Jak łączyć produkty, by wpływały korzystnie na nasze zdrowie?
Wszystkie z wymienionych przez nas poniżej produktów są zdrowe same w sobie, jednak spożywanie ich w odpowiednim zestawieniu pomaga w bardziej efektywnym wchłanianiu wszystkich zawartych w nich składników odżywczych. Po przestudiowaniu prac najlepszych dietetyków, stworzyliśmy listę produktów spożywczych, które są wprost stworzone po to, by je ze sobą łączyć!
Warto wybierać jogurt bez dodatku barwników, konserwantów czy cukru. Taki produkt jest bogaty w wapń, składnik odpowiadający za prawidłowe działanie żołądka i normalizowanie mikroflory jelitowej. Zalecamy łączenie go z warzywami (na przykład marchwią lub selerem). Błonnik pokarmowy zawarty w warzywach wspomaga wchłanianie wapnia.
Awokado i szpinak
To połączenie zalecane przez wszystkich dietetyków. Szpinak zawiera witaminę A i luteinę, jednak składniki te mogą mieć znaczny wpływ na zdrowie naszego organizmu tylko w połączeniu z tłuszczami roślinnymi, jakie można znaleźć w awokado. Spożywanie szpinaku w połączeniu z awokado gwarantuje doskonałe rezultaty w postaci przyspieszonej pracy układu trawiennego.
Picie zielonej herbaty z cytryną to doskonały sposób na zaspokojenie pragnienia i uzupełnienie energii. Zielona herbata to bogate źródło katechin, składników odpowiedzialnych za długość naszego życia i pracę układu odpornościowego. Dodatek cytryny, zawierającej dużą ilość witaminy C, zwiększy efekt działania herbaty kilkukrotnie.
Pomidory i oliwa z oliwek
Każdy Włoch potwierdzi, że jest to niezwykle smakowite połączenie. Warto zauważyć, że mieszkańcy Włoch rzadko cierpią na choroby sercowo – naczyniowe. Istnieje teoria mówiąca, iż dzieje się tak dzięki temu, iż spożywają oni duże ilości pomidorów, które zawierają likopen, wykazujący korzystne działanie na serce i naczynia krwionośne. Ponadto, chroni on nasz organizm przed miażdżycą i tworzeniem się złośliwych guzów. Dodatek tłuszczu do produktów zawierających likopen ułatwia jego wchłanianie.
Mięso to ważne źródło białka, jednak trzeba pamiętać o tym, by spożywać je w połączeniu z odpowiednimi produktami. Specjaliści do spraw żywienia są zgodni co do tego, że najlepiej przyrządzać je w postaci potrawki lub duszone. Pieczenie i smażenie może prowadzić do wytwarzania się substancji rakotwórczych. Można temu jednak zapobiec, marynując mięso w rozmarynie. To zioło zdrowe samo w sobie, a ponadto zawarte w nim przeciwutleniacze przeciwdziałają tworzeniu się szkodliwych substancji podczas pieczenia mięsa w piekarniku.