Ile owoców i warzyw należy jeść, by uniknąć cukrzycy?
Wśród licznych zalet diety bazującej na roślinach, specjaliści wymieniają obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Autorzy najnowszego badania naukowego donoszą, jak dużo owoców i warzyw powinniśmy spożywać każdego dnia, by uchronić się przed tą chorobą.
Dieta z ograniczoną ilością cukru to podstawa nie tylko dla cukrzyków123RF/PICSEL
Według alarmujących danych Światowej Organizacji Zdrowia, cukrzyca należy do najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Jest ona główną przyczyną ślepoty, niewydolności nerek, zawałów serca, udarów mózgu oraz amputacji dolnych kończyn.
Jak podaje Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna, w 2019 roku na cukrzycę typu 2 chorowały 463 miliony dorosłych. Według szacunków organizacji, do 2045 roku liczba ta wzrośnie do zatrważających 700 milionów.
Jednym z najskuteczniejszych sposobów zapobiegania tej śmiertelnie groźnej chorobie jest stosowanie odpowiedniej diety. Eksperci stale przypominają, że aby uchronić się przed cukrzycą, należy ograniczyć spożywanie słodyczy oraz białego pieczywa i makaronu, które warto zastąpić pełnoziarnistymi odpowiednikami.
Niewskazane jest również częste sięganie po tłuste potrawy. Specjaliści sugerują natomiast wzbogacić jadłospis o świeże owoce i warzywa. Teraz już wiemy, jak dużo powinniśmy ich spożywać, by znacząco ograniczyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Autorzy nowego badania naukowego "European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition" spieszą donieść, iż w celu zredukowania ryzyka wystarczy jeść jedną trzecią szklanki owoców i warzyw dziennie.
Najchudsze gwiazdy show-biznesu
Choć coraz więcej gwiazd na świecie i w Polsce (np. Aleksandra Domańska, Ashley Graham) działa na rzecz samoakceptacji kobiet o różnych kształtach, w show-biznesie wciąż najbardziej pożądana jest bardzo szczupła sylwetka.
Figura Renaty Kaczoruk od zawsze wywołuje skrajne emocje: jedni uważają, że modelka wygląda perfekcyjnie, inni… każą jej wreszcie coś zjeść. Wszystko wskazuje jednak na to, że jej sylwetka to wynik genów i zdrowego stylu życia, nie zaś restrykcyjnej diety. Kaczoruk zdradziła, że najbardziej lubi pilates oraz jogę. Oprócz tego chodzi na siłownię, pływa, jeździ na rowerze i dużo chodzi. Modelka rezygnuje z cukrów, białego pieczywa oraz mięsa.
Nowa sylwetka Celine Dion od miesięcy niepokoi jej fanów. Nie jest tajemnicą, że kanadyjska piosenkarka w ostatnich latach wiele przeszła: w styczniu 2016 roku na raka zmarł jej mąż Rene Angélil, a krótko po nim odszedł brat gwiazdy – Daniel. Piosenkarka przyznała, że potrzebowała trzech lat, by uporać się z ich śmiercią. Dziś najczęściej spotkać można ją na pokazach mody, w spektakularnych kreacjach od najlepszych projektantów. Czy to miłość do mody i ubrań w rozmiarze zero jest powodem drastycznej utraty wagi?
Agnieszka Chylińska przez kilka pierwszych lat kariery muzycznej należała raczej do kobiet z krągłościami. Szybko zaczęła jednak zrzucać kilogramy, a po kolejnych porodach (jest matką trójki dzieci) była coraz szczuplejsza. Co jakiś czas w mediach pojawiają się spekulacje na temat domniemanej choroby piosenkarki. Ona sama zaś przyznaje, że jej sylwetka jest efektem poczynionych założeń i ciężkiej pracy oraz wyrzeczeń żywieniowych. W wywiadzie z Magdą Mołek powiedziała: „muszę sobie wyżyłować coś na maksa, wtedy czuję, że żyje”.
Sarah Jessica Parker nigdy nie musiała się głodzić, by mieć bardzo szczupłą sylwetkę. W serialu „Seks w wielkim mieście” nosiła sukienki prosto z wieszaka projektanta, czyli w rozmiarze przeznaczonym dla modelek. Jednak w ostatnich latach gwiazda schudła jeszcze bardziej. Jak twierdzą jej przyjaciele, wpadła w obsesję: ćwiczy codziennie i je wyłącznie dietetyczne posiłki. Niestety, im mniej kilogramów, tym bardziej widoczne zmarszczki i żyły.
