość czy niepokój (zwłaszcza, jeśli masz skłonności do takich objawów). Ma wygląd jasnozielonych, srebrzystych igiełek.

Zasady parzenia

Łyżeczkę zalej filiżanką wody o temperaturze 85° C. Zaparzaj 3-5 minut; odcedź. Herbaciane listki możesz zaparzać wielokrotnie (wybrane odmiany - odpowiedniej informacji szukaj na opakowaniu).

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy