Jadłospis jaskiniowców w XXI wieku. Dieta paleo w walce z cholesterolem

Jakie są założenia diety paleo?
Jakie są założenia diety paleo?123RF/PICSEL
  • Zwolennicy diety paleo przekonują, że ma ona realny wpływ na profilaktykę chorób cywilizacyjnych, które nie doskwierały naszym przodkom.
  • Stosowanie diety paleolitycznej jest wykluczone w okresie ciąży, a także podczas karmienia piersią.
  • Wyeliminowanie z diety produktów zbożowych pomoże ograniczyć spożywanie glutenu, co przyniesie ulgę osobom chorującym na celiakię oraz zmagającym się z Hashimoto.

Na czym polega dieta paleolityczna?

Zobacz również:

    Podstawowe zasady diety paleo

    Które produkty spożywcze warto włączyć do diety paleo?
    Które produkty spożywcze warto włączyć do diety paleo?123RF/PICSEL
    • mięso,
    • ryby,
    • owoce morza,
    • jaja,
    • grzyby,
    • orzechy,
    • kiełki,
    • nasiona,
    • warzywa,
    • owoce.
    • nabiał,
    • rośliny strączkowe,
    • warzywa skrobiowe,
    • produkty zbożowe,
    • żywność przetworzoną,
    • cukier rafinowany.

    Dieta paleo - pomoc w chorobach

    Wady jadłospisu

    Dieta paleo przyczynia się do powstania niedoborów witaminy D
    Dieta paleo przyczynia się do powstania niedoborów witaminy D123RF/PICSEL

    Propozycja obiadowa na diecie paleo

    • 300 g świeżego filetu z łososia
    • mieszanka sałat
    • 8 rzodkiewek
    • 1 dojrzałe awokado
    • 2 łyżki sezamu
    • ½ łyżeczki mielonego kuminu
    • ½ łyżeczki mielonej kolendry
    • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
    • sól
    • pieprz
    • 2 łyżeczki pasty tahini
    • 1 łyżeczka miodu
    • 3 łyżki oliwy
    • 1,5 łyżki soku z limonki
    • sól
    • pieprz
    1. W pierwszym kroku dokładnie opłukujemy filety z łososia pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
    2. W misce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, ostrą papryką, kolendrą oraz kuminem. Gotową marynatą nacieramy łososia.
    3. Tak przygotowaną rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 10-12 minut, aż do zrumienienia.
    4. Na talerzu układamy mieszankę sałat, plasterki rzodkiewki oraz awokado. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
    5. W odrębnym naczyniu przygotowujemy dressing. Dokładnie łączymy ze sobą tahini, miód, oliwę, sok z limonki, sól oraz pieprz.
    6. Na sałacie układamy upieczonego łososia, polewamy sosem i posypujemy sezamem. Smacznego!
    Uwaga! Popularna dieta paleo może być niebezpieczna dla zdrowiaINTERIA.TVNewseria Lifestyle/informacja prasowa
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?