Z komentarzami dotyczącymi wagi właściwie przez całe życie zmaga się także Agata Buzek. O bardzo szczupłej sylwetce aktorki pisał swego czasu nawet brytyjski tabloid „Daily Mail”. Tymczasem figura w połączeniu z oryginalną urodą była dla Buzek przepustką do świata mody i filmu. Aktorka wielokrotnie podkreślała, że wygląd nie jest dla niej najważniejszy. Od lat jest wegetarianką. Niestety, już dwukrotnie zmagała się z chorobą nowotworową – ziarnicą.
Calista Flockhart, czyli serialowa Ally McBeal, wielokrotnie czytała, że jest za chuda. Za oceanem wprost mówiono o jej, nigdy niepotwierdzonej, anoreksji. W pewnym momencie aktorka miała dość nieustannego oceniania jej sylwetki. „Pocałujcie mnie w chudą, białą d*pę” – krzyknęła kiedyś do fotoreporterów. Po latach przyznała, że praca na planie kultowego serialu bardzo ją stresowała, przez co trudno było jej utrzymać prawidłową wagę. „Myślę, że dla takiego szkieletu - jak ja - strata kilku funtów robi wielką różnicę. Nie było żadnej anoreksji, bulimii czy czegoś w tym stylu” - wyznała.
Natalia Lesz jest jedną z najdrobniejszych i najchudszych polskich piosenkarek. Wiele wskazuje jednak a to, że za jej wygląd odpowiadają geny – Lesz uczęszczała do szkoły baletowej oraz trenowała łyżwiarstwo figurowe. Jeszcze kilka lat temu deklarowała, że waży zaledwie 43 kilogramy. W 2014 roku na świat przyszło pierwsze dziecko gwiazdy – córka Alicja. Ciąża nie miała jednak wpływu na sylwetkę pani Natalii.
Anja Rubik jest najsłynniejszą polską modelką, a jej nazwisko znają wszyscy najlepsi projektanci. Piękna blondynka mierzy 179 cm, a jej waga to zaledwie ok. 47 kilogramów. Jednak zasługą bardzo szczupłej sylwetki Rubik są geny. Modelka wielokrotnie podkreślała, że najważniejsze jest dla niej zdrowie. Nigdy nie musiała się głodzić, a formę utrzymuje dzięki regularnym sesjom jogi oraz wegetariańskiej diecie. W jej jadłospisie nie brakuje warzyw, komosy ryżowej czy hummusu.
Angelina Jolie zawsze była bardzo szczupła, jednak w ubiegłym roku zaczęła wyglądać naprawdę niepokojąco. Problemy z wagą mogły być pokłosiem trudnego rozstania z Bradem Pittem, z którym aktorka była związana od 2005 roku. Sugerowano także, że 45-latka jest przemęczona przez opiekę nad gromadką dzieci, którą łączy niestrudzenie z działalnością charytatywną. Pojawiły się też głosy, że poważna niedowaga może być wynikiem choroby nowotworowej. Jolie nie odniosła się jednak do tych doniesień.
By ją osiągnąć i utrzymać, wiele aktorek, piosenkarek czy modelek całe życie przestrzega restrykcyjnej diety. I tak – Naomi Campbell podczas upałów pije tylko soki, Victoria Beckham żywi się wyłącznie warzywami i rybami przyrządzonymi na parze, a Gwen Stefani ćwiczy nawet kilka godzin dziennie! Niestety, presja środowiska i obsesja szczupłej sylwetki prowadzi często to zaburzeń odżywiania, takich jak anoreksja czy bulimia.
W ramach przeprowadzonego w ośmiu europejskich krajach badania przeanalizowano, a następnie porównano dane zebrane od 10 tys. chorych na cukrzycę oraz 14 tys. osób zdrowych.
Rezultaty analizy jednoznacznie wskazują, że wystarczy jeść każdego dnia około 66 gramów owoców i warzyw - co odpowiada jednej trzeciej szklanki - by zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę aż o 25 proc.
- Nasze obserwacje pokazują, że nawet umiarkowane zwiększenie spożycia owoców i warzyw przez osoby, które zazwyczaj sięgają po nie rzadko, może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Według naszych ustaleń, spożywanie świeżych owoców i warzyw przynosi więcej korzyści w kontekście zapobiegania cukrzycy niż przyjmowanie suplementów witaminowych - komentują autorzy badania.
Jest to zatem kolejny dowód na to, że zbilansowana, bogata w owoce i warzywa dieta, jest gwarancją skutecznej ochrony przed groźnymi schorzeniami.