Reklama

Jak łączyć produkty, by wpływały korzystnie na nasze zdrowie?

Wszystkie z wymienionych przez nas poniżej produktów są zdrowe same w sobie, jednak spożywanie ich w odpowiednim zestawieniu pomaga w bardziej efektywnym wchłanianiu wszystkich zawartych w nich składników odżywczych. Po przestudiowaniu prac najlepszych dietetyków, stworzyliśmy listę produktów spożywczych, które są wprost stworzone po to, by je ze sobą łączyć!

Warzywa i jogurt

Warto wybierać jogurt bez dodatku barwników, konserwantów czy cukru. Taki produkt jest bogaty w wapń, składnik odpowiadający za prawidłowe działanie żołądka i normalizowanie mikroflory jelitowej. Zalecamy łączenie go z warzywami (na przykład marchwią lub selerem). Błonnik pokarmowy zawarty w warzywach wspomaga wchłanianie wapnia.

Awokado i szpinak

To połączenie zalecane przez wszystkich dietetyków. Szpinak zawiera witaminę A i luteinę, jednak składniki te mogą mieć znaczny wpływ na zdrowie naszego organizmu tylko w połączeniu z tłuszczami roślinnymi, jakie można znaleźć w awokado. Spożywanie szpinaku w połączeniu z awokado gwarantuje doskonałe rezultaty w postaci przyspieszonej pracy układu trawiennego.

Reklama

Zielona herbata i cytryna

Picie zielonej herbaty z cytryną to doskonały sposób na zaspokojenie pragnienia i uzupełnienie energii. Zielona herbata to bogate źródło katechin, składników odpowiedzialnych za długość naszego życia i pracę układu odpornościowego. Dodatek cytryny, zawierającej dużą ilość witaminy C, zwiększy efekt działania herbaty kilkukrotnie.

Pomidory i oliwa z oliwek

Każdy Włoch potwierdzi, że jest to niezwykle smakowite połączenie. Warto zauważyć, że mieszkańcy Włoch rzadko cierpią na choroby sercowo – naczyniowe. Istnieje teoria mówiąca, iż dzieje się tak dzięki temu, iż spożywają oni duże ilości pomidorów, które zawierają likopen, wykazujący korzystne działanie na serce i naczynia krwionośne. Ponadto, chroni on nasz organizm przed miażdżycą i tworzeniem się złośliwych guzów. Dodatek tłuszczu do produktów zawierających likopen ułatwia jego wchłanianie.

Mięso i rozmaryn

Mięso to ważne źródło białka, jednak trzeba pamiętać o tym, by spożywać je w połączeniu z odpowiednimi produktami. Specjaliści do spraw żywienia są zgodni co do tego, że najlepiej przyrządzać je w postaci potrawki lub duszone. Pieczenie i smażenie może prowadzić do wytwarzania się substancji rakotwórczych. Można temu jednak zapobiec, marynując mięso w rozmarynie. To zioło zdrowe samo w sobie, a ponadto zawarte w nim przeciwutleniacze przeciwdziałają tworzeniu się szkodliwych substancji podczas pieczenia mięsa w piekarniku.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy