Jabłka i zielone pomidory wpływają na masę mięśniową
Naukowcy z Uniwersytetu Iowa odkryli białko, które powoduje starzenia się mięśni, a tym samym ich osłabienie. Równocześnie badacze wykazali, że związki zawarte w skórkach jabłek i pomidorach, niwelują działanie tego białka i zanikowi mięśni.
- Wielu z nas wie z własnego doświadczenia, że osłabienie i zanik mięśni stanowi duży problem, szczególnie wśród osób starszych. Problem ten ma istotny wpływ na jakość naszego życia i zdrowie - powiedział dr Christopher Adams z Uniwersytetu w Iowa, autor badania opublikowanego na łamach "Journal of Biological Chemistry".
Naukowcy zbadali wpływ dwóch związków - pochodzący ze skórek jabłek kwas ursolowy i pozyskana z zielonych pomidorów tomatydyna. Specjaliści zbadali obie substancje pod kątem wpływu na masę mięśniową. Analizy wykazały, oba związki wpływały na zwiększenie masy mięśniowej o około 10 proc. i wzrost siły mięśniowej o 30 proc.
Specjaliści zapowiadają dalsze badania. Sugerują, że obie substancje mogą stanowić naturalny sposób walki z zanikiem i osłabieniem mięśni.