Jak pozbyć się czyraka?
Czyrak to bolesna i nieestetyczna zmiana skórna. Jego powstanie wiąże się z ropnym zapaleniem okołomieszkowym, najczęściej na skutek zainfekowania bakterią gronkowca. Najczęściej zaleca się smarowanie czyraków preparatami o działaniu przeciwbakteryjnym, istnieją jednak nie mniej skuteczne domowe sposoby, które pozwolą ci się pozbyć czyraka na dobre.
Liść kapusty umyj i rozbij tłuczkiem tak, jakby to był kotlet. Przyłóż liść do czyraka na pół godziny. Powtarzaj okłady kilka razy dziennie, aż pęknie zablokowany ropą mieszek włosowy. Pamiętaj jednak, aby każdy liść wykorzystywać jedynie raz!
Do garnka wlej szklankę wody. Gdy już zacznie intensywnie bulgotać, wsyp do niej tyle kukurydzianej mąki, by utworzyła się gęsta papka. Ciepłą masę nałóż na czyrak i przykryj gazą. Okład pozostaw na godzinę. Ten rytuał powtarzaj kilka razy dziennie, do momentu, gdy krosta pęknie i wyschnie.
Wlej do rondelka szklankę mleka i zagrzej je. Gdy będzie ciepłe, bardzo powoli wsyp do niego trzy łyżeczki soli. Gotuj całość na wolnym ogniu przez dziesięć minut, po czym dodaj odrobinę mąki. Gotową masę podziel na trzy, cztery porcje. Z nich będziesz mogła przygotować okłady na cały dzień. Każdy zabieg ma trwać po pół godziny. Przerwij terapię dopiero, gdy czyrak całkowicie oczyści się z ropy.
Ukrój gruby plaster cebuli i na kilkanaście minut połóż go na ropiejącym mieszku włosowym. Powtarzaj okłady kilka razy na dobę, ale aż do momentu, w którym czyrak zupełnie przyschnie.