Reklama

Jadłospis jaskiniowców w XXI wieku. Dieta paleo w walce z cholesterolem

Główne założenia diety paleolitycznej, zwanej także paleo, opierają się o model żywienia naszych przodków, z czasów, gdy zamieszkiwali jeszcze jaskinie. Nie mieli wtedy dostępu do przetworzonej żywności oraz licznych produktów, którymi zajadamy się współcześnie. Na czym dokładnie polega dieta paleo? Czy ma realne szanse poprawić stan zdrowia? Podpowiadamy, co warto o niej wiedzieć.

  • Zwolennicy diety paleo przekonują, że ma ona realny wpływ na profilaktykę chorób cywilizacyjnych, które nie doskwierały naszym przodkom.
  • Stosowanie diety paleolitycznej jest wykluczone w okresie ciąży, a także podczas karmienia piersią.
  • Wyeliminowanie z diety produktów zbożowych pomoże ograniczyć spożywanie glutenu, co przyniesie ulgę osobom chorującym na celiakię oraz zmagającym się z Hashimoto.

Na czym polega dieta paleolityczna?

Choć za twórcę diety paleo uważa się amerykańskiego naukowca, doktora Lorena Cordaina, o zaletach jej stosowania mówiono już w latach 80. ubiegłego wieku. Jej główne założenia opierają się na spożywaniu pokarmów, którymi najprawdopodobniej odżywiali się nasi przodkowie.

Reklama

Co takiego znajduje się w diecie sprzed setek tysięcy lat, czego nie ma obecnie? Okazuje się, że to właśnie na etapie paleolitu doszło do zaprogramowania metabolizmu gatunku ludzkiego. Z tego względu nasz organizm ma lepiej tolerować dietę jaskiniowców, w której brakuje obcych żołądkowi roślin strączkowych, nabiału oraz zbóż. Naukowcy dowodzą, że to właśnie do diety paleo jesteśmy predysponowani genetycznie.

Sprawdź: Dieta paleolityczna - zasady

Podstawowe zasady diety paleo

Pokarmy dozwolone podczas stosowania diety paleo znajdują swoje odzwierciedlenie w tym, co nasi przodkowie byli w stanie samodzielnie złowić, zdobyć lub upolować. Na liście znajdują się przede wszystkim:

  • mięso,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • jaja,
  • grzyby,
  • orzechy,
  • kiełki,
  • nasiona,
  • warzywa,
  • owoce.

Planując jadłospis, na pierwszym miejscu należy umieścić mięso - najlepiej dziczyznę oraz chude gatunki. W połączeniu z wszelkimi produktami odzwierzęcymi stanowi ok. 50% codziennej diety. Resztę dopełniają owoce, warzywa i orzechy. Co ważne, doradza się pozyskiwanie produktów z naturalnych i sprawdzonych źródeł. Nie należy zapominać o zdrowych tłuszczach, które znajdziemy w oleju lnianym, kokosowym, oliwie z oliwek lub maśle. Pragnienie poleca się zaspokajać wodą z dodatkiem cytryny, zieloną herbatą, naparami z ziół oraz wodą kokosową. Jakich pokarmów unikać podczas stosowania diety paleo? Nie zaleca się sięgania po:

  • nabiał,
  • rośliny strączkowe,
  • warzywa skrobiowe,
  • produkty zbożowe,
  • żywność przetworzoną,
  • cukier rafinowany.

Sprawdź: Na czym polega dieta bulionowa? Zasady i efekty

Dieta paleo - pomoc w chorobach

Decydując się na wprowadzenie diety paleo do codziennej rutyny, pamiętajmy, że jej głównymi założeniami nie są ważenie produktów oraz liczenie kalorii. Sympatycy tego rozwiązania traktują je jako ogólny styl życia, który nie tylko zwraca uwagę na to, co znajduje się na talerzu, ale także docenia bardziej naturalne rozwiązania i stawia na zwalnianie szybkiego tempa. Dieta paleolityczna limituje węglowodany, co może okazać się przydatne we wspomaganiu leczenia licznych schorzeń.

Stosując dietę paleo w szybki sposób ograniczymy spożywanie pustych kalorii, co znajdzie swoje odzwierciedlenie w niższej wadze. Jakie są inne działania długofalowe? Przede wszystkim poprawę zauważymy w uregulowaniu gospodarki lipidowej oraz insulinowej, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. Dobroczynnie wpływa również na problemy skórna, astmę, wrzody, nadciśnienie oraz refluks. Zanim jednak zdecydujemy się na jej wprowadzenie, skonsultujmy decyzję z lekarzem lub specjalistą.

Sprawdź: Cztery diety, które dają szybki efekt

Wady jadłospisu

Na przestrzeni lat dieta paleo zyskała zarówno wielu zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników. Jedno jest pewnie - wywołuje niemałe zamieszanie. Wśród licznych opinii pojawiają się zarzuty, że badania wskazujące jedynie na wysoką skuteczność nie biorą pod uwagę wielu istotnych aspektów. Niewykluczone, że ludzie żyjący w okresie paleolitu cieszyli się dobrym zdrowiem. Warto jednak pamiętać, że dożywali maksymalnie 30-40 lat. Obce były im choroby cywilizacyjne, a także prowadzili zupełnie odmienny tryb życia.

Dieta paleo faworyzuje białka kosztem węglowodanów. Z tego względu jej długotrwałe stosowanie może doprowadzić do poważnych niedoborów witamin oraz składników mineralnych, w tym przede wszystkim wapnia oraz witaminy D. Brak obu wiąże się z ryzykiem wystąpienia osteoporozy, a także zwiększeniem podatności na złamania i urazy. Założenia jadłospisu paleolitycznego stawiają nacisk na spożywanie sporej ilości mięsa, które może dostarczać nadmiernych ilości cholesterolu. Zbyt wysoki poziom obciąża nerki oraz wątrobę.

Sprawdź: Dieta lekkostrawna: Na czym polega? Jakie produkty do niej włączyć?

Propozycja obiadowa na diecie paleo

Z kilku łatwo dostępnych składników szybko wyczarujemy pyszną i zdrową sałatkę. Smak pieczonego łososia doskonale łączy się z kremowym i aksamitnym dressingiem oraz świeżymi warzywami. To pyszny pomysł na lunch, przekąskę lub lekki obiad, który idealnie wpasowuje się w założenia diety paleo.

Składniki:

  • 300 g świeżego filetu z łososia
  • mieszanka sałat
  • 8 rzodkiewek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki sezamu

Marynata do łososia:

  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Dressing tahini:

  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki soku z limonki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. W pierwszym kroku dokładnie opłukujemy filety z łososia pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. W misce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, ostrą papryką, kolendrą oraz kuminem. Gotową marynatą nacieramy łososia.
  3. Tak przygotowaną rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 10-12 minut, aż do zrumienienia.
  4. Na talerzu układamy mieszankę sałat, plasterki rzodkiewki oraz awokado. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
  5. W odrębnym naczyniu przygotowujemy dressing. Dokładnie łączymy ze sobą tahini, miód, oliwę, sok z limonki, sól oraz pieprz.
  6. Na sałacie układamy upieczonego łososia, polewamy sosem i posypujemy sezamem. Smacznego!

Sprawdź również:

Rewelacyjna sałatka z młodych ziemniaków

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy