Jak naturalnie przyspieszyć metabolizm?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Wpływ na nasz metabolizm ma co najmniej kilka czynników, między innymi wiek, płeć, budowa i masa ciała, wzrost oraz odpowiednia dieta. Im sprawniej działa, tym dla nas lepiej. Właśnie dzięki niemu zyskujemy energię, która bezpośrednio przekłada się na naszą aktywność. Jeśli pojawi się u ciebie chroniczne zmęczenie, wysoki poziom cholesterolu, osłabienie mięśni, suchość skóry, wzrost masy ciała, obrzęk, zintensyfikowany ból podczas miesiączki, czy spowolniony rytm serca, to znak, że z twoim metabolizmem może być coś nie tak. Jak poradzić sobie z problemem? Powinieneś działać i postawić na odpowiednią dietę. Oto kilka naturalnych produktów, które pomogą przyspieszyć ci proces przemiany materii:

©123RF/PICSEL
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Przepis na zielony napój odchudzający
      Przepis na zielony napój odchudzającyInteria Kulinaria

      Cytryna

      ©123RF/PICSEL

      Cytryna pomaga w odtruwaniu wątroby i oczyszczaniu układu trawiennego. Dzięki zawartości enzymów oraz witaminy C, jest w stanie usuwać toksyny z organizmu, które są bardzo często odpowiedzialne za spowolnienie metabolizmu. Aby zapewnić sobie zdrową porcję witaminy C wystarczy, że wyciśniesz sok z cytryny do ½ szklanki ciepłej wody i będziesz pić codziennie rano na czczo.

      Migdały

      Regularne spożywanie migdałów to nie tylko gwarancja dostarczenia energii do organizmu, ale także samo zdrowie! Choć są dość kaloryczne, to skutecznie sprawdzą się w codziennej diecie, ponieważ wbrew pozorom nie powodują przyrostu masy ciała. Jakim sposobem? Efekt ten został przypisany wysokiej zawartości błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego. Aby wspomóc metabolizm wystarczy zjeść garść migdałów dziennie.

      Pieprz cayenne

      Zawarta w pieprzu cayenne kapsaicyna - jak wskazują badania przeprowadzone przez naukowców - jest w stanie zwiększyć temperaturę naszego ciała oraz w całkowicie naturalny sposób przyspieszyć metabolizm. Oprócz tego wzmacnia aktywność białek w komórkach tłuszczowych, dzięki czemu możemy stracić kilka zbędnych kilogramów.

      Imbir

      Innym naturalnym dodatkiem, który powinien znaleźć się na stałe w naszej kuchni, jest oczywiście imbir. Dzięki jego właściwościom, możemy w bardzo krótkim czasie przyspieszyć metabolizm naszego organizmu, a także zwiększyć przepływ krwi, poprawiając tym samym krążenie. Dodatkowo imbir pomaga zwiększyć uczucie sytości, dzięki czemu zjesz mniej i znacznie szybciej spalisz kalorie.

      Grejpfruty

      ©123RF/PICSEL

      Grejpfruty są bogate w witaminę C, która reguluje metabolizm w naszym organizmie i tym samym redukuje nadmiar tkanki tłuszczowej. Zawierają również flawonoidy, które mają doskonałe właściwości przeciwutleniające niezbędne do prawidłowej pracy całego układu trawiennego oraz pomagają obniżyć poziom insuliny we krwi.

      Jabłka

      Choć jedno jabłko każdego dnia powinno stanowić naszą rutynę, to wciąż niewiele osób daje mu szansę. Ten mały, niskokaloryczny owoc jest bogaty w błonnik pokarmowy, który stanowi idealne rozwiązanie dla osób szukających naturalnego sposobu na przyspieszenie metabolizmu. Oprócz tego wysoka zawartość błonnika pomaga w trawieniu – wspomaga ruchy jelit. Jabłka słyną również z tego, że są pomocne w usuwaniu złogów nagromadzonych w organizmie, co zapewnia dodatkowy impuls do aktywności metabolicznej. Dodatkowo dostarczają nam witamin - z grupy B oraz K - oraz minerałów, takich jak potas, magnez i mangan.

      Zielona herbata

      Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy oraz polifenoli zielona herbata jest jednym z najlepszych sposobów, który pomoże przyspieszyć metabolizm. Badania przeprowadzone przez naukowców dowiodły, że ma właściwości, które dodatkowo wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Lekarze zalecają, aby pić 2-3 filiżanki zielonej herbaty dziennie.

      Czarna kawa

      ©123RF/PICSEL

      Działanie pobudzające czarnej kawy jest znane od wieków, jednak czy wszyscy wiedzą o tym, że usprawnia naszą przemianę materii? Kofeina, czyli psychoaktywny stymulator centralnego układu nerwowego, zwiększa ilość uwalnianych neuroprzekaźników, dzięki czemu nasz metabolizm przyspiesza. Według badań przeprowadzonych przez naukowców, wypicie filiżanki kawy zaraz po posiłku ma bezpośredni wpływ na procesy trawienne i metabolizm. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość kofeiny może być szkodliwa, dlatego zaleca się picie tylko 2 do 3 filiżanek kawy dziennie.

      Cynamon

      Niskokaloryczny cynamon jest bogaty w antyoksydanty, które pomagają przyspieszyć tempo metabolizmu. Ten naturalny stabilizator poziomu cukru we krwi zawiera substancje, które usprawniają i wzmacniają proces równoważenia ilości insuliny. Zdaniem lekarzy cynamon oferuje również wiele innych korzystnych właściwości, takich jak na przykład obniżenie poziomu złego cholesterolu.

      Brokuły

      Brokuły należą do grona cudownych warzyw, które pomagają przyspieszyć proces metabolizmu. Stanowią bogate źródło witaminy C oraz wapnia, jak i kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, kwasów omega-3, magnezu, witaminy C, K, B6 oraz B12.

      Przejdź na