Jak łączyć produkty, by wpływały korzystnie na nasze zdrowie?
Wszystkie z wymienionych przez nas poniżej produktów są zdrowe same w sobie, jednak spożywanie ich w odpowiednim zestawieniu pomaga w bardziej efektywnym wchłanianiu wszystkich zawartych w nich składników odżywczych. Po przestudiowaniu prac najlepszych dietetyków, stworzyliśmy listę produktów spożywczych, które są wprost stworzone po to, by je ze sobą łączyć!
Połączenie to nie jest tradycyjne, ale warto je wypróbować! Katechiny, enzymy zawarte w jabłkach, wraz z przeciwutleniaczem kwercetyną zawartą w czekoladzie wzmacniają układ odpornościowy, stymulują pracę mózgu, wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych, tym samym zmniejszając ryzyko zachorowania na raka.
Płatki owsiane i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
Zarówno płatki owsiane, jak i sok z pomarańczy, są doskonałym źródłem fenoli. Oznacza to, że wpływają one korzystnie na działanie układu trawiennego i biorą udział w oczyszczaniu organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii i toksyn.
Wieprzowina to zbyt tłuste mięso, by jeść je codziennie. Zawiera jednak selen, który hamuje rozrost komórek nowotworowych. Warto podawać ją z brukselką, gdyż jest ona źródłem sulforafanów, substancji organicznych zwiększających efektywność wchłanianego selenu aż trzynastokrotnie.
Pietruszka i cytryna
Pietruszka i cytrusy to doskonałe połączenie. Witamina C zawarta w owocach cytrusowych wspomaga wchłanianie żelaza z pietruszki, dzięki czemu wzmacnia się nasz układ odpornościowy i poprawie ulega działanie metabolizmu.
Niedobór żelaza w organizmie może powodować złe samopoczucie, ciągłe zmęczenie, osłabienie metabolizmu i problemy z sercem i naczyniami krwionośnymi. Dobrym źródłem żelaza jest wątroba, a wchłanianie tego pierwiastka można znacznie poprawić, spożywając łącznie produkty zawierające dużą dawkę witaminy C, jak na przykład pomidory.