Reklama

Witamina brudu bezcenna dla organizmu. Produkty bogate w witaminę B12, których nie może zabraknąć w diecie

Jednym ze związków chemicznych niezbędnych do zdrowego i prawidłowego funkcjonowania jest witamina B12. Niezwykle ważny staje się odpowiedni dobór spożywanych pokarmów, które zabezpieczą nas przed nadmierną jej utratą. Spore deficyty skutkują poważnymi problemami i koniecznością zmagania się z nieprzyjemnymi schorzeniami. Sprawdź, które produkty stanowią prawdziwą bombę witaminy B12 oraz jak szybko rozpoznać jej braki.

  • Witaminę B12 często nazywa się "witaminą brudu". Skąd wzięło się to określenie? Okazuje się, że jest ona produkowana przez bakterie.
  • Zapotrzebowanie na witaminę B12 zmienia się wraz z wiekiem oraz etapem życia. W grupie osób, które potrzebują jej najwięcej, znalazły się przede wszystkim kobiety w ciąży oraz aktywnie karmiące piersią.
  • Co ciekawe, niewielkie ilości witaminy B12 wytwarzane są przez bakterie jelitowe, jednak znajdują się one w jelicie grubym, a za wchłanianie składnika odpowiada jelito cienkie.

Reklama

Czym jest i jak działa witamina B12?

Zwana inaczej kobalaminą, witamina B12 bierze aktywny udział w procesie produkcji czerwonych krwinek. Ma także wpływ na wytwarzanie energii oraz odpowiada za utrzymanie właściwej sprawności mięśni. Razem z witaminą B6 oraz kwasem foliowym syntezuje homocysteiny. Właściwa ilość witaminy B12 w organizmie wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, a także szybko rozprawia się ze zmęczeniem oraz nawracającym znużeniem. Co ciekawe, warunkuje także podział komórkowy oraz syntezę kwasów nukleinowych DNA i RNA.

 Jak jeszcze działa witamina B12 w organizmie? Na liście znalazły się przede wszystkim:

  • wspomaganie i przyspieszanie przemiany materii,
  • utrzymywanie organizmu w dobrej kondycji,
  • branie udziału w przemianie węglowodanów,
  • wspieranie bakterii jelitowych oraz całego układu pokarmowy,
  • transportowanie tlenu do komórek,
  • syntezowanie komórek - głównie szpiku kostnego,
  • dbałość o mięsień sercowy.

Sprawdź: Jak uzupełnić niedobór witamin z grupy B?

Źródła witaminy B12

Wokół obecności witaminy B12 w licznych produktach spożywczych przez lata narastało wiele mitów oraz nieporozumień. Część osób z pełnym przekonaniem twierdzi, że bez problemu pozyskamy ją wyłącznie z produktów roślinnych. Prawdą jest, że część pokarmów spożywanych w diecie bezmięsnej zawiera śladowe ilości witaminy B12. Specjaliści zaznaczają, że najczęściej występuje tam ona w formie nieaktywnej biologicznie, co oznacza, że jest całkowicie nieprzyswajalna dla człowieka.

Osoby stosujące dobrze zbilansowaną dietę, która nie wyklucza różnych rodzajów pokarmów, znajdą bogate źródła witaminy B12 przede wszystkim w:

  • mięsie,
  • podrobach,
  • jajkach,
  • nabiale,
  • owocach morza,
  • rybach,
  • produktach pełnoziarnistych,
  • płatkach zbożowych.

Zdecydowanie najwięcej witaminy B12 spośród produktów wymienionych na liście zawierają podroby oraz owoce morza, np. wątróbka drobiowa i wołowa, a także małże i tłuste ryby morskie, m.in. śledzie oraz makrele.

Sprawdź: Witaminy z grupy B: Dlaczego są kluczowe? Gdzie ich szukać?

Zamienniki bezpieczne dla wegan

Sporą grupą narażoną na niedobór witaminy B12 w organizmie są weganie oraz wegetarianie. Osoby te świadomie rezygnują nie tylko z jedzenia mięsa, ale także pokarmów pochodzenia zwierzęcego. W ich przypadku utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy może być trudniejsze, ale nie niemożliwie.

Będąc na diecie bezmięsnej najlepiej dość często sięgać po produkty zbożowe, a także chlorellę, czyli zieloną algę słodkowodną, która w swoim składzie zawiera aktywne formy witaminy oraz jest w stanie w pewnym stopniu zaspokoić to konkretne zapotrzebowanie organizmu. Kolejną alternatywą są odpowiednie suplementy diety. Warto jednak decyzję tę skonsultować z lekarzem lub specjalistą, który pomoże dobrać odpowiedni rodzaj oraz dawki, dzięki czemu będzie można uniknąć skutków ubocznych. Warto także wiedzieć, że ewentualny nadmiar witaminy B12 jest wydalany z organizmu razem z moczem.

Sprawdź: Jak witamina B12 wpływa na nasze ciało?

Objawy wskazujące na deficyt witaminy B12

Hipowitaminoza B12, czyli niedobór składnika w organizmie najczęściej wynika ze źle zbilansowanej diety, zbyt małej aktywności fizycznej, przewagi siedzącego trybu życia oraz nadmiernego stosowania licznych używek, m.in. alkoholu oraz papierosów. Na jakie sygnały zwrócić uwagę, by w miarę szybko rozpoznać deficyt? Najczęściej niedobory witaminy B12 objawiają się na tle neurologicznym, psychiatrycznym, skórnym oraz ze strony układu pokarmowego. Warto zwrócić uwagę na te symptomy:

  • demencja u osób starszych,
  • uczucie zmęczenia,
  • apatię,
  • duszności,
  • drętwienie i mrowienie kończyn,
  • stany zapalne skóry,
  • żółtawe zabarwienie naskórka,
  • zaczerwienienie oczu oraz języka,
  • zawroty i bóle głowy,
  • wymioty,
  • biegunkę,
  • niskie ciśnienie krwi.

Składniki wspomagające wchłanianie witaminy B12

Osoby, u których stwierdzono niedobór witaminy B12, często zastanawiają się nad sposobami zwiększającymi jej wchłanianie do organizmu. Okazuje się, że można na to wpłynąć w bardzo prosty sposób. Zaleca się łączenie jej z innymi witaminami z grupy B, a także z wapniem oraz witaminą A. Sporą rolę odgrywa tu także regularne przyjmowanie potasu oraz kwasu foliowego.

Sprawdź również:

Pięć nawyków, które szkodzą jelitom

Remedium na problemy z układem pokarmowym. Bez problemu zrobisz go w domu

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy