Reklama

Jak chronić wątrobę przed działaniem alkoholu?

Wątroba, jak wiadomo, to jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie. Odpowiedzialna jest głównie za usuwanie toksyn, rozkładanie tłuszczów i białek, a także za regulację poziomu kilku ważnych hormonów. Narząd ten wyjątkowo negatywnie reaguje na alkohol, inne używki, a także tłuste, wysokokaloryczne jedzenie. Spożywanie nadmiernej ilości alkoholu wyniszcza komórki wątroby, co skutkuje zaburzoną pracą całego organizmu. Należy pamiętać, że nawet niewielkie ilości napojów wysokoprocentowych szkodzą wątrobie. Wielu z nas od czasu do czasu jednak pije alkohol. Dlatego warto wiedzieć, co skutecznie chroni wątrobę przed jego negatywnym działaniem.

Niskotłuszczowa dieta

Jeśli chcesz mieć zdrową wątrobę, powinieneś wyeliminować ze swojej diety wysokotłuszczowe produkty. Dzięki temu wątroba będzie odpowiednio chroniona i odporna na działanie szkodliwych czynników. To, co spożywamy każdego oddziałuje nie tylko na układ trawienny, ale na funkcjonowanie całego organizmu. Dieta, która wzmocni wątrobę powinna być bogata w antyoksydanty, duże ilości wody oraz witaminy. Antyoksydanty i witaminy znajdziemy m. in. w czerwonych owocach, jabłkach, zielonych warzywach, arbuzie, cytrusach i melonie. Czego należy unikać? Przede wszystkim przetworzonego mięsa, białka zwierzęcego, tłustych serów oraz niezdrowych przekąsek. Zaleca się je spożywać jedynie okazjonalnie lub w ogóle.

Reklama

Duże ilości wody

Picie dużej ilości wody usprawnia pracę układu trawiennego, a także całego organizmu. By dobrze funkcjonowały, powinniśmy wypijać minimum osiem szklanek wody dziennie. Woda oczyszcza organizm z toksyn i usuwa niepotrzebne płyny. Usprawnia także pracę nerek. Poza tym, jest doskonałą alternatywą dla niezdrowych słodzonych napojów, które szkodzą naszej wątrobie i wielu innym narządom. Jeśli nie przepadasz za piciem czystej wody, dodaj do niej plaster cytryny i kilka listków mięty. Otrzymasz zdrowy i jednocześnie orzeźwiający napój.

Zrezygnuj ze stosowania utwardzanych tłuszczy

Tłuszcze nienasycone, a także utwardzony olej są wyjątkowo szkodliwe dla naszej wątroby. Co więcej, prowadzą do niebezpiecznego zaburzenia zwanego stłuszczeniem wątroby. Częste spożywanie nienasyconych tłuszczy znacznie osłabia prawidłową pracę tego organu. Czyni go również bardziej podatnym na uszkodzenia powodowane alkoholem i innymi toksycznymi substancjami. Osoby, które chcą dbać o zdrowie swojej wątroby powinny zrezygnować z używania oleju kukurydzianego, sojowego, rzepakowego i krokoszowego. Zdrowym zamiennikiem popularnych i szkodliwych olejów jest olej kokosowy.

Miód

Miód zalecany jest przez lekarzy przy poważnych stanach zapalnych wątroby. Miód działa nie tylko leczniczo, ale i wzmacniająco na wątrobę. Jego regularne spożycie pozwala wytworzyć barierę, która chroni wątrobę przed działaniem szkodliwych czynników. Uwzględnij zatem ten produkt w codziennej diecie.

Oliwa z oliwek z cytryną

Mieszanina z oliwy i cytryny uznawana jest za tradycyjne remedium, które oczyszcza wątrobę i usprawnia jej pracę. Jednocześnie czyni ją bardziej odporną na działanie substancji toksycznych, np. alkoholu. Jeśli miewasz problemy z wątrobą, przynajmniej trzy razy w tygodniu pij mieszaninę z oliwy i cytryny. Już po pierwszym tygodniu kuracji odczujesz poprawę.

Na dolegliwości wątrobowe cierpi coraz więcej osób. Wiele z nich to ludzie młodzi, którzy nieodpowiednio się odżywiają i często spożywają alkohol. Zaniedbanie zdrowia wątroby może prowadzić do poważnych schorzeń, m. in. do rozwoju nowotworu. Warto zatem dbać o jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie, stosując odpowiednią dietę.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy