Odpowiednio zbilansowane śniadanie sprzyja kontroli masy ciała. Jeśli zatem zastanawiamy się, co powinno znaleźć się w porannym menu, naukowcy sugerują, aby sięgnąć po produkty wysokobiałkowe. To pozwala ograniczyć uczucie głodu w dalszej części dnia.
Dzięki sycącemu śniadaniu możemy uniknąć podjadania123RF/PICSEL
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i obfitego śniadania może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Wśród zalet wymienia się m.in. przyspieszenie metabolizmu, zmniejszenie łaknienia, wzrost energii.
Istotne jest jednak właściwe skomponowanie posiłku. Pierwsze skrzypce powinny grać produkty wysokobiałkowe. Naukowcy z University of Missouri odkryli, że rozpoczęcie dnia od wysokobiałkowego śniadania zmniejsza apetyt na słodkie i pikantne potrawy.
- Badania wykazały, że ludzie odczuwają gwałtowny spadek apetytu na słodkie jedzenie, kiedy jedzą śniadanie- powiedziała adiunkt Heather Leidy.
- Jednak śniadania o wysokiej zawartości białka zmniejszają również apetyt na pikantne lub wysokotłuszczowe produkty. Z drugiej strony, jeśli śniadanie zostanie pominięte, apetyt ten będzie wzrastał przez cały dzień - dodała.
Polskie gwiazdy, które przeszły metamorfozę
Choć w ostatnich latach polski show-biznes nieco się zmienia (np. gdy idzie o podejście do makijażu), szczupła sylwetka i atrakcyjna twarz dalej są w cenie. Doskonale wiedzą o tym aktorki, piosenkarki, dziennikarki i celebrytki, które starają wyglądać się coraz piękniej i jeszcze młodziej. Które z nich na przestrzeni lat przeszły największe metamorfozy? Odpowiedź znajdziecie w naszej galerii!
Choć w międzyczasie pani Edyta urodziła trójkę dzieci, dziś wygląda dużo piękniej i młodziej niż dekadę temu. Ostatnio coraz chętniej pokazuje się bez mocnego makijażu i w swobodnych stylizacjach. Kamil PiklikieiwczEast News
Edyta Pazura jest żoną aktora Cezarego Pazury od ponad 10 lat i przez ten czas bardzo wypiękniała. Na pierwszych wspólnych zdjęciach z ukochanym ma krótkie, źle obcięte włosy oraz, inne niż dziś zęby czy brwi. Piotr FotekReporter
Dziś 36-letnia Rabczewska zrzuciła kilka kilogramów, prawie w ogóle się nie maluje, wróciła do naturalnego koloru włosów, zrezygnowała ze sztucznych rzęs oraz implantów piersi. Adam JankowskiReporter
Doda zaczynała karierę, gdy nie miała jeszcze 20 lat. Dla wielu ideałem piękna była wówczas kobieta z przesadną opalenizną, tlenionymi włosami, dużym biustem i bardzo mocnym makijażem. Tak właśnie wyglądała wokalistka, a fanek, chętnych by ją naśladować, nie brakowało.
Pani Violetta schudła ok. 20 kilogramów dzięki regularnym ćwiczeniom i zmianie nawyków żywieniowych. W doborze diety i aktywności pomógł jej dietetyk, a efekty są faktycznie spektakularne. Aktorka przyznała też, że, by uniknąć biesiadowania, ze znajomymi spotyka się przede wszystkim w kawiarniach.
Przykład Violetty Arlak pokazuje, że na metamorfozę nigdy nie jest za późno. Znana przede wszystkim z serialu „Ranczo”, 52-letnia aktorka wygląda dziś zdecydowanie lepiej niż przed laty! TricolorsEast News
Jednak uroda aktorki rozkwitła w pełni kilka lat później. 32-latka zainteresowała się zdrowym stylem życia i sporo schudła. Na swoim instagramowym profilu zamieszcza zdjęcia, do których pozuje często bez makijażu, w sportowych stylizacjach i zawsze wygląda świetnie!
Julia Kamińska zaczęła karierę od roli Uli Cieplak w serialu „BrzydUla”. W większości odcinków występowała w charakteryzacji, by w finale zaprezentować się jako atrakcyjna dziewczyna. TricolorsEast News
Z czasem jej wizerunek zaczął się zmieniać, a kiedy poznała obecnego męża – Radosława Majdana – zaczęła śmiało odsłaniać nogi i dekolt. Od kilku lat jest wierna kolorowi blond na głowie i bardzo dba o stroje oraz urodę. Obecnie jest w zaawansowanej ciąży, ale nadal nie odpuszcza, by prezentować się, nomen omen, perfekcyjnie.
Małgorzata Rozenek-Majdan przygodę z telewizją rozpoczęła w 2012 roku za sprawą programu „Perfekcyjna pani domu” (choć już wcześniej zdarzało jej się pojawiać przed kamerą). Wówczas ubierała się skromnie i miała ciemne włosy oraz… zupełnie inne zęby. Marcin Michalski/Studio69Agencja FORUM
Potem przyszedł czas na długie włosy z grzywką i elegancką czerń. W ostatnich latach natomiast, bardzo już szczupła, Chylińska stawia na młodzieżowy styl i krótką, zadziorną fryzurę. Na pewno nie wygląda jak mama trójki dzieci!Radosław NawrockiAgencja FORUM
Trudno mówić o jednej metamorfozie Agnieszki Chylińskiej. 43-letnia dziś piosenkarka na początku kariery nosiła bardzo luźne ubrania, w ogóle się nie malowała, a krótkie włosy farbowała np. na niebiesko.Tomek PisinskiAgencja FORUM
Ostatecznie, dzięki diecie warzywnej, zrzuciła ponad 30 kilogramów. Zdrowymi i niskokalorycznymi przepisami podzieliła się w książkach „Moja spektakularna metamorfoza”, „Mój spektakularny detoks” i „Moje spektakularne soki i koktajle”. Zaczęła też bywać częściej na branżowych imprezach oraz pokazach mody.
