Jak naturalnie wzmocnić odporność?
Jesień rozgościła się w kalendarzu. Coraz więcej osób skarży się na gorsze samopoczucie, spadek sił witalnych i szwankującą odporność. Nie brak kichających, kaszlących i pociągających nosem. Przeziębienie to sygnał, że trzeba odpocząć. To bardzo ważne dla wzmocnienia systemu immunologicznego. Nie mniej istotny jest mądry, zbilansowany jadłospis. Co włączyć do menu, by wesprzeć odporność?
Dzisiejsze samopoczucie jest sumą wczorajszych wyborów. Na odporność pracujemy przy każdym posiłku. Ważne są małe kroki i konsekwentne działania.
Dobrze obrazuje to przykład czosnku. Regularne zjadanie ząbka do kolacji przyniesie wiele korzyści, jednak czosnek w dużych ilościach może zaszkodzić. Zwłaszcza przy delikatnych śluzówkach przewodu pokarmowego. Kluczem do poprawy odporności jest regularne i umiejętne korzystanie z leczniczych właściwości najcenniejszych produktów. O jakich mowa?
Odżywcze i lecznicze działanie imbiru odkryli i docenili mieszkańcy Azji. Dziś coraz chętniej sięgają po niego Europejczycy. Kłącze ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Działa też przeciwbólowo, a to wszystko za sprawą licznych wartości odżywczych. Znajdziemy w nim olejki eteryczne, szereg witamin (w tym te o właściwościach przeciwutleniających, czyli A, C i E) oraz składników mineralnych. Przy przeziębieniu warto sięgnąć po świeży imbir. Drobno pokrojone kawałki można dodać do herbaty, ale jeśli zależy nam na porządnym rozgrzaniu, lepiej przygotować napar. Z czym połączyć imbir?
- 5 cm kłącza imbiru
- 3 cm świeżej kurkumy
- 2-3 świeże źdźbła trawy cytrynowej (opcjonalnie 2 łyżki suszonej)
- 5 ziaren kardamonu
Imbir i kurkumę umyć, zdjąć skórkę, pokroić w niedbałe kawałki. Dodać trawę cytrynową i rozbite ziarna kardamonu. Zalać litem wody z kranu i gotować na wolnym ogniu, najlepiej około 30 minut. Rozgrzewa, niweluje ból głowy i inne dolegliwości wynikające z przeziębienia.
- 4-5 cm kłącza imbiru
- łyżka suszonego tymianku
- łyżka sproszkowanej kurkumy
Umyć, obrać i pokroić imbir, dodać tymianek i kurkumę, zalać litrem wody z kranu i gotować około 30 minut. Po przestudzeniu dodać sok z całej cytryny i łyżkę miodu. Pić przed snem.
Przed wiekami pokochali ją Hindusi, dziś kurkuma coraz częściej gości w polskiej kuchni. Warto z niej korzystać, nie tylko dla smaku. Kurkuma, a dokładniej jej główny składnik - kurkumina - jest przeciwutleniaczem o silnych właściwościach przeciwzapalnych. Może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, szczególnie gdy pojawia się infekcja. Oprócz zaproponowanych naparów, kurkumę warto dodawać do dań na bazie ryżu czy makaronowych. Dla zwiększenia wchłaniania kurkuminy dobrze łączyć kurkumę z czarnym pieprzem. Zyskamy i smakowo, i zdrowotnie.
Polska kuchnia polubiła tę przyprawę, ale wciąż niewiele wiemy o jej działaniu leczniczym. Tymianek ma silne właściwości rozgrzewające. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie. Pomaga uporać się z uporczywym kaszlem. Oprócz zaproponowanego naparu z imbirem, warto zaparzyć tymianek solo.
Jak to zrobić? Wystarczy zalać łyżkę suszonego ziela szklanką wrzątku i parzyć kwadrans pod przykryciem. Po odcedzeniu i przestudzeniu napar jest gotowy do wypicia. Najlepiej sprawdzi się wieczorem. Silnie rozgrzewa.
Choć dla wielu brzmi dość tajemniczo, zarówno suszona, jak i świeża trawa cytrynowa jest powszechnie dostępna w wielu polskich sklepach. Warto się nią zainteresować. Ma szereg korzyści dla zdrowia, co od wieków docenia medycyna ludowa Azji i Ameryki Południowej. Właściwości przeciwkaszlowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne przypisywane są zawartemu w trawie cytrynowej olejkowi lemongrasowemu. Napar z trawy cytrynowej pomoże uporać się z kaszlem, bólem głowy i innymi przykrymi dolegliwościami wynikającymi z infekcji.
W polskiej kuchni większym powodzeniem cieszy się cynamon. Kardamon dopiero zdobywa uznanie. Warto się do niego przekonać. Jest doskonałym dodatkiem do kaw i deserów, ale oprócz oryginalnego, korzennego smaku, kardamon ma wiele właściwości leczniczych. Dobrze mieć go pod ręką w sezonie infekcyjnym. Pomoże złagodzić kaszel i udrożnić zatkany nos. Jest polecany nie tylko przy przeziębieniu, ale też poważnych schorzeniach dróg oddechowych, takich jak zapalenie oskrzeli czy astma. Oprócz opisanej propozycji naparu z imbirem, kardamon warto dodawać zimą do rozgrzewających herbat. Nie trzeba czekać, aż przyplącze się infekcja. Warto stosować go profilaktycznie.
O zaletach czosnku i cebuli chyba nie trzeba już nikogo przekonywać. Oba produkty zyskały miano antybiotyków z natury. Mają szereg korzyści dla zdrowia układu oddechowego. Warto po nie sięgać, byle z głową. Zjadany w małych porcjach, ale regularnie, czosnek jest jednym z najlepszych sposobów na zdrową jesień i zimę. Podobnie jest z cebulą.
Od lat korzystamy z cytryny i miodu. Są dobrym wsparciem dla odporności, o ile pamiętamy, by ich nie gotować. Zarówno sok z cytryny, jak i miód, dodajmy do lekko przestudzonej herbaty czy naparu. Zyskamy więcej.
Ewa Koza, mamsmak.com
Zobacz również:
Co nosimy, gdy pogoda w kratkę? Oto najmodniejszy wzór jesieni
Równowaga w życiu, czyli co się składa na dobrostan