Jabłko – owoc uniwersalny

Doskonale smakuje i jest łatwe do spakowania, stąd może być doskonałą przekąską śródlekcyjną. Jakie atuty dla zdrowia ma owoc, po który Polacy sięgają najczęściej? Wymieńmy siedem najważniejszych.

Jedno-dwa duże jabłka zjadane codziennie pozwalają normalizować poziom cholesterolu
Jedno-dwa duże jabłka zjadane codziennie pozwalają normalizować poziom cholesterolu123RF/PICSEL

1. Jabłko jako jedyny owoc ma wszystkie pięć frakcji błonnika. Doskonale wpływa na procesy trawienne w ludzkim organizmie: pobudza perystaltykę jelit i przyspiesza pasaż jelitowy.

2. Jabłka powinny być obecne w jadłospisie również w trakcie diety odchudzającej. Surowe owoce są niskokaloryczne, a do tego hamują apetyt. Obecny w jabłkach błonnik pozwala wypełnić żołądek i wysłać jednocześnie do mózgu sygnału o poczuciu sytości.

3. Jedno-dwa duże jabłka zjadane codziennie pozwalają normalizować cholesterol: jednocześnie obniżając (nawet o kilka procent) poziom frakcji LDL - potocznie nazywanej złym cholesterolem i prowadząc do zwiększenia produkcji dobrego cholesterolu (frakcja HDL) w wątrobie.

4. Przez setki lat zapracowały sobie na tak wysoki poziom zaufania, że najczęściej są pierwszym owocem podawanym niemowlętom - praktycznie nie wywołują alergii.

Dzięki bogactwu flawonoidów jabłka są przyjazne dla serca i całego układu krążenia
Dzięki bogactwu flawonoidów jabłka są przyjazne dla serca i całego układu krążenia123RF/PICSEL

5. Rajski owoc zasłużył sobie na miano eliksiru młodości prosto z natury. Dzięki wyjątkowej obfitości antyutleniaczy (witamina A, C, flawonoidy) pozwalają nie tylko hamować procesy starzenia pojedynczych komórek, ale zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Zarówno za przedwczesne starzenie komórek, jak i rozwój większości chorób odpowiedzialne są wolne rodniki. Czym one są? Wolne rodniki to atomy lub cząsteczki, które zawierają jeden niesparowany elektron. Z tego też powodu usilnie dążą do "zawarcia związku" siejąc spustoszenie w komórkach ludzkiego ciała. Jeśli nie dążymy do równowagi pomiędzy ilością wolnych rodników a świadomie dostarczanych przeciwutleniaczy - dochodzi do uszkodzenia błon komórkowych, DNA i enzymów. Skutkiem tego są szybko pojawiające się zmarszczki, zwiotczenie skóry, gorszy wzrok, choroby związane z wiekiem, np. choroba Alzheimera, ale też szereg chorób cywilizacyjnych, które dotykają coraz młodszych, w tym i dzieci. Wymienić należy choroby nowotworowe, cukrzycę, choroby serca i układu krwionośnego, a także udar mózgu.

6. Dzięki bogactwu flawonoidów jabłka są przyjazne dla serca i całego układu krążenia. To one pozwalają sprawnie transportować krew i uniemożliwiają blaszkom miażdżycowym przyklejanie się do naczyń - są więc dobrą profilaktyką rozwoju miażdżycy. Flawonoidy dbają, by krew nie zlepiała się nadmiernie, chronią naczynia krwionośne przed ewentualnymi stanami zapalnymi, a dodatkowo przyspieszają regenerację ich ścianek.

7. Są tarczą obronną naszego systemu immunologicznego, co ma niebagatelne znaczenie zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy dużo trudniej o witaminy i minerały. Zawierają kluczową w tym względzie witaminę C, a do tego cynk. To ten pierwiastek warunkuje prawidłowy rozwój limfocytów T, czyli białych krwinek odpowiedzialnych za walkę z wszędobylskimi wirusami i bakteriami. Nie do przecenienia dla poprawy odporności jest korzystny wpływ jabłek na florę jelitową. Pamiętajmy, że nasza odporność mieszka nie gdzie indziej, jak w jelitach. Troszcząc się o dobry metabolizm, najlepiej wzmacniamy organizm - w każdym aspekcie.

Ewa Koza, mamsmak.com

Jak zrobić jabłka pieczone?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas