Witamina brudu bezcenna dla organizmu. Produkty bogate w witaminę B12, których nie może zabraknąć w diecie
Jednym ze związków chemicznych niezbędnych do zdrowego i prawidłowego funkcjonowania jest witamina B12. Niezwykle ważny staje się odpowiedni dobór spożywanych pokarmów, które zabezpieczą nas przed nadmierną jej utratą. Spore deficyty skutkują poważnymi problemami i koniecznością zmagania się z nieprzyjemnymi schorzeniami. Sprawdź, które produkty stanowią prawdziwą bombę witaminy B12 oraz jak szybko rozpoznać jej braki.
- Witaminę B12 często nazywa się "witaminą brudu". Skąd wzięło się to określenie? Okazuje się, że jest ona produkowana przez bakterie.
- Zapotrzebowanie na witaminę B12 zmienia się wraz z wiekiem oraz etapem życia. W grupie osób, które potrzebują jej najwięcej, znalazły się przede wszystkim kobiety w ciąży oraz aktywnie karmiące piersią.
- Co ciekawe, niewielkie ilości witaminy B12 wytwarzane są przez bakterie jelitowe, jednak znajdują się one w jelicie grubym, a za wchłanianie składnika odpowiada jelito cienkie.
Zwana inaczej kobalaminą, witamina B12 bierze aktywny udział w procesie produkcji czerwonych krwinek. Ma także wpływ na wytwarzanie energii oraz odpowiada za utrzymanie właściwej sprawności mięśni. Razem z witaminą B6 oraz kwasem foliowym syntezuje homocysteiny. Właściwa ilość witaminy B12 w organizmie wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, a także szybko rozprawia się ze zmęczeniem oraz nawracającym znużeniem. Co ciekawe, warunkuje także podział komórkowy oraz syntezę kwasów nukleinowych DNA i RNA.
Jak jeszcze działa witamina B12 w organizmie? Na liście znalazły się przede wszystkim:
- wspomaganie i przyspieszanie przemiany materii,
- utrzymywanie organizmu w dobrej kondycji,
- branie udziału w przemianie węglowodanów,
- wspieranie bakterii jelitowych oraz całego układu pokarmowy,
- transportowanie tlenu do komórek,
- syntezowanie komórek - głównie szpiku kostnego,
- dbałość o mięsień sercowy.
Sprawdź: Jak uzupełnić niedobór witamin z grupy B?
Wokół obecności witaminy B12 w licznych produktach spożywczych przez lata narastało wiele mitów oraz nieporozumień. Część osób z pełnym przekonaniem twierdzi, że bez problemu pozyskamy ją wyłącznie z produktów roślinnych. Prawdą jest, że część pokarmów spożywanych w diecie bezmięsnej zawiera śladowe ilości witaminy B12. Specjaliści zaznaczają, że najczęściej występuje tam ona w formie nieaktywnej biologicznie, co oznacza, że jest całkowicie nieprzyswajalna dla człowieka.
Osoby stosujące dobrze zbilansowaną dietę, która nie wyklucza różnych rodzajów pokarmów, znajdą bogate źródła witaminy B12 przede wszystkim w:
- mięsie,
- podrobach,
- jajkach,
- nabiale,
- owocach morza,
- rybach,
- produktach pełnoziarnistych,
- płatkach zbożowych.
Zdecydowanie najwięcej witaminy B12 spośród produktów wymienionych na liście zawierają podroby oraz owoce morza, np. wątróbka drobiowa i wołowa, a także małże i tłuste ryby morskie, m.in. śledzie oraz makrele.
Sprawdź: Witaminy z grupy B: Dlaczego są kluczowe? Gdzie ich szukać?
Sporą grupą narażoną na niedobór witaminy B12 w organizmie są weganie oraz wegetarianie. Osoby te świadomie rezygnują nie tylko z jedzenia mięsa, ale także pokarmów pochodzenia zwierzęcego. W ich przypadku utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy może być trudniejsze, ale nie niemożliwie.
Będąc na diecie bezmięsnej najlepiej dość często sięgać po produkty zbożowe, a także chlorellę, czyli zieloną algę słodkowodną, która w swoim składzie zawiera aktywne formy witaminy oraz jest w stanie w pewnym stopniu zaspokoić to konkretne zapotrzebowanie organizmu. Kolejną alternatywą są odpowiednie suplementy diety. Warto jednak decyzję tę skonsultować z lekarzem lub specjalistą, który pomoże dobrać odpowiedni rodzaj oraz dawki, dzięki czemu będzie można uniknąć skutków ubocznych. Warto także wiedzieć, że ewentualny nadmiar witaminy B12 jest wydalany z organizmu razem z moczem.
Sprawdź: Jak witamina B12 wpływa na nasze ciało?
Hipowitaminoza B12, czyli niedobór składnika w organizmie najczęściej wynika ze źle zbilansowanej diety, zbyt małej aktywności fizycznej, przewagi siedzącego trybu życia oraz nadmiernego stosowania licznych używek, m.in. alkoholu oraz papierosów. Na jakie sygnały zwrócić uwagę, by w miarę szybko rozpoznać deficyt? Najczęściej niedobory witaminy B12 objawiają się na tle neurologicznym, psychiatrycznym, skórnym oraz ze strony układu pokarmowego. Warto zwrócić uwagę na te symptomy:
- demencja u osób starszych,
- uczucie zmęczenia,
- apatię,
- duszności,
- drętwienie i mrowienie kończyn,
- stany zapalne skóry,
- żółtawe zabarwienie naskórka,
- zaczerwienienie oczu oraz języka,
- zawroty i bóle głowy,
- wymioty,
- biegunkę,
- niskie ciśnienie krwi.
Osoby, u których stwierdzono niedobór witaminy B12, często zastanawiają się nad sposobami zwiększającymi jej wchłanianie do organizmu. Okazuje się, że można na to wpłynąć w bardzo prosty sposób. Zaleca się łączenie jej z innymi witaminami z grupy B, a także z wapniem oraz witaminą A. Sporą rolę odgrywa tu także regularne przyjmowanie potasu oraz kwasu foliowego.
Sprawdź również:
Pięć nawyków, które szkodzą jelitom
Remedium na problemy z układem pokarmowym. Bez problemu zrobisz go w domu