Jagody Acai - jagody młodości i smukłej sylwetki
Nazywane są super jagodami ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Posiadają wysoki potencjał antyoksydacyjny, chronią komórki organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, wspierają system krwionośny, odpornościowy i nerwowy, a także wzmacniają wzrok i jasność umysłu. Mowa o jagodach acai - małych, fioletowych owocach zapewniających energię i usprawniających działanie całego organizmu.
Jagody acai pochodzą z lasów deszczowych Ameryki Południowej. Zbierane z drzew palmowych stanowią istotny składnik diety ludności zamieszkującej dorzecze Amazonki. Ich zdrowotne właściwości zostały zauważone przez rdzennych mieszkańców tego regionu. Uznali je za pomocne w leczeniu m.in. problemów gastrologicznych, stosowano je również jako leki przeciwgorączkowe. Ich smak opisuje się jako mieszankę czekolady z jagodami, a wyglądem przypominają winogrona.
Ze względu na swoje liczne właściwości acai nazywane są superjagodami i zalicza się je do grupy superfoodów. W ich wnętrzu znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, fitosterole i błonnik. Połączenie tych składników zapewnia energię oraz usprawnia funkcjonowanie całego organizmu. Obecne w jagodach luteina i zeaksyna chronią ciało przed stresem oksydacyjnym i dbają o dobry wzrok.
- Choć jagody acai nie są jeszcze tak bardzo popularne w Polsce, to z pewnością warto im się bliżej przyjrzeć. Każdy owoc ma dużą pestkę, która nie nadaje się do spożycia, ponieważ jadalny jest tylko miąższ, stanowiący do 20 % całego owocu. Tym bardziej, łatwiej sięgnąć po gotowy superfood w postaci fioletowego proszku - właśnie na ten kolor należy zwrócić szczególną uwagę. Dlaczego? Ponieważ fioletowe owoce to bogate źródło polifenoli, czyli bardzo silnych przeciwutleniaczy zmniejszających stan zapalny, niwelujących wolne rodniki, mające swój duży udział w rozwoju wielu chorób, zwłaszcza tych układu krążenia. Ponadto spowalniają proces starzenia, a nawet zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych - tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny Purella Superfoods.
Antyoksydanty i polifenole obecne w owocach zmniejszają stres oksydacyjny i stany zapalne, a także chronią mózg przed chorobami wieku starczego - Parkinsonem i Alzheimerem. Zawarte w acai związki poprawiają pamięć, aktywując przesyłanie sygnałów między synapsami poprawiają przepływ krwi w mózgu. Ponadto wykazują działanie ochronne na serce. Regularnie zjadane mogą obniżyć ryzyko zawału serca i przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu. Proszek z jagód acai może również pomóc w obniżeniu cholesterolu i ustabilizowaniu poziomu cukru u osób z nadwagą. Jagody są bogate w korzystne dla zdrowia serca kwasy tłuszczowe, szczególnie w kwas oleinowy, palmitynowy i linolowy.
Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne jagody acai coraz częściej wykorzystywane są w kuchni Polaków w postaci sproszkowanych superfoodów. Dodaje się je do smoothie, owsianek, soków czy owocowych deserów. Największą popularnością wśród dań z ich wykorzystaniem cieszy się acai bowl, czyli śniadaniowa miska jagód acai w towarzystwie przepysznych dodatków.