Jak nie dać się przeziębieniu?
Jak uchronić przedszkolaka przed jesiennym przeziębieniem? Proponujemy sięgnąć po naturalne składniki. Często mamy je pod ręką, w naszej kuchni.
Czosnek
O jego leczniczych właściwościach wiedziały nasze prababcie. Ma działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne. Ząbek czosnku należy drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. Następnie dodać do ciepłego mleka i posłodzić łyżeczką miodu. Ważne, żeby mleko nie było gorące, bo wtedy i miód, i czosnek stracą swoje właściwości.
Maliny
Jest w nich całe bogactwo witamin i kwasów organicznych. Zarówno liście, jak i owoce działają przeciwgorączkowo. Gdy nie masz zrobionych domowych przetworów, sięgnij po gotową herbatkę ziołową.
Majeranek
Maluszek ma katar i pokasłuje? Zrób mu napój z majeranku. Nasyp 3 łyżeczki przyprawy i zalej wrzątkiem. Parz ok 10. minut, następnie przecedź miksturę przez małe siteczko. Gdy przestygnie nie zaszkodzi dodanie do niej łyżeczki miodu.