Ile owoców i warzyw należy jeść, by uniknąć cukrzycy?
Wśród licznych zalet diety bazującej na roślinach, specjaliści wymieniają obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Autorzy najnowszego badania naukowego donoszą, jak dużo owoców i warzyw powinniśmy spożywać każdego dnia, by uchronić się przed tą chorobą.
Według alarmujących danych Światowej Organizacji Zdrowia, cukrzyca należy do najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Jest ona główną przyczyną ślepoty, niewydolności nerek, zawałów serca, udarów mózgu oraz amputacji dolnych kończyn.
Jak podaje Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna, w 2019 roku na cukrzycę typu 2 chorowały 463 miliony dorosłych. Według szacunków organizacji, do 2045 roku liczba ta wzrośnie do zatrważających 700 milionów.
Jednym z najskuteczniejszych sposobów zapobiegania tej śmiertelnie groźnej chorobie jest stosowanie odpowiedniej diety. Eksperci stale przypominają, że aby uchronić się przed cukrzycą, należy ograniczyć spożywanie słodyczy oraz białego pieczywa i makaronu, które warto zastąpić pełnoziarnistymi odpowiednikami.
Niewskazane jest również częste sięganie po tłuste potrawy. Specjaliści sugerują natomiast wzbogacić jadłospis o świeże owoce i warzywa. Teraz już wiemy, jak dużo powinniśmy ich spożywać, by znacząco ograniczyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Autorzy nowego badania naukowego "European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition" spieszą donieść, iż w celu zredukowania ryzyka wystarczy jeść jedną trzecią szklanki owoców i warzyw dziennie.
W ramach przeprowadzonego w ośmiu europejskich krajach badania przeanalizowano, a następnie porównano dane zebrane od 10 tys. chorych na cukrzycę oraz 14 tys. osób zdrowych.
Rezultaty analizy jednoznacznie wskazują, że wystarczy jeść każdego dnia około 66 gramów owoców i warzyw - co odpowiada jednej trzeciej szklanki - by zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę aż o 25 proc.
- Nasze obserwacje pokazują, że nawet umiarkowane zwiększenie spożycia owoców i warzyw przez osoby, które zazwyczaj sięgają po nie rzadko, może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Według naszych ustaleń, spożywanie świeżych owoców i warzyw przynosi więcej korzyści w kontekście zapobiegania cukrzycy niż przyjmowanie suplementów witaminowych - komentują autorzy badania.
Jest to zatem kolejny dowód na to, że zbilansowana, bogata w owoce i warzywa dieta, jest gwarancją skutecznej ochrony przed groźnymi schorzeniami.