Jak działa dieta lniana?
Dieta lniana to jeden z najskuteczniejszych, a jednocześnie najzdrowszych sposobów na utratę zbędnych kilogramów oraz oczyszczenie organizmu. Nie tylko ułatwia odchudzanie, ale regeneruje też układ pokarmowy i trawienny, reguluje poziom cukru i cholesterolu, a także świetnie wpływa na nastrój, pamięć i koncentrację. Dieta lniana przynosi szybkie efekty – pobudza metabolizm i pozwala schudnąć nawet 2 kilogramy w ciągu tygodnia. Sprawdź, na czym polega ten sposób odżywiania się, dowiedz się, jakie są zasady diety lnianej i dlaczego warto ją stosować.
Dieta lniana to błyskawiczna dieta odchudzająca, która polega na przyjmowaniu dużej ilości nasion lnu każdego dnia. Przede wszystkim należy dodawać je do jogurtów naturalnych, sałatek, a także warzywnych i owocowych koktajli. Ten sposób odżywiania się bazuje na prostych zasadach – należy jeść niewielkie posiłki co 3-4 godziny. Podstawą codziennego menu powinny być produkty pełnoziarniste, chudy nabiał i mięso, tłuste ryby morskie, a przede wszystkim warzywa i w mniejszych ilościach owoce. Zakazane są słodycze i wszelka żywność wysokoprzetworzona. Bilans kaloryczny nie powinien przekraczać 1500-2000 kalorii w zależności od płci czy masy ciała. Dodawanie do posiłków nasion lnu pozwala przyspieszyć tempo odchudzania się i pozytywnie wpływa na organizm. Diety lnianej nie powinno się jednak stosować dłużej niż 3 tygodnie. Optymalna dawka siemienia lnianego to 10-15 g dziennie (nie należy spożywać więcej niż 50 g dziennie). W ciągu tygodnia można schudnąć nawet 2 kilogramy.
Dieta lniana pozwala osiągnąć spektakularne efekty, a jednocześnie nie jest drastyczna i nie eliminuje żadnych składników (dzięki czemu nie powoduje groźnych niedoborów). Do zbilansowanych posiłków wystarczy dodawać siemię lniane lub olej z nasion lnu. Dieta nie tylko pozwala szybko schudnąć, ale poprawia też urodę, przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm. Pozytywnie wpływa również na nastrój i samopoczucie, wspiera pracę mózgu. Sekretem są substancje zawarte w nasionach lnu – przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i przeciwutleniacze (kwas fenolowy i flawonoidy). Mają one silne właściwości przeciwzapalne (dzięki temu poprawiają kondycję skóry), wspierają pracę serca, obniżają poziom złego cholesterolu i spowalniają wchłanianie się cukrów do organizmu. Chronią więc przed miażdżycą czy cukrzycą. Nasiona lnu mają też zbawienny wpływ na układ pokarmowy i trawienny – regenerują śluzówkę żołądka, przyspieszają pracę jelit, usuwają złogi i chronią przed zaparciami. Udowodniono też, że spożywanie optymalnej dawki zdrowych tłuszczów znacznie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ogromną zaletą diety lnianej jest brak uczucia głodu mimo niewielkiej liczby kalorii dostarczanej do organizmu.
Siemię lniane warto pić w postaci naparu – najlepiej każdego dnia na czczo. Łyżkę zmielonych nasion wystarczy zalać polową szklanki gorącej wody. Zmielone nasiona lnu powinno się także dodawać do sałatek warzywnych, a także koktajli. Do obiadu czy kolacji warto z kolei dodawać niewielką ilość oleju lnianego tłoczonego na zimno. Na jego bazie można też przygotować pożywną i sycącą pastę – olej wystarczy zblendować z twarogiem.
Wady diety lnianej
Wadą diety lnianej jest brak możliwości stosowania jej przez dłuższy czas – z tego względu nie nadaje się ona np. dla osób, które chcą stracić kilkanaście czy kilkadziesiąt kilogramów. Z tego sposobu odżywiania się nie powinny również stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby zmagające się z zaparciami oraz przewlekłymi schorzeniami jelit.