Reklama

Jak naprawić swój układ odpornościowy?

Cynk jest często traktowany jako składnik drugiej kategorii jeśli chodzi o priorytet, a w rzeczywistości jest on ogromnie ważnym dla utrzymania dobrego zdrowia w sensie ogólnym. Organizm potrzebuje tego składnika każdego dnia, do wykonania podstawowych funkcji życiowych oraz ma zdecydowany wpływ na system immunologiczny, przyczynia się do produkcji hormonów, ułatwia trawienie czy regenerację komórek.

Czym jest cynk?

Cynk jest trzydziestym elementem układu okresowego pierwiastków Mendelejewa. Jest metalem przejściowym odpowiedzialnym za wiele funkcji w organizmie, jak również jest odpowiedzialny za pobudzanie aktywności enzymów. Cynk występuje naturalnie w różnych produktach żywnościowych, ale można go przyjmować również w postaci suplementu diety. Wegetarianie mogą mieć nieco utrudniony dostęp do odpowiedniego cynku, ponieważ wegetariańskie żywności takie jak soja i produkty pełnoziarniste są naturalnymi inhibitorami pochłaniającymi cynk, w przeciwieństwie do mięsa.

Korzyści zdrowotne

Istnieje długa lista korzyści mająca odniesienie do procesów, dla których jest niezbędny. Najważniejsze z nich to: leczenie przeziębienia, poprawa odporności, leczenie biegunki, regulacja neuronów w mózgu, wspomaga gojenie ran, stymuluje prawidłowy wzrost, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD) oraz ma bardzo duży wpływ na płodność u mężczyzn.

Reklama

Zalecane dzienne spożycie

Zalecane dzienne spożycie cynku to 8 mg w przypadku kobiet i 11mg w przypadku mężczyzn. Jest szczególnie ważnym składnikiem dla dzieci, ponieważ już niewielki niedobór tego minerału może hamować ich naturalny wzrost i zwiększa ryzyko wystąpienia infekcji. Dla dzieci w wieku od 1 do 8 lat zaleca się dawkę dzienną 3-5 mg. Chłopcy w wieku 9-13 powinni przyjmować około 8mg dziennie, a powyżej 14 roku życia 11mg. Dziewczynki, które ukończyły 8 lat powinny przyjmować około 8 mg dziennie, powyżej 14 roku życia 9 mg dziennie. Kobiety w ciąży powinny zwiększyć dzienne spożycie do 11-13 mg.

Co w przypadku zbyt dużej ilości cynku? Niestety może to powodować skutki uboczne takie jak ból głowy, ból brzucha, nudności, wymioty oraz utrata apetytu. Chociaż suplementy diety można kupić w praktycznie każdej aptece, mimo wszystko polecam spożywać go po prostu jedząc zdrowo. Badania naukowe wykazały, że przyjmowanie suplementów, izoluje pewnie składniki odżywcze co nie zapewnia równoważnych korzyści jak w przypadku naturalnego pożywienia. Witaminy i składniki mineralne zawarte w zdrowym jedzeniu przyczynią się do utrzymania ciała w jeszcze lepszym zdrowiu.

Najlepszym źródłem cynku to mięso, fasola, owoce morza, orzechy, nabiał , całe ziarna zbóż, surowe ostrygi, chuda wołowina, homar, schab, groch i dziki ryż. Cynk jest również obecnie powszechnie dodawany do płatków śniadaniowych.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy