Jak obniżyć poziom cukru we krwi bez leków?
Poziom cukru we krwi ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Od jego odpowiedniego stężenia zależy właściwa praca wątroby, nerek, trzustki i układu krążenia. Zbyt wysoki poziom cukru sprawia, że źle się czujemy, przybieramy na wadze, a na skórze pojawiają się niedoskonałości. Ograniczenie spożywania cukrów niesie za sobą same korzyści – zapobiega powstawaniu nowotworów, chorób serca czy otyłości. Usprawnia też pracę mózgu, poprawia odporność i paradoksalnie – zapewnia organizmowi większą ilość energii. W jaki sposób możemy naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi, nie stosując leków?
Główną przyczyną podwyższonego poziomu cukru we krwi jest niewłaściwa dieta i brak ruchu. Jeśli regularnie spożywamy zbyt dużo węglowodanów, nie dbając jednocześnie o aktywność fizyczną, nasza trzustka musi produkować coraz więcej insuliny. Z czasem może zacząć szwankować i przestać skutecznie obniżać poziom cukru we krwi, przez co komórki ciała nie otrzymają niezbędnej do funkcjonowania glukozy. Dochodzi wtedy do hiperglikemii, która nieleczona może prowadzić do trwałego uszkodzenia trzustki i cukrzycy. Dlatego tak ważne jest regularne badanie poziomu cukru we krwi. Już niewielkie przekroczenie normy (u zdrowego człowieka prawidłowe stężenie to 60-100mg% na czczo) powinno nas zmotywować do zmiany diety i stylu życia.
Błonnik odpowiada za prawidłową pracę jelit i wydłuża trawienie cukrów, dzięki czemu zapobiega szybkiemu wyrzutowi glukozy do krwi. Dlatego produkty bogate w błonnik charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym – wskaźnikiem informującym o tym, jak dany produkt wpływa na stężenie cukru we krwi w ciągu dwóch godzin od jego spożycia. Niski indeks glikemiczny (poniżej 55) świadczy o tym, że po posiłku poziom glukozy we krwi podnosi się bardzo wolno, a uczucie sytości trwa dłużej.
Chcąc skutecznie obniżyć poziom cukru we krwi, zrezygnuj z białego pieczywa na rzecz razowego i pełnoziarnistego. Do diety włącz płatki owsiane, otręby, brązowy ryż, makaron razowy, kaszę pęczak i gryczaną. Zdrową przekąską bogatą w błonnik będą orzechy – włoskie i laskowe, a także migdały i pistacje.
Warzywa także są cennym źródłem błonnika. Najzdrowsze są surowe, spożywanie rozgotowanych sprawia, że stężenie glukozy we krwi rośnie szybciej. Niektóre warzywa można jeść bez ograniczeń – zaliczają się do nich m.in.: cukinia, świeży i kiszony ogórek, rzodkiewka, zielona papryka, pomidory, kalafior, cebula, seler, brokuł. Unikaj warzyw strączkowych oraz gotowanych ziemniaków – mają wysoki indeks glikemiczny. Pamiętaj, żeby jeść przynajmniej pół kilograma warzyw dziennie.
Owoce ze względu na dużą zawartość fruktozy powinno się spożywać z umiarem i najlepiej te najmniej słodkie – cytryny, awokado, poziomki i truskawki. W małych ilościach możesz też jeść maliny, jabłka, gruszki, śliwki i pomarańcze. Unikaj bananów, winogron oraz suszonych i kandyzowanych owoców. Prawdziwym hitem dla osób o podwyższonym poziomie cukru we krwi jest grejpfrut, ponieważ zawiera naturalne substancje spowalniające wchłanianie cukru. Dzięki temu owoc zapewnia uczucie sytości i reguluje poziom glukozy.
Zioła i przyprawy, które obniżają poziom cukru
Podobne działanie do błonnika ma morwa biała – substancje zawarte w liściach tego drzewa sprawiają, że dostarczane do organizmu cukry wolniej się rozkładają i nie dochodzi do szybkiego wyrzutu glukozy do krwi. Dlatego warto pić napar z liści morwy, najlepiej po posiłku. Cukier we krwi obniżają też cynamon i goździki.
Jedz małe regularne posiłki (co 3-4 godziny), zawierające białko, węglowodany i warzywa. Staraj się równomiernie rozkładać spożywanie węglowodanów w trakcie dnia. Pij duże ilości wody, która rozrzedza krew i pobudza nerki do usuwania cukru z organizmu. Unikaj smażonych, tłustych posiłków, ponieważ sprzyjają nadwadze. Nie jedz słodyczy i nie dodawaj cukru do kawy czy herbaty. Potrawy gotuj lub przyrządzaj na parze. Produkty skrobiowe gotuj jak najkrócej, by nie podwyższać ich indeksu glikemicznego – ryż i kasza powinny być sypkie, a makaron ugotowany na półtwardo.
Prowadź aktywny tryb życia
Wysiłek fizyczny w naturalny sposób obniża poziom cukru we krwi. Każdego dnia przynajmniej przez pół godziny staraj się energicznie spacerować, jeździć na rowerze albo biegać. Dzięki temu organizm wykorzysta cukier i jednocześnie zacznie pozbywać się zbędnych kilogramów.