Reklama

Jak nie dać się przeziębieniu?

Jak uchronić przedszkolaka przed jesiennym przeziębieniem? Proponujemy sięgnąć po naturalne składniki. Często mamy je pod ręką, w naszej kuchni.

Czosnek

O jego leczniczych właściwościach wiedziały nasze prababcie. Ma działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne. Ząbek czosnku należy drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. Następnie dodać do ciepłego mleka i posłodzić łyżeczką miodu. Ważne, żeby mleko nie było gorące, bo wtedy i miód, i czosnek stracą swoje właściwości.

Maliny

Jest w nich całe bogactwo witamin i kwasów organicznych. Zarówno liście, jak i owoce działają przeciwgorączkowo. Gdy nie masz zrobionych domowych przetworów, sięgnij po gotową herbatkę ziołową.

Reklama

Majeranek

Maluszek ma katar i pokasłuje? Zrób mu napój z majeranku. Nasyp 3 łyżeczki przyprawy i zalej wrzątkiem. Parz ok 10. minut, następnie przecedź miksturę przez małe siteczko. Gdy przestygnie nie zaszkodzi dodanie do niej łyżeczki miodu.


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy