Reklama

Reklama

Jak Japonki i Francuzki zachowują smukłą sylwetkę?

Francuzki znają sekret doskonałego stylu, od Japonek zaś warto nauczyć się sposobów pielęgnacji urody. Jednak zarówno mieszkanki kwiatu kwitnącej wiśni jak i mieszkanki Francji znają jeszcze jeden sekret - smukłej sylwetki: nie stosują diet...

W ostatnich latach wydawnictwa książkowe zasypywały czytelniczki propozycjami, które zdradzały sekret długowieczności Japonek i ich młodzieńczego wyglądu, oraz zdradzały tajniki stylu Francuzek. Wśród książkowych propozycji nie brakowało również tych, które wyjaśniały, w czym tkwi sekret smukłych sylwetek kobiet, żyjących w krajach słynących z zamiłowania do jedzenia.

Zarówno Japonki jak i Francuzki nie odmawiają sobie rozkoszy podniebienia, zresztą trudno byłoby im trzymać restrykcyjną dietę, żyjąc w krajach, które na całym świecie słyną z wyśmienitej kuchni i kultury jedzenia. W czym zatem tkwi ten francusko-japoński sekret? Jednym z nich jest właśnie to niespotykane zamiłowanie do jedzenia, które wynika nie tylko ze spożywania wyśmienitych dań, ale przede wszystkim z celebrowania każdego posiłku.

Reklama

- Francuzi przeznaczają na posiłek średnio dwie godziny dziennie. Kalorie dostarczane w czasie tych posiłków pokrywają ponad 90 proc. dziennego zapotrzebowania - pisze dr Jean-Michel Cohen, autor "Paryskiej diety".

Jak podkreśla jeden z najsłynniejszych specjalistów ds. odżywiania we Francji, w jego rodzimym kraju posiłki traktowane są jak prawdziwy i konieczny rytuał, nawet, jeśli trwają tylko 20 minut.

- Francuzki nie podjadają między posiłkami. Myślę, że na ich sylwetkę wpływa również sama celebracja posiłków. Kiedy przychodzi ich pora, zasiadamy do stołu, nigdy nie jemy w biegu, cieszymy się posiłkiem, jemy wolno, delektujemy się jedzeniem" - wyjaśnia Susan Herrmann Loomis, autorka książki "W mojej francuskiej kuchni".

Choć dieta japońska i francuska znacznie się od siebie różnią, łączy je jedno - świeżość i sezonowość produktów. Nie ma tu miejsca na mrożonki, półprodukty i przygotowywane w biegu dania. Bowiem celebracja jedzenia rozpoczyna się już w trakcie zakupów.

- Francuzi aktywnie interesują się gotowaniem i sztuką kulinarną. Kładą duży nacisk na przyjemność jedzenia, która uznają za fundamentalny aspekt odżywiania się, bardzo ważna jest dla nich, jakość produktów. W oczach Francuzów to radość życia oraz "naturalność" produktów są gwarantem zdrowia. Nie jedzą tylko po to żeby się odżywiać: jedzenie samo w sobie jest aktywnością i rozrywką, która zaczyna się od sporządzenia listy zakupów i trwa przez przygotowanie posiłków po cieszenie się nim w rodzinnym gronie - podkreśla Cohen.

Podobnie jest w Japonii, której smaki i kulinarną tradycję opisuje w swojej książce Naomi Moriyama.

- Japońskie supermarkety to świątynie świeżości. (...) W japońskiej kuchni rzadko stosuje się produkty puszkowane czy mrożone. Największy nacisk położony jest na jedzenie, które jest shun, a więc sezonowe - opisuje Moriyama.

Zatem jaki jest sekret smukłej sylwetki najszczuplejszych kobiet świata - bardzo prosty, nie stosują diet. Zarówno Japonki jak i Francuzki opanowały sztukę kulinarną, ale i sztukę umiaru, co pozwala im delektować się każdą potrawą. Ten zdrowy stosunek do jedzenia, ale i częsta aktywność, jak spacery, wchodzenie po schodach, jazda na rowerze powodują, że ich styl życia jest tak chętnie naśladowany. (PAP Life)

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy