I kapusta, i sok
O leczniczych właściwościach kiszonej kapusty wiemy od dawna. Oprócz surówki podanej do obiadu, warto wzmocnić swoje zdrowie sokiem, który pozyskać można właśnie z kiszonej kapusty.
Nie tylko wzmocni on naszą odporność w sezonie zimowym, ale także poprawi funkcjonowanie całego organizmu.
Przy jakich dolegliwościach pomaga?
Pomaga w terapii odwykowej przy chorobie alkoholowej, przy anemii, astmie, cukrzycy, grypie, nieżycie jelit, kamicy moczowej, leczeniu nerwic, depresji, obrzęków (pić sok i okładać ciało liśćmi), trądziku (oczyszcza ciało i skórę), poprawia zdolność prawidłowej przemiany materii, a tym samym odmładza ciało. Sok z kapusty pomaga zwalczyć bóle głowy.
Ponadto regularne jego picie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób reumatycznych. Można pić jedną do dwóch szklanek na dobę.