Taneczny program był także impulsem do zmian dla Karoliny Szostak, słynącej wcześniej z bujnych, kobiecych kształtów. Dziennikarka wzięła w nim udział w 2014 roku i zaczęła chudnąć. Rafał MaciągaAgencja FORUM
Aktorka znacząco schudła, ale zmieniła także fryzurę na bardziej klasyczną i postawiła na stonowane kreacje. Wówczas została prowadzącą programów „Zdrowie na widelcu” i „Grzeszki na widelcu”. Od tej pory trzyma formę, choć w międzyczasie urodziła trójkę dzieci.
Anna Guzik na początku kariery (za czasów początków serialu „Na Wspólnej” czy „Heli w opałach”) była raczej korpulentna i nie przywiązywała wagi do wyglądu. Wszystko zmieniło się w 2006 roku, po zwycięstwie w programie „Taniec z gwiazdami”. Marek NelkenAgencja FORUM
W rozkwicie pomógł jej też program „Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami”, w którym sięgnęła po kryształową kulę. Dziennikarka zapuściła włosy, zaczęła podkreślać sylwetkę strojem i postawiła na delikatny, ale odpowiednio dobrany makijaż.Radosław NawrockiAgencja FORUM
Podobną metamorfozę przeszła Beata Tadla. 44-letnia dziś dziennikarka, związana na przestrzeni lat m.in. z Telewizją Polską, stacją TVN czy Radiem Zet, w sumie schudła ok. 20 kilogramów. Tadla przyznaje, że ciężko pracuje na zgrabną sylwetkę: je zdrowo, uprawia regularnie sport, nie pije piwa.
Musimy przyznać, że czas działa zdecydowanie na korzyść, 52-letniej dziś, dziennikarki. Drzyzga okulary zamieniła na soczewki, schudła kilkanaście kilogramów i zapuściła włosy. W rezultacie wygląda młodziej i piękniej niż przed laty!Radosław NawrockiAgencja FORUM
Ewa Drzyzga, nazywana „polską Oprah Winfrey”, przez 16 lat prowadziła talk-show pt. „Rozmowy w toku”, który (szczególnie w pierwszych latach emisji) cieszył się ogromną sympatią telewidzów. Otrzymała wówczas statuetkę Wiktora i aż cztery Telekamery. Paweł BabalaAgencja FORUM
Śniadanie, w szczególności to obfitujące w białko, miało również związek z wydzielaniem dopaminy - jej niski poziom może przyczyniać się do zwiększenia poczucia głodu.
- Poziom dopaminy bywa niższy u osób z nadwagą lub otyłością, co oznacza, że potrzeba znacznie więcej stymulacji - lub jedzenia - aby wywołać poczucie nagrody. Aby przeciwdziałać tendencjom do przejadania się i zapobiegać przybieraniu na wadze w wyniku przejadania się, staraliśmy się zidentyfikować zachowania dietetyczne, które zapewniają poczucie nagrody, jednocześnie zmniejszając apetyt na wysokotłuszczowe potrawy. Jedzenie śniadań, szczególnie o wysokiej zawartości białka, wydaje się to skuteczną metodą - dodała.
Podjadanie często jest przyczyną otyłości123RF/PICSEL
Owsianka z owocami to pełnowartościowe śniadanie123RF/PICSEL
Jedną z propozycji na śniadanie przepełnione proteinami jest owsianka.
- Sama w sobie jest pysznym posiłkiem pełnym błonnika, ale można ją wzbogacić dodając do niej składniki bogate w białko, takie jak nasiona chia, mleko roślinne, jogurt - podpowiada dietetyk Kimberly M. Neva. Uzupełnieniem takiego śniadania mogą być różnorodne owoce, które wzbogacą je o witaminy i minerały.
Oczywistym wyborem są jajka. Można zaserwować je w dobrze znanych formach, w postaci jajecznicy, na miękko, na twardo, sadzone, ale można również wykazać się kulinarną inwencją i stworzyć zapiekane minifrittaty lub poświęcić chwilę czasu na przygotowanie szakszuki.
Jajka są bardzo dobrym źródłem wysokiej jakości białka. Ponad połowa białka jaja znajduje się w jego białku, które zawiera również witaminę B2 i mniejsze ilości tłuszczu niż żółtko. Jajka są bogatym źródłem selenu, witaminy D, B6, B12 i minerałów, takich jak cynk, żelazo i miedź.
Pełnowartościowe śniadanie to podstawa zdrowego żywienia123RF/PICSEL
Kolejną alternatywą może być poranny twarożek lub serek wiejski z dodatkiem różnorodnych warzyw - pomidorów, awokado. Do doskonały i szybki sposób na to, aby dostarczyć sobie dużej porcji białka. Warto także rozważyć tosty z hummusem lub pastą z fasoli.
- Ryba to doskonała śniadaniowa propozycja. Nie tylko ma mnóstwo białka, ale zdrowe tłuszcze omega-3. W śniadaniu chodzi o prostotę, wystarczy ułożyć na pełnoziarnistych tostach plasterek wędzonego łososia lub pstrąga, opcjonalnie można pieczywo posmarować twarożkiem, całość posypać natką, solą, pieprzem i skropić delikatnie sokiem z cytryny - puentuje dietetyk Marina Rosser.
***
#POMAGAMINTERIA
Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka
W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>>